ENIGMAGAZ

SOCIAL // Populaţia reclamă calitatea tot mai proastă a gazelor

Deşi tarifele la gaze s-au majorat, tot mai mulţi consumatori reclamă calitatea proastă a acestora. Oamenii au observat că dacă mai înainte pentru a fierbe un ceainic de apă era nevoie de cinci minute, acum apa fierbe în peste zece minute. Ei cred că în ţevi este mai mult aer decât gaze. Experţii solicitaţi de JURNAL susţin că acest lucru este imposibil, în schimb indică o altă cauză – scăderea presiunii gazelor şi capacităţii de transportare a lor, odată cu creşterea numărului de gospodării conectate la gaze. Singura instituţie abilitată cu verificarea calităţii gazelor este „Moldovagaz”.

„Sunt conectat la sistemul de gazificare din 1996. Şi pot spune cu certitudine că gazul de atunci cu cel de-acum nici nu poate fi comparat şi încă l-au scumpit. Am sistem de încălzire autonom şi încălzesc aceeaşi suprafaţă ca şi acum cinci ani de zile. Cazanul se aprinde foarte greu şi casa se încălzeşte mai prost decât înainte. Dacă înainte timp de o noapte cazanul consuma 10-12 metri cubi de gaze, acum consumă 17-20 de metri cubi, fiind la aceeaşi temperatură. Am impresia că este mai mult aer în ţevi decât gaz”, spune Victor din s. Porumbeni, r. Criuleni. Bărbatul mai aduce un exemplu, un ceainic cu apă fierbea cu câţiva ani în urmă în cinci minute, acum are nevoie de zece minute. Victor a observat că şi flacăra gazului, albastră mai înainte, acum este purpurie.

Gaz „de fudulie”

Melania Chihai din satul Verejeni, raionul Teleneşti, confirmă bănuielile lui Victor. „Trebuie să ţin 30 de secunde butonul ca să se aprindă cazanul, dar eu îl ţin mai mult timp, pentru că vine aer. La plita de gaz, flacăra este roşie în loc să fie albastră. Desigur, asta nu este întotdeauna. Sunt zile când cazanul se aprinde uşor şi flacăra este bună”, ne spune Melania, precizând că s. Verejeni a fost conectat la conducta de gaze acum trei ani. Crezând că problema e în cazan, femeia a chemat specialişti pentru a-l verifica. „Ei mi-au confirmat că instalaţia este în regulă, încredinţându-mă că problema este numai în calitatea gazului şi presiunea din ţeavă”, adaugă ea.

Melania afirmă că gazul este „numai de fudulie” şi pentru menţinerea temperaturii, dar pentru a încălzi casa ea face focul în sobă. „Şi aşa achit pe gaz 1000 de lei lunar. Acesta este tot salariul meu de operator de interviu”, a mărturisit femeia.

„Moldovagaz”: „Gazele corespund cerinţelor”

Solicitat de JURNAL, şeful Secţiei metrologie şi măsurare a Gazelor, de la „Moldovagaz”, Valentin Tonu, recunoaşte că au primit mai multe plângeri de la consumatori referitoare la calitatea gazelor. „Verificările pe care le-am făcut în satul Speia, raionul Anenii Noi, au demonstrat că în ţeava de gaze volumul de oxigen nu depăşea norma admisibilă. Gazele naturale livrate la consumatori corespund cerinţelor în vigoare. În schimb, contorul unuia dintre cei care s-a plâns nu corespundea standardelor”, explică Tonu.

„Moldovagaz” atenţionează cetăţenii că, în diferite perioade, consumul de gaze diferă. Dacă apartamentul se află într-un bloc locativ din beton, fără izolare termică, iar apartamentele vecine nu sunt încălzite, pierderile termice sunt mai mari.

Verificări la comandă

Expertul Ion Decuseară susţine că, în România, furnizorul de gaze este obligat prin lege să verifice cel puţin o dată pe lună puterea calorică a gazului, în funcţie de volumele de gaze consumate. În timp ce la noi aceste verificări se fac sporadic, de cele mai multe ori la cererea consumatorului. „Câţi oare dintre noi ar avea putere, perseverenţă şi sănătate să ducă până la capăt acţiuni de o asemenea anvergură? În concluzie, atâta timp cât pe site-ul „Moldovagaz” sunt prezente numai compartimentele „Profsoiuz” (Sindicatul), „Ohrana prirodî” (Protecţia mediului) şi „Soţialnaia otvetstvennosti” (Responsabilitatea socială), lipsă fiind „Responsabilitatea profesională”, este greu de vorbit despre calitatea gazelor de la noi”, spune Decuseară.

Toate drumurile duc la „Moldovagaz”

Şeful Secţiei monitorizarea calităţii serviciilor a Agenţiei Naţionale pentru Reglementări Energetice (ANRE), Lilian Bărcaru, admite că, teoretic, infiltrarea aerului este posibilă în conductele de gaze, dar la modul practic nu vede cum s-ar putea face acest lucru.

Potrivit lui Bărcaru, analiza calităţii gazelor se face o dată pe săptămână la punctele de intrare a gazelor în ţară. Pentru a te pronunţa pe marginea calităţii gazelor într-o localitate e nevoie de a face verificări acolo. „Recent, am avut o solicitare din partea preşedintelui raionului Ungheni, pentru a verifica parametrii tehnici ai gazelor. Analizele au arătat că gazele sunt calitative. Dar ele au fost făcute la „Moldovagaz”, singura instituţie din republică dotată cu laborator special pentru asemenea verificări”, subliniază specialistul ANRE.

Presiunea e de vină

Fostul director al „Moldovagaz”, Simion Furdui, exclude posibilitatea introducerii oxigenului în conducta de gaze. „Nu este posibil să fie aer în ţevi pentru că s-ar produce explozii. Problema este în presiunea gazului şi capacitatea de transportare a lui. Reţelele „Moldovagaz” rămân la capacitatea de transportare a gazelor cu 10-15 ani în urmă, în timp ce numărul de gospodării conectate la reţea este în creştere. Diametrul ţevilor de gaz trebuie mărit”, conchide el. Potrivit lui Furdui, calitatea gazelor este stipulată în contractul de vânzare-cumpărare, iar în perioada în care era el director parametrii tehnici erau evaluaţi cel puţin o dată pe lună.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.