Elena Iabanji din Tartaul a câştigat Campionatul Naţional de Trail al Portugaliei

O moldoveancă stabilită în Portugalia diagnosticată cu cancer a început să practice alergările şi a făcut-o cu atâta suflet încât a devenit campioană naţională la profesionişti

central3

A plecat la munci în Portugalia, pentru a-și putea întreține familia, iar acum a ajuns câștigătoarea unui campionat național de alergări, devansându-i pe atleții profesioniști. Este vorba de o cetățeancă a Republicii Moldova, Elena Iabanji din localitatea Tartaul, Cantemir, care, după ce a fost diagnosticată cu cancer, a început să alerge şi a făcut-o cu atâta suflet încât a devenit finalista Campionatului Naţional de Trail al Portugaliei.

Totul a început cu o veste tristă de acum patru ani. Locuind deja în Portugalia, la Lisabona, împreună cu familia sa, Elena Iabanji a fost diagnosticată cu cancer. Boala era în fază inițială, iar statul portughez i-a asigurat tratamentul gratuit. Pentru recuperare, a început să meargă la o sală de sport, iar acolo a întâlnit oamenii care au ajutat-o. „Ce m-a făcut să alerg? M-am pomenit în fața unui anunț publicitar: ‚Alergările femeilor împotriva cancerului’. Înscrierea costa 11 euro, care mergeau la un centru oncologic, pentru a ajuta bolnavii. Și cum eu am fost operată și nu am plătit niciun ban, a fost totul gratuit, mă simțeam datoare. Și m-am gândit că 11 euro nu e așa de mult și aș putea participa”, povesteşte femeia.

Ce a făcut-o să alerge

A continuat să alerge în fiecare zi și să participe la competiții, iar anul acesta a reușit să câștige Circuitul Național de Trail, care include zece competiții de-a lungul unui an, pe trasee de diferite lungimi și obstacole. Au participat și sportivi amatori, însă majoritatea sportivilor erau atleți profesioniști, care reprezentau cluburi sportive. „Cea mai grea și cea mai emoționantă a fost prima competiție din acest circuit național”, își amintește Elena.

„A mers foarte bine, în prima competiție, am ieșit pe locul trei. A fost mult noroi în competiția ceea, exercițiile din copilărie mi-au prins bine. În Portugalia, sportul este practicat de majoritatea populației, deseori sunt organizate competiții populare, la care poate participa oricine”, ne spune Elena. „Lume de diferite profesii și statute, când stai la linia de start, toţi sunt egali. Majoritatea nu participă pentru a câștiga. De exemplu, sunt trasee unice, deschise numai pentru competiții. Adică, pentru a trece printr-un parc, trebuie să participi la competiție.”

Nu uită de satul său de baștină

La depărtare de mii de km, Elena nu uită de satul său de baștină, Tartaul, Cantemir. Cu ajutorul prietenilor săi sportivi din Portugalia, adună fonduri și cumpără echipamente sportive pe care le trimite școlii din localitate. Este o fire optimistă și crede că victoriile vin dacă îți dorești cu adevărat. „Nu am visat niciodată să câștig Circuitul Național de Trail. M-a întrebat un coleg: ‚Cum poți să alergi 56 de km?!’. Și i-am spus: ‚Eu nu alerg 56 de km. Eu alerg un deal și o vale. Câte o bucată. Și viața noastră e tot așa. Câte un pas. Astfel se acumulează un traseu mare.”

Acum așteaptă să fie contractată de vreun club sportiv, pentru a trece în rândul atleților profesioniști și pentru a nu suporta cheltuielile pentru participarea la competiții pe care, până în prezent, le plătea din propriul buzunar.

(După radiochisinau.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)