Elicoptere pentru „pacificatorii” ruşi

Oficialii moldoveni neagă existenţa unor tratative privind dotarea cu elicoptere a trupelor de menţinere a păcii din zona de securitate

Recent, o televiziune controlată de Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că pacificatorii ruşi din Transnistria urmează să primească elicoptere „pentru a supraveghea frontiera administrativă a raioanelor din estul Republicii Moldova”. Şeful Biroului de Reintegrare, George Bălan, a dezminţit informaţia, iar ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat că prezenţa tehnicii militare, inclusiv a elicopterelor, nu este binevenită.

Zilele trecute, televiziunea „Zvezda” controlată de Ministerul Apărării de la Moscova a venit cu o ştire-trăsnet din care reiese că în timpul apropiat pacificatorii ruşi din Transnistria vor primi elicoptere „pentru a supraveghea frontiera administrativă a raioanelor din estul Republicii Moldova”. Sursa afirmă că, „pentru moment, se discută cu oficialii de la Chişinău ca aceste nave să poată zbura” şi că „Tiraspolul s-a arătat deja de acord”. Nu se ştie nimic despre modelul şi numărul elicopterelor care ar putea apărea în stânga Nistrului. Am o întrebare rezonabilă: ce au „pacificatorii” ruşi cu hotarul moldo-ucrainean?

„Republica Moldova nu va accepta”

Noutatea a provocat o zarvă extraordinară. Intenţiile ruşilor sunt tratate ca un gest inamical care denotă în plus imperativul retragerii forţei militare ruse de ocupație din stânga Nistrului şi schimbării formatului pacificator. Şeful Biroului de Reintegrare, George Bălan, a dezminţit informaţia şi a negat existenţa unor astfel de tratative, iar ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat că prezenţa tehnicii militare, inclusiv a elicopterelor, nu este binevenită. „Republica Moldova, – afirmă demnitarul, – nu va accepta ca Federaţia Rusă să aducă elicoptere în regiunea transnistreană”. Discuţii aprinse, să ne amintim, s-au iscat şi cu an în urmă, când Moscova a iniţiat modernizarea echipamentului militar pentru forţele sale de menţinere a păcii, iar în zonă, fără a fi informate autorităţile moldave, a fost introdusă tehnică militară nouă. Chişinăul a cerut explicaţii pentru aceste măsuri unilaterale, la care viceministrul rus al Apărării, generalul Valeri Ivnevici, responsabil pentru trupele de pacificare, a declarat că s-a produs o neînţelegere şi că pe viitor asemenea confuzii nu se vor repeta.

După semnarea acordul de încetare a focului din 21 iulie 1992, trupele de menţinere a păcii formate din contingente ale Federaţiei Ruse, ale R. Moldova şi administraţiei de la Tiraspol au primit elicoptere de la Armata 14. Navele aeriene au fost utilizate până în 1997, iar după ce au depăşit termenul de exploatare nu au mai fost folosite. Timp de şaisprezece ani aceste elicoptere stau fără treabă şi încă multă vreme vor rugini.

Interes major faţă de pistele apropiate de ţările NATO şi UE

Dar nu e vorba doar de o înlocuire banală a tehnicii învechite cu una nouă. Hărmălaia pornită dă de înţeles că strategii de la Kremlin uneltesc ceva. O posibilă apariţie a elicopterelor ruseşti în spaţiul aerian al Republicii Moldova, în afară de o demonstrare a muşchilor şi de presiune de ordin politic, camuflează materie nevăzută. Maşinăria militară rusă manifestă în general un interes sporit faţă de pistele de aterizare-decolare şi aerodromurile militare pe teritoriul intern al federaţiei şi unul absolut ieşit din comun faţă de cele plasate în nemijlocita apropiere cu ţările NATO şi UE. Această afirmaţie reiese din concluziile trase de strategii şi generalii ruşi după recentele aplicaţii de amploare la Pacific cu implicarea a cca 160 de nave aeriene militare, când în zona acţiunilor pe calea aerului, la peste 3000 km, a fost transportat efectiv cu tehnică, iar efectivul total concentrat în acest capăt al pământului a ajuns, în ultimii douăzeci de ani, la o cifră-record – 80 000 de militari.

Interesul sporit al Kremlinului faţă de problema în cauză se materializează. În vară aceasta, un regiment de avioane de vânătoare moderne СУ-27CM3 al Federaţiei Ruse a fost amplasat pe aerodromul militar din orăşelul belarus Lida. Explicaţia este una simplă, pista se află la doar 35 km de hotarul cu Lituania şi la 120 km de cel cu Polonia, ambele state sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Pentru aviatori şi familiile acestora au fost puse la dispoziţie pista aerodromului, edificiile, casele de locuit şi alte elemente ale infrastructurii – patrimoniul fostei unităţi militare sovietice de aviaţie. Nu încape îndoială că această unitate va participa în septembrie curent la aplicaţiile ruso-belaruse cu tematică antitero. Referitor la problematica exerciţiilor există dubii. Cifra de cca 13 000 de militari preconizaţi pentru manevre e prea mare pentru o operaţiune antiteroristă. Spaţiile imense ale aplicaţiilor şi numărul impunător de tehnică depăşesc cu mult conceptul unei operaţiuni antitero. Concluziile le trageţi singuri.

O şmecherie, după o sincopă de 16 ani

Aerodromul tiraspolean nu este o excepţie. Aflându-se într-o stare satisfăcătoare şi având „totul” la îndemână, face posibilă activitatea cuvenită a aviatorilor militari. Fondurile existente asigură deservirea, iar aparatajul navigator face posibilă aterizarea, stocarea şi decolarea navelor militare. Federaţia Rusă, dispunând în stânga Nistrului de „băieţii săi”, ar fi scutită de plata pentru arendă. SUA plătesc Kîrghîzstanului bani grei, cca 60 mil. USD anual, pentru utilizarea bazei aviatice Manas transformată, pentru asigurarea operaţiunilor din Afganistan, într-un centru de transport tranzitar.

Intenţia Kremlinului de a avea, după şaisprezece ani de tăcere, elicoptere noi la Tiraspol este o şmecherie. Forţele de Menţinere a Păcii, ca şi întreg formatul pacificator impus de ruşi în 1992, este un paravan după care sunt ascunse interesele geopolitice ale Kremlinului de a avea la îndemână un aerodrom militar modernizat în această regiune din sud-estul Europei. Miezul problemei se ascunde tocmai aici. Ruşii ar fi bucuroşi să se folosească de aerodromul militar Mărculeşti, însă, spre nenorocul lor, Republica Moldova se declară un stat neutru şi nu participă la acordul de securitate colectivă CSI-ist.

Forţele de Menţinere a Păcii, ca şi întreg formatul pacificator impus de ruşi în 1992, sunt un paravan după care sunt ascunse interesele geopolitice ale Kremlinului de a avea la îndemână un aerodrom militar modernizat în această regiune din sud-estul Europei.

În vară aceasta, un regiment de avioane de vânătoare moderne СУ-27CM3 al Federaţiei Ruse a fost amplasat pe aerodromul militar din orăşelul belarus Lida. Explicaţia este una simplă, pista se află la doar 35 km de hotarul cu Lituania şi la 120 km de cel cu Polonia, ambele state sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Pentru aviatori şi familiile acestora au fost puse la dispoziţie pista aerodromului, edificiile, casele de locuit şi alte elemente ale infrastructurii – patrimoniul fostei unităţi militare sovietice de aviaţie.

 

Andrei Covrig, colonel (rez)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău