Emil Constantinescu: „Lichidarea AŞM ar însemna amputarea viitorului naţiunii”

„Intelectualitatea din R. Moldova a fost mereu înaintea celei din România – în 1918, 1989, 1990…”. Declaraţia a fost făcută la Chişinău de preşedintele-fondator al Forului Academic din România, Emil Constantinescu, fost preşedinte al României (1996-2000). Aflat sâmbăta trecută într-o vizită de documentare la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), prof. univ. Emil Constantinescu a fost impresionat de Liceul şi Universitatea AŞM. „Mi-am dorit întotdeauna ca să înfiinţăm un liceu pentru copiii supradotaţi, dar în România nu s-a putut crea aşa ceva şi iată, R. Moldova a devenit pentru noi un exemplu…”, a afirmat înaltul oaspete, precizând că viitorul ţării stă în mâna elitelor intelectuale.

„Ţările nordice, ţările scandinave, Irlanda, considerate cândva ţări ale sărăciei, sunt astăzi state bogate şi respectate, pentru că au mizat pe educaţie şi cercetare. Asta se întâmplă aici, în R. Moldova, prin descoperirea tinerilor superdotaţi”, a menţionat Constantinescu, subliniind că nu există un domeniu în care capitalul investit să aducă un beneficiu atât de important precum este cel din educaţie, numai că investiţia în educaţie se vede, uneori, după o generaţie. Fostul rector a dat asigurări că va face uz de toată competenţa şi autoritatea sa, inclusiv în plan internaţional, pentru a sprijini activitatea Liceului Academic şi a Universităţii Academice, pe care a apreciat-o ca fiind „o iniţiativă cu adevărat excepţională”.

Cât priveşte progresele savanţilor din R. Moldova, Constantinescu a remarcat că de la prima sa vizită la AŞM – 1990, în calitate de rector al Universităţii din Bucureşti, comunitatea ştiinţifică de aici a înregistrat o evoluţie spectaculoasă pe toate dimensiunile. Auzind despre problemele cu care se confruntă astăzi AŞM – atacuri şi iniţiative care pun în pericol activitatea Academiei, savantul Emil Constantinescu, antrenat de 47 de ani în sfera educaţie-cercetare, a atenţionat că eventuala lichidare a AŞM va avea „consecinţe dezastruoase pentru RM”. „Aceasta ar însemna amputarea viitorului naţiunii. Guvernele trebuie să ţină cont că nu există ceva mai grav decât să nu investeşti în educaţie, or, în această situaţie, viitorul naţiunii e periclitat”, a spus el.

La Chişinău, Emil Constantinescu a primit în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia sa la reintegrarea culturii şi ştiinţei de pe cele două maluri ale Prutului, Medalia „Dimitrie Cantemir”, cea mai înaltă distincţie a AŞM. Oaspetele a acceptat, totodată, să devină primul deţinător al titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii AŞM. Excelenţa Sa i-a propus preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, să devină membru al Forului Academic din România, alături de acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, şi de rectorii universităţilor din România. În cadrul vizitei, a fost semnată Declaraţia de la Chişinău, o iniţiativă fără precedent din perspectiva aderării RM la UE.