Emil Brumaru, chemat de îngeri

Foto de Paul Buciuta

Primise multe felicitări de ziua lui, cu ocazia celor 80 de ani împliniţi. Era într-un dialog febril cu cei care îi trimiteau urări pe viu şi mai ales pe internet. Felicitările prilejuite de ziua sa de naştere (25 decembrie) se împleteau cu cele de Crăciun şi de Revelion. Îndată după aniversare, însă, vestea morţii lui a răsunat ca un tunet într-o zi cu ninsoare lină.

Emil Brumaru, care nu se oprea din scris poezii şi era cel mai prezent în viaţa noastră literară, într-o clipă s-a decis să plece cu îngerii. Ei îl chemau insistent, în ultimii ani, poetul dedicându-le sute de versuri de o frumuseţe ireală, postate cu generozitate pe pagina sa de facebook. Nu reuşeam să le citesc pe toate – curgeau ca din cornul abundenţei. Aceste poeme îmi dădeau fiori, prea limpede se vedeau îngerii, prea se auzeau glasurile lor cristaline, prea aproape erau de poet, năvălind şi peste cititor cu setea lor de absolut, cu patima unei călătorii nesfârşite.

Nu doar îngerilor le consacra versuri Brumaru, în ultimii săi ani. A postat şi numeroase poezii despre Basarabia. Vă propun să citiţi una dintre ele: „Basarabia mea tristă,/ Ți-am rămas dator de-o viață:/ Bolovani de ametistă/ Înșirați pe-un fir de ceață,/ Nistrul lat trecut de-a-notul,/ Fluturii lipți de stînci/ De frică să nu îi ieie/ Apele lui prea adînci,/ Plînsul mieilor cu lacrimi/ Moi ca lîna de pe ei/ Ce-i păștea-n tăpșane mama/ Cu cercei de zurgalăi,/ Zborul păsărilor duse-n/ Ceru-abastru și înalt/ Cu aripile seduse/ Spre tărîmul celălalt/ Și-o lumină ce-i întinsă/ Peste toate ce-s departe,/
Basarabia mea tristă/ Ți-am rămas dator c-o moarte…”

Emil Brumaru nu a ştiut ani şi ani unde e satul său natal, Bahmutea, judeţul Tighina – nu-l găsea pe hartă. După ce a aflat că satul lui e în raionul Cimişlia şi se numeşte Mihailovca (denumire dată de autorităţile ruse), nu a avut posibilitate să-şi revadă locul de baştină. Regretăm, cu toţii, că nu l-am invitat, nu l-am ajutat să vină, să-şi viziteze satul natal din Basarabia. Ne cerem iertare de la marele poet şi sperăm că îngerii îl vor aduce peste Prut, că sufletul lui va pluti deasupra pământului basarabean înainte de a pleca spre infinit.

Dumnezeu să-l odihnească pe poetul şi pe omul Emil Brumaru, cel rămas tânăr şi mereu inspirat, pentru cititorii de azi şi pentru cei din viitor.

Irina Nechit