Efectele condamnării Republicii Moldova la CEDO

Pedepse mai grave pentru poliţişti şi alte persoane care aplică tortura. Dacă până mai ieri, cei acuzaţi de tratament inuman erau sancţionaţi cu până la cinci ani de închisoare sau puteau scăpa cu o pedeapsă condiţionată, din 22 decembrie curent, aceştia riscă până la 15 ani de puşcărie.

Modificările au fost operate din cauza numeroaselor condamnări la CEDO ale Republicii Moldova. Procurorii susţin că faptele infracţiunii nu erau încadrate corect. De multe ori, acestea erau calificate drept depăşirea atribuţiilor de serviciu cu aplicarea violenţei, şi nu a torturii.

În Codul Penal a fost explicată detaliat noţiunea de tortură şi ce presupune această infracţiune pentru a nu mai avea cazuri de interpretare dublă sau chiar triplă. Articolul care defineşte tortura şi relele tratamente a fost notat în Codul Penal în articolul 166 prim. Pentru actele de tortură săvârşite în circumstanţe agravante, în care au fost cauzate decesuri sau sinucideri, pedeapsa cu închisoarea este de la opt la 15 ani.

De asemenea, au fost operate modificări la codul de executare, prin care s-a stabilit ca persoana reţinută să fie supusă examinării medicale atât la intrare, cât şi la ieşirea din locurile de detenţie. Procurorii au doar 15 zile la dispoziţie pentru soluţionarea unei sesizări în caz de tortură. Precizăm că din cele 196 de hotărâri pierdute la CEDO de Republica Moldova, în 59 de cazuri a fost constatată violarea articolelor privind tortura şi relele tratamente.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)