Elevii din R. Moldova sunt alimentaţi ca din cerşit

central-elevi-cantina-scoala-foto-nadea-roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Guvernul a alocat în anul curent 605 milioane de lei pentru a asigurarea alimentației copiilor în creșe/grădinițe, școli și alte instituții de învățământ de profil și nivel diferit. Această sumă nu poate asigura un meniu sănătos şi echilibrat, iar meniurile au drept scop acoperirea necesarului de calorii, şi nu neapărat calitatea acestora.

Alimentaţia în şcoli este influenţată negativ şi de lipsa condiţiilor de păstrare a produselor alimentare, de deficitul de utilaj de bucătărie sau utilizarea unui utilaj învechit şi neorganizarea instruirilor pentru personal. Expert-Grup, cu suportul Fundaţiei Soros-Moldova, a elaborat un raport în care demonstrează că în R. Moldova copiii au parte de un meniu nesănătos la un preţ foarte mic. De exemplu, în Belarus valoarea alimentaţiei unui copil în grădiniţă pentru o zi constitue 4.36 euro, iar pentru un copil de creşă – 3.44 euro.

În România, pentru un copil de vârsta de grădiniţă, statul alocă 4,17 euro, iar la creşă – 2,98 euro. Cel mai mic preţ este la noi în republică, pentru grădiniţe din buget se alocă 2.61 euro, iar pentru creşe – 1.32 euro. Autoarea acestei analize, Tatiana Savva, ne-a explicat că aceste sume au fost echivalate pentru puterea de cumpărarea (euro, dolar) în aceste ţări.

În municipiul Chişinău suma pentru alimentaţie în grădiniţe este de 18,70 lei, în unele grădiniţe părinţii mai achită încă patru lei în plus. Primăria acordă un ajutor financiar de la 2 lei la 7 lei pentru unele instituţii preşcolare. Pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă pentru un copil din grădiniţe ar fi necesar suma de 35 de lei, pentru creşe – 30 lei, iar pentru un elev – 35 de lei.

La baza acestui infografic stau calcule ale autorului, datele din „Recomandările pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învățământ din Republica Moldova”, a Ministerului Sănătății, dar și în „Evaluarea sistemului de învățământ preșcolar şi definirea metodologiei de determinare a costului pentru serviciile educaționale şi de îngrijire a copilului în Republica Moldova”, UNICEF Moldova, PWC Moldova, martie 2016.

Conform raportului stăm foarte prost şi la capitolul asigurarea blocurilor alimentare cu apă caldă, doar 65,4 % beneficiază de asemenea servicii. Peste 60% dintre blocurile alimentare au utilaj învechit, nu au condiţii de păstrare a alimentelor şi nici personal instruit. Factorii de risc nominalizaţi persistă de mai mulţi ani în instituţiile pentru copii şi adolescenţi şi influenţează negativ starea de sănătate a preşcolarilor şi elevilor.
Meniurile au drept scop acoperirea necesarului de calorii, nu neapărat și calitatea acestora.