Ei contează! // Oamenii adunaţi în jurul Centrului pentru copiii cu dizabilităţi „Nicuşor” din Grătieşti

Maria Busuioc şi fiica sa

Atunci când statul îşi neglijează cetăţenii, cei puternici se strâng şi luptă împreună în momentele grele, generând o sinergie pozitivă. Acest fapt ni-l demonstrează oamenii adunaţi în jurul ONG-ului „Nicuşor” din Grătieşti, centru care oferă servicii gratuite de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi: kinetoterapie, logopedie, psihoterapie şi muzicoterapie. Sâmbăta trecută, copiii din comună şi beneficiarii centrului, împreună cu părinţii lor, dar şi sponsorii străini care le oferă şansa să se descurce altfel în societate, s-au strâns să sărbătorească împreună lansarea campaniei publice de informare „Eu contez”.

Majoritatea copiilor care aşteptau cu sufletul la gură această serbare, pusă la cale de angajații Centrului „Nicuşor”, au numit-o „ziua copilului”. Şi poate că au avut dreptate: a fost pe bune o sărbătoare pentru copii. Aceștia au cântat, au dansat, s-au lăsat pictaţi pe feţe, au primit dulciuri gratis, au participat la diverse concursuri sportive. Dar scopul evenimentului a fost de fapt sensibilizarea opiniei publice, fiindcă beneficiarii centrului – copiii cu dizabilităţi – au permanent nevoie de susţinere. Deşi le sunt oferite gratuit serviciile de reabilitare, graţie sponsorilor, fiecare copil, ca să ajungă la centrul „Nicuşor”, are nevoie zilnic de bani pentru transport.

Pentru prima oară am ajuns la „Nicuşor” iarna trecută, când Liliana Enachi, eroina noastră care a fost atacată de tigrul de la zoo din Chişinău, m-a ademenit să scriu despre aceşti copii. Ştia fata asta un secret că, odată ajuns aici, nu poţi să nu te implici oricât de puţin pentru a-i ajuta pe copii să aibă o viaţă mai bună. Pur şi simplu, atunci când îi priveşti în ochi şi le afli povestea tristă, te loveşte o înţelepciune care te face să înţelegi că cel mai mult contează, în viaţa asta, sănătatea şi familia.

Mireluş e fată cuminte!

Din iarnă, de când am făcut campania de Crăciun pentru a ajuta copiii din centru, s-au întâmplat multe. Aici, la evenimentul organizat în parcul din Grătieşti, asist la sinergia generată de oamenii care s-au implicat să ajute aceşti copii. Vă mai aduceţi aminte de Mirela, fetiţa ce trebuia operată la inimă imediat ce urma să se nască? De mama ei, Maria Busuioc, care o purta în burtă cu dragoste, dar și cu disperare că nu ştia cum şi de unde să strângă bani pentru intervenţia chirurgicală costisitoare? Amândouă sunt şi ele prezente la acest eveniment.

Fetiţa, îmi spune Maria, urmează să mai suporte o intervenţie chirurgicală la intestine din cauza medicamentelor administrate. Dar va fi bine! Inimioara micuţei, după câteva operaţii, bate acum în ritm normal, cuminte. Mama ei este azi cu un zâmbet larg pe chip, fericire şi speranţă care i-au dat-o oamenii ce au ajutat-o cu bani pentru operaţie.

Şi Gheorghiţă are progrese

Dar de Gheorghiţă vă amintiţi? Băiatul care a fost lovit la zece ani de o atrofie musculară şi stă astăzi închis în casă când mama sa e plecată la lucru. Familia aceasta locuia într-o casă friguroasă, fără apă, fără baie. Astăzi, Gheorghe, împreună cu surorile sale, este prezent aici.

Băiatul a trecut printr-o iarnă grea, a fost internat de câteva ori la spital din cauza unor viroze, dar acum este mai bine. Datorită efortului depus de Vlad Dovganiuc, kinetoterapeutul voluntar al Centrului „Nicuşor”, Gheorghe poate duce în sfârşit o cană cu apă singur la gură şi poate mânca de sine stătător. La fel, datorită Lilianei Enachi şi colegilor săi de serviciu, care au strâns o sumă importantă de bani în timpul campaniei de Crăciun, baia mult visată de familia lui Gheorghe e aproape finisată.

Gheorghe şi surorile sale

„Sunt acasă în Moldova!”

La această sărbătoare, o urmăresc pe Ursina Naef Hecke, sponsorul principal al Centrului pentru copii şi tineri cu dizabilităţi „Nicuşor” din Grătieşti. Anume datorită ei, spune directoarea  Viorica Capşa, „copiii şi tinerii din localitate, dar şi alte localităţi primesc ajutor gratuit”. Astăzi, la târgul de deserturi organizat de angajaţii şi voluntarii de la „Nicuşor” şi Ursina a gătit mai multe dulciuri. Banii obținuți din vânzarea acestor dulciuri vor merge pentru nevoile centrului,

Cu zâmbetul mereu pe buze, această femeie cu spiritul ei civic pe care-l manifestă faţă de copii este pur și simplu molipsitoare. Mă uimeşte cum reuşeşte ea să aibă grijă şi de fiicele sale, şi de toţi copiii care frecventează această instituţie. „Mă simt acasă în Moldova, cum mă simt şi în Elveţia. Sunt fericită că fac parte din echipa centrului”, le spune Ursina în româneşte părinţilor şi copiilor care își pun speranța în ea. Această femeie bate zilnic la uşile oamenilor și diverselor organizaţii străine pentru a le cere ajutorul, pentru copiii noştri.

Ray West din Carolina de Nord, SUA, cel care a contribuit la reparaţia centrului „Nicuşor”, a fost prezent la lansarea campaniei de sensibilizare a opiniei publice privind copiii şi tinerii cu nevoi speciale „Eu contez”: „Am fost impresionat de acest proiect, care nu a început cu susţinerea din partea guvernului, dar a venit din partea oamenilor din Grătieşti. Implicarea populaţiei din această comunitate poate servi drept model pentru celelalte localităţi din R. Moldova. Vă mulţumesc că mă faceţi să mă simt atât de special astăzi. Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi!”.

Ursina Naef Hecke, fiica sa şi Viorica Capşa

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)