Elemente noi în cazul Corinei Țurcan // Schemele rușilor pe care le-a oferit României

Managerul „Inter RAO” Corina Țurcan, arestată recent la Moscova pentru spionaj în favoarea României, este suspectată că ar fi oferit informații privind negocierile Moscovei în problema organizării furnizării energiei electrice Crimeii și republicilor nerecunoscute din Donbas, transmite rbc.ru, citând surse din Serviciul de informații externe al Federației Ruse.

Serviciile secrete rusești au urmărit-o pe Corina Țurcan în decurs de un an. Aceasta a fost misiunea angajaților departamentului contraspionaj și Serviciului securității economice al Serviciului Federal de Securitate din Rusia. Primele rezultate au fost obținute de  către colaboratorii Serviciului de informații externe.

Aceștia au aflat că cineva oferă României informații privind furnizările de energie electrică Crimeii și republicii populare Donețk și Ucrainei, oferă datele despre parteneri, scheme teritoriale de achiziție, problemele legate de acest aspect. În aprilie-mai, serviciile secrete rusești au început etapele active ale operațiunii pentru deconspirarea rețelei de spionaj.

„Serviciul de informații externe a oferit informația că cineva furnizează informații unui stat membru al NATO, României, în spatele căreia ar putea să stea SUA. A fost o informație politică,  despre cine lucrează cu noi în Ucraina, în republica populară Donețk, în Crimeea și alte regiuni, unde furnizăm energie electrică: cine colaborează, cine refuză să colaboreze, cu cine vorbim în general, ce probleme avem, ce fel de scheme etc.”, a explicat una dintre sursele rbc.

Suspiciunile au căzut pe Corina Țurcan, care s-a ocupat de organizarea schemei de furnizare a energiei electrice în Ucraina și Crimeea prin ООО «ЦОР», o companie subordonată întreprinderii „Inter Rao”, când Ucraina a amenințat să suspende furnizarea de energie electrică Crimeii. Rusia a fost obligată atunci să negocieze noile scheme de furnizare a energiei electrice pe peninsulă. Suspecta a știut toate contactele funcționarilor ruși în Ucraina.

În 2015 Ucraina a refuzat oficial să plătească energia electrică furnizată de către Rusia republicilor nerecunoscute. Pierderile au fost atribuite Companiei rețelelor electrice federale din Rusia (ФСК), întreprindere rusească care administrează rețelele electrice magistrale. Costurile se acoperă din contul tarifului pentru consumatorii industriale.

Ministerul Energeticii al Rusiei și FBK  au infirmat de fiecare dată că furnizarea energiei electrice în aceste regiuni era considerată drept pierdere. Energia electrică este furnizată în general în Lugansk, Donbas se asigură cu două stații electrice – „Starobeșevskaia” și  „Zuevskaia”.

La 14 iunie curent, angajații Serviciului Federal de Securitate au arestat-o pe Corina Țurcan. Demersul direcției anchetă a acestui serviciu pentru spionaj a fost aprobat de Judecătoria Lefortovo. Avocații suspectei au contestat această hotărâre.

Corina Țurcan deține cetățenia mai multor state. În 2016 ea a renunțat la cetățenia Republicii Moldova, însă este cetățeană a Rusiei și a României.

În același caz figurează viceministrul Energeticii al Federației Ruse, Veaceslav Kravcenko, însă are statut de martor.

Potrivit publicației „Москвский комсомолец”, Țurcan se află în izolatorul Judecătoriei Lefortovo, a trecut carantina și a fost plasată într-o cameră obișnuită. În aceeași celulă mai este o deținută, suspecta spune că nu au conflicte.

Țurcan se străduiește să păstreze calmul, să înțeleagă noile reguli după care trebuie să trăiască în izolator. „Aceasta este o încercare, o voi depăși”, spune femeia. Îi este dificil în izolator pentru că este vegetariană, nu poate să mănânce mâncarea din închisoare. Medicii nu i-au permis rudelor sale să îi dea vitaminele necesare.

Corina nu vrea nimic în afară de cărți. Când este vorba de mamă, începe să plângă: „Înțeleg că am devenit parte a jocului cuiva, că a fost pornit mecanismul împotriva mea. Dar omul poate fi încarcerat, dar nu distrus”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)