Educaţie de calitate la sate

Proiectul „Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova” se extinde până în 2012! În afară de raioanele Căuşeni şi Râşcani, reforma se va aplica în alte nouă unităţi administrative după principiul „banii urmează elevul”. Se vor investi peste 10 milioane de dolari – jumătate din bani constituie o donaţie a Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare, iar cealaltă – un credit acordat de aceeaşi instituţie.

Astfel, pentru a analiza rezultatele obţinute într-un an de implementare a proiectului, profesori, părinţi, elevi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din raioanele în care urmează să fie deschise şcoli de circumscripţie au vizitat localităţile în care a demarat reforma. În total, Ministerul Educaţiei va organiza nouă astfel de vizite de documentare. Acestea sunt organizate în cadrul campaniei „Hai cu noi la o şcoală mai bună”. Necesitatea campaniei este argumentată de scăderea dramatică a natalității în localităţile rurale şi decalajul dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la educația de calitate.

Una din aceste vizite este şi cea efectuată de o delegaţie formată din profesori, directori de licee şi funcţionari publici din diferite localităţi ale raionului Nisporeni, unde urmează să fie reformate mai multe instituţii de învăţământ. Aceştia au vizitat liceul teoretic din satul Recea, raionul Râşcani, care a devenit şcoală din circumscripţie.

Oaspeţii au vizitat sălile de clasă, laboratoarele dotate cu utilaj tehnic modern, sala de sport şi cantina. După turul şcolii, au urmat dezbaterile. Oaspeţii au discutat cu gazdele despre oportunităţile şi beneficiile proiectului. Şeful Direcţiei Generale Învăţământ Tineret şi Sport a raionului Râşcani, Viorel Dandara, le-a povestit oaspeţilor despre faptul că acest proiect oferă autonomie financiară. Instituţiile de învăţământ vor avea un buget propriu şi posibilitatea de a repartiza de sine stătător resursele financiare.

Nina Jalbă, directorul Liceului „Prometeu” din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, a declarat: „ Acolo unde sunt condiţii şi copiii pot obţine o educaţie de calitate, este necesar de făcut astfel de şcoli de circumscripţie”. Profesorii cred că sistemul învăţământului din RM are nevoie de această reformă, deoarece obiectivul de bază al proiectului este sporirea accesului la învăţământul de calitate pentru copiii din familiile din mediu rural, utilizarea eficientă e resurselor materiale în favoarea elevilor, cât şi fortificarea capacităţii sistemului de planificare şi management al prestării serviciilor educaţionale. Şi elevii care învaţă deja în şcoli de circumscripţie spun că le place schimbarea.

Până în 2012, proiectul „Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova” urmează să fie implementat în raioanele Cantemir, Leova, Taraclia, Ştefan-Vodă, Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Glodeni şi Sângerei. Cheltuielile nejustificate din şcolile cu puţini elevi ar fi motivul închiderii acestora.

Bogdan Ciobanu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)