Electorala clovnilor

Retrospectivă // Momente penibile şi comice în campania electorală pentru şefia primăriei

Pe tot parcursul campaniei electorale am asistat la gesturi politice mai mult sau mai puţin dubioase. Printre cele mai deocheate gesturi se numără înscenarea unei întâlniri a Maiei Laguta cu „structurile de forţă”, atribuirea sieşi de către Oleg Onişcenco a meritului de a fi adus noile troleibuze la Chişinău, apariţia lui Valeriu Pleşca într-un spot în care se vorbeşte o română stricată, lansarea lui Radu Buşilă în reconstrucţia staţiei de epurare deşi aceasta a fost reutilată demult.

„Vom salva patria noastră mică şi mândră”

Pe site-ul partidului „Patrioţii Moldovei”, varianta rusească, este afişat un clip video în care Maia Laguta are o întâlnire cu aşa-zisele „structuri de forţă”. Întâlnirea, care semăna mai curând a bufonadă, s-a produs între candidatul pentru postul de primar al Chişinăului din partea partidului „Patrioţii Moldovei”, Maia Laguta, şi patru băieţi mascaţi,  îmbrăcaţi în uniformă militară. Discursurile ambelor părţi, lipsite de logică, păreau decupate dintr-un film de comedie. „Structurile de forţă” au declarat că au acceptat invitaţia pentru că Maia Laguta este ultima lor speranţă de a „salva republica noastră mică, dar mândră”. Doar unul dintre cei patru se încumeta să mai scoată câte o vorbă bâlbâită în limba rusă. Ei au declarat că oameni de alde ei sunt mii, „poate chiar sute de mii de patrioţi”, gata în orice moment să-şi apere ţara, fără a specifica din partea cui vine pericolul. S-a vorbit despre toate la general: situaţia încordată în ţară, despre hoţii care scuipă în popor, jertfirea de sine a „structurilor de forţă”. Mai mult decât atât, cei patru au cerut acum şi necondiţionat schimbarea situaţiei în ţară. La sfârşit, Maia Laguta a regretat faptul că „structurile de forţă” au venit într-un număr atât mic, „deşi atâta lume s-a oferit să vină”!

Totodată candidata şi-a cerut iertare că a pus camera de luat vederi în birou, de fapt din această cauză le-a şi cerut să vină în măşti. La rândul lor, „militarii” s-au arătat îngrijoraţi de propria lor securitate şi că, „deşi la noi este democraţie, dacă se vor afla numele şi statutul lor, ei vor fi daţi afară”. Pe acelaşi site al „Patrioţilor Moldovei”, varianta românească, aflăm că partidul cere României întoarcerea Republicii Moldova a teritoriilor moldoveneşti de pe cealaltă parte a Prutului. Textul întregului site este scris într-o română oribilă, cu greşeli imposibile, fapt care vrea să demonstreze probabil că limba vorbită de ei este moldoveneasca.

„Unii vorbesc, iar cineva lucrează”

Un măr al discordiei în această campanie au constituit-o şi troleibuzele. Într-un afiş electoral candidatul la şefia capitalei din partea Partidului politic „Casa noastră – Moldova”, Oleg Onişcenco, apare rezemat de un troleibuz nou adus din Belarus, alături e sloganul: „Unii vorbesc, iar cineva lucrează”. Gestul lui Oleg Onişcenco trădează o lipsă totală de inspiraţie. Neavând o platformă reală şi reuşite demne de prezentat alegătorilor, Onişcenco îşi atribuie cu tupeu o realizare care nu-i aparţine. În această postură Onişcenco se prezintă drept un veritabil clovn.

Fonetica deficientă

Este „memorabil” spotul electoral în care candidatul independent Valeriu Pleşca apare într-o conferinţă de presă. Cei care i-au făcut spotul merită toată lauda pentru faptul că au reuşit să înveţe două rusoaice să spună câte o frază în limba română. Totuşi la capitolul dicţie fetele cu siguranţă ar fi picat. Fonetica l-a dat de gol pe Valeriu Pleşca. Domnia sa nu s-a gândit că un candidat la primăria Chişinăului nu poate apărea într-un spot în care se articulează cam aşa: „Ţe aţiţudzine aveţi faţă dze aponienţii politici”?

„Mirosul domină!”

Chiar şi după reconstrucţia Staţiei de Epurare din Chişinău, aceasta din urmă a prezentat un interes deosebit pentru candidaţii la şefia primăriei de Chişinău. Radu Buşilă, candidat din partea PPCD, a fost la staţie în cadrul campaniei, deşi aceasta fusese reconstruită demult, iar mirosul din oraş a dispărut. Totuşi candidatul s-a arătat indignat de „starea lucrurilor”: „Este o minciună că problema mirosului urât a fost rezolvată, mirosul este aici şi el domină în continuare!”.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)