Eliseu, Mais, Maelle, Caleb-Gabriel, Eliezer – Ce prenume am dat copiilor în 2013

foto numeFenomenul migraţiei a generat o tendinţă mai nouă, mai mulţi cetăţeni ai RM care lucrează în străinătate ori care sunt căsătoriţi cu cetăţeni străini, aleg nume (prenume) pentru copiii lor împrumutate din ţările unde muncesc, chiar dacă aceştia se nasc şi locuiesc în RM. Potrivit şefei Oficiului de Stare Civilă a municipiului Chişinău, Tatiana Amihalachioaie, anul trecut instituţia pe care o conduce a înregistrat 641 de copii, dintre care 328 de fete şi 313 băieţi. Cele mai populare nume alese pentru copii au fost Nichita, Alexandru, Marius, Bianca şi Alexandra.

Pentru o parte din copii părinţii lor au ales însă nume mai puţin obişnuite: Eliseu, Mais, Maelle, Caleb-Gabriel, Eliezer, Jaqueline, Abby-Simona, Zlata, Lucas, Renu, Milan, Naomi, Humeira, Islama-Djannat, Aymina-Seyena, Joanes, Melinda ş.a. „În unele cazuri aceste nume aparţin copiilor care sunt născuţi din căsătorii mixte. Dar sunt şi multe cazuri unde ambii părinţi sunt cetăţeni ai RM care lucrează de mai mulţi ani peste hotare şi probabil au rămas impresionaţi de onomastica din ţara-gazdă. În general, moda pentru astfel de nume a apărut odată cu plecarea cetăţenilor RM la muncă peste hotare. Doar că, la început, numărul celor care alegeau nume străine era mai mic”, mai spune Tatiana Amihalachioaie.

„De obicei, părinţii le pun copiilor un nume diferit din dorinţa de a se deosebi de alţii şi de a fi originali. Cultura europeană a fost percepută întotdeauna ca ceva deosebit, ca ceva superior culturii estice, marcată de perioada sovietică şi uniformizare. Oamenii, mai ales dacă muncesc mulţi ani peste hotare şi doresc să se integreze în cultura ţării-gazdă, adoptă cu uşurinţă aceste nume. La o vârstă fragedă acest fapt nu cred să influenţeze copilul, însă diferenţa poate fi resimţită, în special, în adolescenţă, când copilul începe să-şi pună anumite întrebări”, spune psihologul Natalia Cojocaru.

Un studiu realizat de psihologi avertizează totuşi părinţii că un copil cu un nume considerat drept ciudat va fi mereu tachinat în scoală de către colegi, ceea ce îi va afecta în timp dezvoltarea psihică. Dimpotrivă, un nume cu rezonanţe legendare, precum Alexandru, îi va da încredere în sine celui care îl poartă, întrucât cei din jur vor avea, involuntar, o atitudine respectuoasă faţă de un astfel de nume. În special băieţii cu nume neobişnuite au adesea probleme emoţionale, prin contrast cu cei care poartă nume mai degrabă tradiţionale. Cauzele tulburărilor emoţionale nu sunt însă întotdeauna legate direct de nume. Alegerea numelor ciudate dovedeşte deseori tulburări mai degrabă în structura suportului parental.

Oficiul de Stare Civilă a mai relevat că rata căsătoriilor în municipiul Chişinău e de două ori mai mare faţă de rata divorţurilor. Anul trecut au fost înregistrate 1040 de căsătorii şi 542 de divorţuri. Cifra căsătoriilor şi a divorţurilor nu s-a schimbat esenţial pe parcursul ultimilor ani.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)