Embargo împotriva Iranului: Republica Moldova, în centrul unui scandal internaţional cu petroliere iraniene

Iranul, vizat de sancţiuni internaţionale din cauza controversatului său program nuclear, a transferat sub pavilionul Republicii Moldova şi al altor state mai multe petroliere ale sale, conform unei publicaţii din Malta, preluată luni de media de la Tel Aviv şi Chişinău.

Aproximativ 75 de nave petroliere iraniene au fost înregistrate în porturi din Tanzania, Tuvalu, Sierra Leone, Bolivia şi Republica Moldova. Cel puţin opt petroliere iraniene au fost plasate sub pavilionul Republica Moldova, iar ca port de înmatriculare a fost trecut portul Giurgiuleşti de la Dunăre.

În ultimul timp, scria recent publicaţia rusă „Vedomosti”, o mare parte din petrolierele iraniene au dispărut brusc din oceane. Recent, navele au reapărut, dar sunt de nerecunoscut: corpuri revopsite, denumiri noi la bord, iar pe catarge au arborate pavilioane noi. Evident, ca porturi de înmatriculare figurează complet alte oraşe, notează Agerpres.ro.

La 1 iulie curent, a intrat în vigoare un embargo al Uniunii Europene la importurile de petrol din Iran. Conform acordului, aprobat la sfârşitul lunii ianuarie 2012, de la 1 iulie este complet interzis importul de ţiţei brut iranian pe teritoriul statelor membre ale UE. De asemenea, companiilor europene le-a fost interzis să asigure aprovizionarea cu petrol iranian.

Compania petrolieră iraniană, care a fost privatizată în 2000, susţine că acţiunile sale sunt legale, deoarece aceasta nu este proprietatea guvernului de la Teheran, potrivit mass-media moldovene. În 2008, ea şi-a transferat navele petroliere sub pavilioanele Maltei şi Ciprului, după ce SUA incluseseră pe lista neagră flota comercială iraniană, informează Agerpres.ro.

Viceministrul Transporturilor al Republicii Moldova, Boris Gherasim, a confirmat ieri Europei Libere că 12 nave maritime iraniene au fost înregistrate în Republica Moldova în lunile mai-iulie, anul acesta, dar a spus că înregistrarea sub pavilion moldovean nu mai este valabilă. Viceministrul Gherasim a declarat că autoritățile moldovene au anulat înregistrarea celor 12 vase de transport al mărfurilor solide, după ce au fost informate că navele sunt vizate de sancțiunile occidentale împotriva Iranului. Oficialul nu a precizat cine a cerut Moldovei să retragă înregistrarea vaselor iraniene.
Un portal maltez, Malta Independent Online, a scris că Iranul ar fi transferat sub pavilion moldovenesc cel puțin opt nave pentru a evita sancțiunile internaționale care i-au fost impuse din cauza programului nuclear iranian.

Agerpes.ro/Europa Liberă

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)