Elevii, „fericiţi” de demnitari cu… vorbe de duh // PRIMUL SUNET

Tradiţional, oficialii de la Chişinău îşi aleg an de an câte o instituţie de învăţământ unde merg să audă clopoţelul care anunţă începutul unui nou an şcolar. De data aceasta, „fericiţii” care s-au bucurat de înalţi oaspeţi de la Chişinău au fost elevii din satul Nemţeni, raionul Hânceşti, unde a mers premierul Vlad Filat, cei de la Stăuceni, unde şi-a amintit de anii de şcoală primarul capitalei Dorin Chirtoacă, cei de la liceul „Mihail Berezovschi” din Chişinău pe care i-a felicitat liderul liberalilor Mihai Ghimpu etc.

Chiar şi ex-preşedintele Vladimir Voronin nu a renunţat la tradiţie şi a mers la liceul cu predare în limba rusă „Natalia Gheorghiu” din capitală. Preşedintele RM Nicolae Timofti a lipsit de la careu, pentru că a mers la un eveniment de la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Flori ca pentru profesori

La aceste instituţii, dar şi la altele unde au mers deputaţi, festivităţile dedicate primului sunet au fost mai lungi cu… un discurs. Elevii, alineaţi şi cu flori în mâini, au ascultat cu emoţii sfaturile şi urările oaspeţilor.

Premierul Vlad Filat, bunăoară, le-a urat copiilor de la Nemţeni „note bune” şi „cunoştinţe vaste” şi i-a sfătuit „în acest frumos început de toamnă” să aprecieze anii de şcoală, pentru că „sunt cei mai frumoşi din viaţă”. Acesta le-a vorbit elevilor şi despre eforturile autorităţilor de a îmbunătăţi condiţiile din şcoli.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a făcut public un mesaj prin care a felicitat toţi elevii cu prima zi de şcoală şi le-a amintit: „Sunteţi viitorul Republicii Moldova, de voi depinde ziua noastră de mâine!”. De aceea, aceştia ar trebui să aibă „spor la învăţătură” şi să „asculte de părinţi şi profesori”.

După ce s-a „încordat” ca să-şi aducă aminte de timpurile când a mers în clasa întâi, liderul comunist Vladimir Voronin le-a spus elevilor de la „Natalia Gheorghiu” că „drumul spre cunoştinţe este un lucru foarte responsabil şi o muncă grea”, urându-le „dezvoltare fizică şi spirituală”. Iar pentru vorbele de duh a fost răsplătit cu flori.

R.L.H.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)