Educaţie patriotică cu „Katiuşa” şi „Zarniţa”

img_8544În unele tabere pentru copii din Republica Moldova se aplică practici militare şi comuniste de educare a copiilor

După 23 de ani de independenţă şi aprobarea unui nou Cod al Educaţiei, în taberele pentru copii din Republica Moldova se cântă „Katiuşa”, se defilează şi se fac exerciţii militare, se pun devize ruseşti şi se joacă de-a „Zarniţa”. Mai mult, copiii românofoni sunt obligaţi să vorbească ruseşte, deoarece în detaşamentele formate pe vârste sunt şi rusofoni, „ca să înţeleagă toţi”. La toate astea, Ministerul Educaţiei se spală pe mâini, justificându-se că nu are resurse umane.

„Orice făcea copilul nostru prin casă, îngâna ‘Katiuşa’. La început, nu atrăgeam atenţia, însă la un moment dat a început să ne irite. Parcă i-o băgase cineva în cap. La Sadova, este organizată bine vacanţa copiilor, însă stilul acesta cazon, sovietic, deranjează. Se pune accentul pe exerciţiile militare, pe defilări cu cântec, se cântă ‘Katiuşa’. Doar nu mai suntem un Uniunea Sovietică. Ar trebui să se organizeze altfel odihna copiilor”, ne-a povestit mama unui băiat care şi-a petrecut vacanţa în această tabără. Potrivit surselor noastre, patronul Taberei „Sadovo” este un bărbat de naţionalitate rusă, colonel în rezervă.

Lui Petru (prenume schimbat), un băiat în vârstă de 12 ani din Chişinău, i-au plăcut jocurile educatorilor. După spusele sale, în cadrul taberei se organizează jocuri cu arma, trageri din arc, hipism, înot, defilări şi „Zarniţa”. „Aşa cum mi-a spus tata, totul e într-un stil militar, ca pe timpul Uniunii Sovietice. Vorbeam mai mult ruseşte. Dacă cineva nu înţelegea româneşte, se trecea imediat la limba rusă”, ne-a povestit băiatul. Detaşamentele poartă denumiri mai mult ruseşti, ca şi devizele de altfel: „Naş deviz cetire slova/ Djinsî, kedî, Coca-Cola”. Părinţii erau la curent cu unele activităţi ale taberei, pe care le găseşti şi pe internet, dar nu ştiau că se defilează cu „Katiuşa” şi se joacă de-a „Zarniţa”.

zarnita„Ca să înţeleagă toţi, vom vorbi în limba rusă”

Şi la Tabăra pentru copii „Cristiano O.” din Slobozia-Duşca, Criuleni, în a doua jumătate a lunii iulie, mai mulţi copii pentru care limba rusă este o limbă străină au fost obligaţi să asculte şi să asiste la activităţi în limba rusă, deoarece o parte dintre ei erau de naţionalitate rusă. Alimentaţia şi funcţionarea blocurilor sanitare ale obiectivului lăsau de dorit, potrivit unor părinţi. În acea perioadă, în tabără au fost formate vreo 15 echipe din 20–30 de copii selectaţi pe vârste. „În prima zi, educatoarea detaşamentului din care făcea parte fiică-mea a întrebat copiii: ‘Cine nu vorbeşte ruseşte?’. Unii au ridicat mâinile sus. La care, educatoarea: „Aici sunt şi ruşi, şi moldoveni. Ca să înţeleagă toţi, vom vorbi ruseşte! Iar detaşamentul nostru se va numi „Molodioj!”. Pentru cei care nu vorbesc rusa, colegii vor traduce ‘moldoveneşte’”, ne-a relatat un părinte.

„Ca să înţeleagă toţi, vom vorbi ruseşte!”

Directorul Direcţiei Educaţie a Consiliului Raional Criuleni (DECRC), Vladimir Soltanici, ne-a relatat un caz similar la una dintre taberele de la Vadul lui Vodă, însă a fost soluţionat: „Mă aflam pe teritoriul taberei. Educatorii au început să vorbească ruseşte, copiii învăţau slogane ruseşti. Am reacţionat imediat. Am spus că suntem în Republica Moldova şi trebuie să respectăm anumite reguli. Şi minorităţile ar trebui să vorbească în limba română. Problema s-a soluţionat imediat cu implicarea administraţiei taberei”.

Ministerul „se spală pe mâini”

Solicitată de JURNAL, şeful adjunct al Direcţiei învăţământ preuniversitar, Mariana Goraş, a declarat că taberele de odihnă sunt organizate de direcţiile raionale de învăţământ şi că ministerul nu are resurse umane ca să meargă în toate taberele. „Până pe moment, ministerul se ocupă în mod special de distribuirea biletelor la odihnă şi de deplasările copiilor în România, la Sulina. La Chişinău se merge în inspecţii. Este informaţie amplă, trimisă sub formă de raport şi guvernului”, s-a spălat pe mâini funcţionara.
Aceasta a mai declarat că Ministerul Educaţiei a organizat un seminar republican metodic pentru specialiştii din cadrul direcţiilor raionale de învăţământ, circa 78 de persoane, care urmau să lucreze în taberele de odihnă.

dscf5022Taberele private activează pe cont propriu

La rândul său, directorul Direcţiei Educaţie a Consiliului Raional Criuleni (DECRC), Vladimir Soltanici, a spus pentru JURNAL că taberele pentru copii nu sunt subordonate DECRC. „Noi nu suntem nici angajatori şi nu avem nimic cu cadrele didactice. Noi trebuie să monitorizăm doar dacă aceştia au studii superioare pedagogice”, a spus acesta.
Funcţionarul a mai declarat că Tabăra „Cristiano O.” este una particulară şi DECRC se confruntă cu dificultăţi în relaţiile cu administraţiile acestor obiective. „Putem să ne trezim în orice moment că nu ne permit să intrăm pe teritoriul lor. Noi urmărim aprobăm planul de activitate, însă nu asistăm la activităţile care sunt organizate acolo”, a spus Vladimir Soltanici.

„În zadar am adoptat un nou cod al educaţiei”

Surprins de cele auzite, istoricul Ion Negrei a afirmat că, în conformitate cu noul Cod al Educaţiei şi Constituţia Republicii Moldova, ideologia nu are ce căuta în sistemul de învăţământ. „Acesta este apanajul Ministerului Educaţiei. Este revoltător faptul că ministerul de resort a scăpat de sub control procesul educaţional în perioada de vară. Aceste practici sunt inadmisibile din punct de vedere al Constituţiei şi al drepturilor copilului”, a menţionat Negrei.

„Ideologia nu are ce căuta în sistemul de învăţământ”

Potrivit istoricului, unele cadrele didactice, din păcate, nu au pregătirea suficientă şi cad pradă unor elemente infiltrate în sistemul educaţional, „ca să satisfacă interesele cuiva”. „Şi pentru că aceste tabere sunt subordonate diferitor instituţii, nu este exclus că unele ar fi sub administraţia unor forţe politice, ceea ce trebuie de curmat din start. Ministerul Educaţiei ar trebui să ia atitudine la şedinţa unui colegiu faţă de acest fapt. Altfel, lucrurile astea ar putea ajunge curând în şcoli şi licee. Iese că am adoptat în zadar un nou cod al educaţiei cu pretenţii de democratizare şi deideologizare a procesului educaţional”, a opinat Negrei.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)