Elevii s-au pus cu burta pe carte?

Datele Ministerului Educației arată că peste jumătate din absolvenți au luat note de trecere, rata de promovabilitate constituind 54,14%, cu 10% mai mult față de 2014

copiat_bac_e30db77bb7

Primele rezultate ale sesiunii de bacalaureat demonstrează că reformele Ministerului Educaţiei au avut efect. Datele Ministerului Educației arată că peste jumătate din absolvenți au luat note de trecere, rata de promovabilitate constituind 54,14%, cu 10% mai mult față de 2014. În anul curent, doar trei elevi au luat note de zece la toate disciplinele, 141 – nota medie peste 9.

Din cei 25 952 de elevi, şapte mii reprezintă candidaţii din anii precedenţi. Nota medie generală constituie 5,8. Rezultatele cele mai slabe sunt atestate la matematică (media generală – 4,67); istorie – 5,56, engleză – 6,15, limba română – 6,19, chimie – 7,08, cea mai înaltă medie a fost înregistrată la examenul de limbă franceză – 8,15.

Schimbarea atitudinii la copii şi părinţi

În opinia reprezentantului Institutului de Politici Publice (IPP), Anatol Grimalschi, faptul că avem o rată de promovabilitate şi note medii mai bune denotă o schimbare de atitudine atât din partea elevilor, cât şi a părinţilor. „Lumea s-a apucat să înveţe. Faptul că au apărut copii cu rezultate bune în toate raioanele este un lucru îmbucurător. Probabilitatea de a te naşte copil talentat este aceeaşi şi la sat, şi la oraş”, a relevat Anatol Grimalschi. Totodată, acesta a remarcat că notele medii în general nu caracterizează în deplină măsură performanţele unui sistem educaţional: „ Ideea de bază este că un elev poate lua nota 10 la un examen, iar la altul – nota 1, nota medie fiind 5,5”.

„Matematica are tradiţii bune în RM”

Angajatul IPP explică notele mici la matematică prin faptul că în R. Moldova, nu există întreprinderi mari, care ar cere eforturi intelectuale avansate din partea muncitorilor: „Noi nu proiectăm nimic şi nu producem nimic. În consecinţă, moldovenii nu manifestă interes pentru ştiinţele reale. Dacă urmărim structura populaţiei angajate, constatăm preponderenţa persoanelor din sectorul public. De aici cred că derivă atitudinea faţă de disciplinele reale”. Totodată, după Grimalschi, „matematica are tradiţii bune în R. Moldova. Pur şi simplu, oamenii înaintează cerinţe un pic mai dure”.
În anul curent, a fost înregistrată o scădere a numărului elevilor care au încercat să copieze. Este vorba de 59 de cazuri în raport cu 161, câte au fost anul trecut. Ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că au fost inițiate două anchete – în raioanele Râşcani şi Briceni – în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere. Persoanele implicate în aceste cazuri urmează să fie „înlăturate din sistem”.

Reformele în educaţie dau roade

Anatol Grimalschi apreciază acţiunile ministrului în exerciţiu Maia Sandu, precizând că aceasta a demonstrat că poate conduce competent şi cu mână fermă Ministerul Educaţiei în ansamblu. „În afară de Maia Sandu, niciun ministru nu a solicitat susţinerea reformelor în educaţie. Ea este primul ministru care a spus că avem nevoie de absolvenţi de liceu bine pregătiţi”, a afirmat el.

În plus, acesta pledează pentru modificarea Codului muncii, deoarece un ministru nu are împuterniciri să sancţioneze cadrele didactice şi directorii de licee. „Actualul Cod al muncii favorizează angajatul, o reminiscenţă a sistemului sovietic. Chiar şi un director de liceu nu poate sancţiona un cadru didactic în cazul în care acesta încalcă etica pedagogică.”

„Evaluările coincid cu notele celor ce le aveau din şcoală”

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău a avut doi ani la rând, în 2013 şi 2014, cea mai bună medie la sesiunea de bac. Potrivit directorului instituţiei respective, Grigore Vasilache, pe moment, încă nu se ştie liceul cu cea mai mare medie la examene. „Cele mai mici note sunt opt de 6 la limba română, istorie, matematică şi informatică. Avem zece note de 10, dar aşteptăm contestările”, ne-a declarat Vasilache. În opinia acestuia, trebuie modificate baremele la testele de la examenele de bacalaureat. „Vom formula propuneri în acest sens”, ne-a spus managerul liceului din Chişinău.