Elvira Rudcovscaia solicită graţierea // INECHITATE

Furtul unui sac de cartofi, mai periculos decât traficul de persoane şi omorul

Judecătoria Buiucani a respins cererea Elvirei Rudcovscaia, femeia condamnată la şase ani pentru furtul unui sac de cartofi, prin care a solicitat amânarea executării pedepsei.

Svetlana Corobceanu

Deşi califică drept aspră şi inechitabilă pedeapsa aplicată Elvirei Rudcovscaia, mamă a patru copii, condamnată de o instanţă din Bălţi la şase ani de închisoare pentru furtul unui sac de cartofi, oamenii legii nu pot interveni să o ajute. Fiind condamnată irevocabil pentru „tâlhărie”, unica soluţie, potrivit lor, ar fi graţierea acesteia prin intermediul Comisiei de graţiere a persoanelor condamnate de pe lângă preşedintele interimar al RM Marian Lupu.

În disperare de cauză, Elvira Rudcovscaia a depus recent o cerere la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău, prin care a solicitat aplicarea art. 96 al Codului Penal ce prevede amânarea executării pedepsei în cazul în care persoana condamnată are la întreţinere copii minori. Cererea a fost respinsă. Ion Morozan, judecătorul care s-a ocupat de caz, ne-a informat că articolul 96 poate fi aplicat doar în cazul persoanelor condamnate până la cinci ani de închisoare. „Cazul Elvirei Rudcovscaia nu întruneşte aceste condiţii, instanţa de fond a condamnat-o la şase ani de detenţie. Deşi este o pedeapsă aspră, în viziunea mea, femeia având trei copii minori la întreţinere, nu am putut să o ajutăm cu nimic, deoarece legea prevede clar, articolul e aplicabil doar în cazul condamnaţilor până la cinci ani de detenţie”, ne spune judecătorul.

Graţierea, unica soluţie

Vestea a descurajat-o pe femeia care, de doi ani, este despărţită de copiii săi, ce au vârstele de 17, şase, patru şi doi ani şi jumătate. „Am sentimentul că am fost intenţionat condamnată la şase ani, şi nu mai puţin, ca să nu pot face uz de acest articol”, opinează cu voce stinsă deţinuta.

Potrivit juristului Ilie Gâlcă, fiind condamnată irevocabil, unica soluţie pentru ea ar fi depunerea unei cereri la Comisia de graţiere de pe lângă Marian Lupu. „Anterior, au fost graţiate câteva femei, condamnate pentru fapte mult mai grave, nu văd de ce autorităţile nu şi-ar pleca urechea la durerea acestei femei care, pe lângă faptul că are trei copii minori, mai e şi grav bolnavă”, a spus el.

Preşedintele RM a emis anterior decrete de graţiere în cazurile a şapte femei condamnate pentru omor, trafic de persoane sau escrocherii. Printre acestea – Valentina Brudar, 62 de ani, originară din satul Cojuşna, condamnată la şapte ani de închisoare pentru omorul cu deosebită cruzime a concubinului său; Natalia Ciupercă, 31 de ani, care, în stare de ebrietate, a încercat să-şi stranguleze fiica de doar doi ani, crimă împiedicată de mama ei; Nelly Cojocari, condamnată la 13 ani şi patru luni de închisoare pentru că, fiind în stare de ebrietate, şi-a omorât concubinul; şi unul din cele mai controversate decrete de graţiere a preşedintelui, eliberarea Larisei Focşa, 48 de ani, condamnată în 2009 la 13 ani jumătate de închisoare pentru escrocherii şi însuşirea de bunuri străine în proporţii considerabile. Despre acest caz presa a scris că mai multe persoane, cărora Focşa le datora bani, au decedat în circumstanţe stranii şi că aceasta ar fi făcut parte din gruparea autorităţii criminale Grigore Caramalac.

Mustea: „Vom analiza acest caz”

Solicitat de JURNAL, dirijorul şi compozitorul Gheorghe Mustea, preşedinte al Comisiei pentru problemele graţierii persoanelor condamnate de pe lângă preşedintele Lupu, a declarat că a fost şocat de cazul femeii condamnate pentru un sac de cartofi: „E cel mai probabil o greşeală a justiţiei. Suntem în aşteptarea cererii adresate preşedintelui interimar şi a pachetului de documente care ar putea contribui la eliberarea ei”, ne-a spus el.

În una din ediţiile sale, JURNALUL a scris că, în octombrie 2011, Curtea Supremă de Justiţie a emis o decizie irevocabilă privind un caz vechi din 2001 în care, pentru furtul unui sac de cartofi, în valoare de 140 de lei, au fost condamnate trei persoane, printre care şi Elvira Rudcovscaia, la câte şase ani de închisoare fiecare.

În 2003, femeia a fost condamnată în contumacie, întrucât era plecată la muncă peste hotare. Fiind dată în urmărire internaţională, în 2009, a fost reţinută în regiunea Podolsk, Federaţia Rusă. Cel mai mic dintre copii avea o lună şi jumătate când a fost luat de la pieptul ei. Odată cu condamnarea părinţilor, copiii au stat închişi timp de doi ani într-un spital din Podolsk. Aceştia au fost repatriaţi în luna iulie a anului trecut. Pe moment, sunt cazaţi la un centru de plasament temporar pentru copii din Chişinău. Cel mai mult, tânăra mamă îşi doreşte să fie alături de copiii săi.

„Este o greşeală a justiţiei. Doamne fereşte să fii condamnat la atâţia ani doar pentru un sac de cartofi. Suntem în aşteptarea pachetului de documente adresat preşedintelui interimar Marian Lupu care ar putea contribui la eliberarea ei” – Gheorghe Mustea, preşedintele Comisiei pentru problemele graţierii persoanelor condamnate.

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu