„Ei vor transnistrizarea RM”

JURNAL i-a intervievat pe generalii Ion Costaş şi Anton Gămurari, dar şi pe comentatorul politic Oazu Nantoi cu privire la ultimele evenimente care au avut loc în satul Varniţa, RM. Generalul Ion Costaş consideră că problema există din 1990, mocneşte de 23 de ani.

„S-a început la Dubăsari, apoi au fost la Tighina, Grigoriopol, Comrat, Vulcăneşti. Aceste probleme au fost continuu. Problema există permanent pentru că în spate se află imperiul care vrea să se refacă. Ei vor transnistrizarea RM”.

Generalul Costaş consideră că diferendul transnistrean se va rezolva atunci când se vor realiza cele trei deziderate: o conducere fermă la Chişinău ce va vorbi tranşant despre retragerea Armatei ruse de pe teritoriul RM; aderarea la NATO şi integrarea cât mai rapidă în UE.

Interesele economice, mai presus de cele naţionale

Generalul Anton Gămurari consideră că din Biroul pentru reintegrare trebuie să facă parte foşti combatanţi de pe Nistru, dar nu persoane care nu ştiu subtilităţile conflictului. Totodată, generalul ne-a relatat că mai mulţi camarazi din Războiul de pe Nistru l-au sunat zilele acestea ca să ia atitudine faţă de evenimentele de la Varniţa. Generalul le-a spus că întâi de toate trebuie să se ia atitudine faţă de ceea ce se petrece la Chişinău.

„Până în ziua de azi, niciun demnitar de stat nu poate spune ferm Rusiei că acesta este pământul nostru. De ce guvernarea nu vrea să-şi apere poporul? Pesemne că interesele economice sunt mai presus de cele naţionale”.

Scopul: sovietul suprem la Tighina

Comentatorul politic Oazu Nantoi consideră că clasa politică din RM doar mimează intenţia de a rezolva conflictul transnistrean. Totodată, comentatorul consideră că formatul de negocieri 5+2 este ineficient. „Din ceea ce se conturează din acţiunile regimului anticonstituţional din stânga Nistrului, la indicaţia păpuşarilor de la Kremlin, se observă eliminarea totală a prezenţei oficiale în municipiul Tighina. Se preconizează instalarea oficială a aşa-zisului soviet suprem la Tighina. Ne legăm în zadar de aceste evenimente, fiind incapabili să vedem tabloul în ansamblu”.

Vadim Vasiliu

 

 

The following two tabs change content below.