Elena Băsescu: „Nu vreau să-l fac de râs pe tata”

Fiica cea mai mică a preşedintelui României, aşa cum am văzut-o

Sâmbătă, holurile Palatului Republicii erau aproape pustii. În forul legislativ era doar personalul de serviciu şi circa 20 de deputaţi moldoveni şi europeni care s-au adunat în şedinţă.

Printre oficiali era şi o tânără de 31 de ani care a ţinut primele pagini ale ziarelor din România. Este vorba de Elena Băsescu, fiica preşedintelui României Traian Băsescu, care a vizitat Republica Moldova în calitate de europarlamentar.

Politică

După jumătate de oră de aşteptare, uşa sălii de conferinţe se deschide şi se observă silueta unei tinere. După ce vorbeşte câteva minute cu asistentul personal, se apropie. „Nu am reuşit să mănânc nimic astăzi”, îşi cere scuze, ţinând o bucată de tartină în mână. Înfulecând în fugă, tânăra mi-a povestit despre viaţa politică, cariera de modelling şi planuri de viitor. Însă a refuzat categoric să răspundă la întrebările pe care le-a considerat personale.

Marina LIŢA

„Nu e prima vizită aici, în Republica Moldova. Din păcate, nu reuşesc să văd mare lucru şi nu cred că voi reuşi nici de această dată: aeroport, hotel, teatrul „Mihai Eminescu”. Şi cam atât”, începe aceasta.

„În politică, am fost de mic copil, de prin anii de după revoluţie. De aceea, nu a fost nimic nou, pentru că şedeam de multe ori la partid în aşteptarea tatălui meu şi acolo mă simţeam ca în sânul familiei”, spune fiica mai mică a preşedintelui român.

Dar se simte bine şi în familia ei biologică, care i-a fost alături atunci când a avut nevoie. „Mama, stâlpul familiei, o femeie tăcută, dar foarte puternică. Nu m-a încurajat niciodată să mă implic în politică. Cel care m-a sprijinit a fost tata. Dacă fetele iau ca modele femei din domeniul cinematografiei sau alte persoane cunoscute, pentru mine, tatăl meu a fost model”, susţine tânăra. Pe ecranul telefonului Elenei se observă o fotografie în care apare cu tatălui său.

Modeling

Modellingul a fost o perioadă frumoasă, o oportunitate pe care nu a vrut să o rateze. A renunţat la modelling pentru că îşi dorea să intre în politică. „Este visul oricărei fete care apare în reviste să arate ca o prinţesă. Pe lângă toate acestea, am fost bine plătită pentru apariţia în reclame sau pe coperta unei reviste. Părinţii mei au spus că atât timp cât nu este indecent şi îmi câştig independenţa financiară nu mi-au cerut să renunţ. Am pus punct acestei meserii cu doi ani înainte de a începe campania electorală”, spune Elena Băsescu.

Acum, la cei 31 de ani, şi-ar dori un copil. „Ceasul biologic ticăie şi încă nu m-am hotărât, dar cred că într-un an–doi voi dori să am un copil. Viaţa mea personală se derulează între Bruxelles şi Bucureşti. Patru zile sunt plecată, doar sfârşitul de săptămână îl petrec acasă. Dar cred că o pauză de patru zile în timpul săptămânii este binevenită într-o relaţie lungă”, spune Elena Băsescu.

Locuieşte cu părinţii săi. „Nu am vrut să mă mut pentru că îmi place atât de mult în weekend, când mă întorc acasă să stau dimineaţa cu părinţii mei”, spune tânăra.

Familie

„Cum e să fii femeie şi încă fiica preşedintelui României în politică?” După ce se gândeşte o clipă: „Nu este uşor să fii femeie în politică. Să fii tânără şi, pe lângă toate acestea, fiica preşedintelui este şi mai dificil. Botezul meu politic, dacă pot să-i spun aşa, a venit odată cu celebrele „succesuri”. Am devenit ţinta de ironie pentru adversarii politici, dar şi pentru o parte a presei. Am reuşit să demonstrez că este loc şi pentru tinere în viaţa politică. Femeile pot reuşi în politică, dar trebuie să muncească mult mai mult, să fie cu un minut înaintea bărbaţilor”, afirmă fiica preşedintelui României.

La un moment dat, uşa se deschide, este invitată în sală. „Nu am făcut ceva pentru a demonstra cuiva ceva sau să concurez cu tatăl meu. Vreau doar să nu-l fac de râs, ci să se mândrească cu mine”, conchide aceasta, după care dispare după uşă.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)