Electorală cu năbădăi

LOCALE // „Infractorii nu au frică de poliţie dacă intră în domiciliul persoanelor care au legături publice”

Unii candidaţi la alegerile locale au devenit victime ale unor astfel de infracţiuni – incendieri, bătăi, focuri de arme, jafuri etc. Deşi unele atacuri au avut loc acum o lună, Ministerul Afacerilor Interne susţine că are nevoie de timp pentru a le investiga. Totodată, experţii susţin că infractorii care au pătruns în casele unor concurenţi electorali au ştiut unde şi pentru ce se duc. Psihologii, la rândul lor, nu exclud varianta că agresorii ar putea fi persoane cu patologii psihice, iar în spatele lor ar sta grupări politice.

Partidul Democrat din Moldova a anunţat opinia publică despre faptul că un candidat PD a fost bătut, altul a găsit în dormitor un topor, iar în geamul celui de-al treilea au împuşcat dintr-o armă. Maşina unui candidat liberal a fost incendiată, iar în casele a doi candidaţi liberali-democraţi au pătruns persoane necunoscute.

Mai mult timp

Ministerul Afacerilor Interne ne-a comunicat că în aceste cazuri au fost deschise dosare penale. „Deşi opinia publică este preocupată zilele acestea de cazul jafului de la Mileştii Mici, poliţia investighează toate cazurile. E nevoie de mai mult timp ca să fie o finalitate”, ne-a declarat purtătorul de cuvând al MAI, Chiril Moţpan.

Acesta a menţionat că în cazul incendierii maşinii candidatului la funcţia de primar al oraşului Străşeni, există un suspect. „Dar acest dosar, ca şi celelalte, este analizat temeinic”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI. Referindu-se la atacul de la Mileştii Mici, Moţpan a declarat că au fost înregistrate unele succese, dar se aşteaptă rezultatele concrete.

Amintim că trei persoane înarmate şi cu cagule au intrat în casa lui Efrim Agrici, directorul Vinăriei „Mileştii Mici”, Ialoveni. Bărbatul, soţia şi cei doi copii ai lor au fost agresaţi fizic, ameninţaţi cu arma, după care au fost deposedaţi de bunurile din casă. Răufăcătorii au sustras 25.000 de lei şi bijuterii din aur. Agrici este cap de listă PLDM pentru Consiliul raional Ialoveni. Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Ţipala a aceluiaşi raion, unde soţia candidatului electoral PLDM a fost agresată de o persoană necunoscută.

Infractori informaţi

Expertul juridic al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Corneliu Gurin, este de părerea că agresorul trebuie să fie curajos. „Criminalii nu au frică dacă intră în domiciliul persoanelor care au legături publice”, a menţionat Gurin în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a menţionat că infractorii au fost bine informaţi despre starea materială a persoanei atacate şi nu poate fi vorba de un jaf ordinar.

Psihologul Svetlana Rusnac susţine că persoanele atacate sunt persoane publice care atrag atenţia alegătorilor şi a celor care vor să capete nişte beneficii de pe urma lor.

Potrivit psihologului, agresorul ar putea fi o persoană cu manifestări patologice, de tipul psihopaţilor. „Acestea sunt uşor susceptibile şi pot prelua mesaje pe care le percep greşit. Ancheta urmează să stabilească dacă acţiunile respective sunt dirijate de anumite grupări politice”, a relevat Rusnac.

Libertatea presupune responsabilitate

Corneliu Gurin susţine că există o tendinţă de creştere a criminalităţii, iar cauzele trebuiesc discutate. „Peste 56% din populaţia Republicii Moldova crede că ar trebui să fie luate măsuri pentru asigurarea ordinii publice. Aceasta demonstrează că oamenii sunt îngrijoraţi de nivelul crescut al criminalităţii”, a menţionat Gurin.

Psihologul Svetlana Rusnac crede că liberalizarea conştiinţei care s-a produs acum doi ani presupune mai multă responsabilitate din partea cetăţenilor. „Din păcate, la acest capitol mai trebuie de lucrat, iar singurul organ care ar putea acţiona este Ministerul Afacerilor Interne”, a spus Rusnac.

MAI refuză să dea numele celor care au comandat falsurile ziaristice

Doi cetăţeni ucraineni sunt suspectaţi că ar fi implicaţi în editarea publicaţiilor „Timpul Chişinăului” şi „Ziarul de Chişinău”, susţine Ministerul Afacerilor Interne. Aceştia au fost reţinuţi pentru 72 de ore.

„Editarea ziarelor a fost o campanie concepută de persoane de pe teritoriul Republicii Moldova şi are drept scop să manipuleze opinia publică”, a declarat Gheorghe Malic, şeful Departamentului urmărire penală al MAI în cadrul unei conferinţe de presă. Malic însă a refuzat să dea numele celor care au comandat această acţiune, deoarece suntem în campanie electorală.

Malic a menţionat că forţele de ordine au găsit în apartamentul pe care îl închiriau cei doi ucraineni mai multe exemplare ale ediţiilor clonate, computere şi mostre ale ziarelor falsificate în limba ucraineană. „Textele în care erau denigraţi Dorin Chirtoacă, Victor Bodiu erau scrise iniţial în limba rusă, apoi traduse în română. „Aceştia plănuiau să apară săptămânal, până pe 5 iunie”, informează şeful Departamentului.

Cei doi ucraineni care vor fi cercetaţi pentru realizarea în mod samolvolnic a tipăriturilor riscă să stea după gratii opt ani. În privinţa celor care au comandat aceste ziare, pe moment, nu există o calificare juridică corectă. „Procuratura Generală va decide asupra acestor întrebări”, a comunicat Malic.

Solicitată de JURNAL, şefa Centrului de presă a procuraturii, Maria Vieru, ne-a declarat că anchetatorii examinează rapoartele primite şi vor lua în scurt timp o decizie.

Gheorghe Malic a menţionat că pe marginea acestui caz urmează să fie sesizată Comisia Electorală Centrală. „Părţile care se consideră victime ale acestor falsuri sunt invitate să prezinte probe pentru a demonstra că imaginea lor a avut de suferit”, a mai spus Malic.

Candidatul democrat la funcţia de primar al capitalei, Valentina Buliga, afirmă că falsurile ziaristice sunt opera comuniștilor care vor să provoace ciocniri între componentele Alianței pentru Integrarea Europeană.
Potrivit acesteia, campania electorală a luat o direcție greșită, fiind transformată în show politic dezgustător și ieftin. „Cine are interes să compromită presa și să provoace ciocniri între componentele AIE? În umbra acestor acțiuni stă echipa PCRM”, susține candidatul PD.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)