Eduard Harunjen este noul procuror general

eduard-harunjenDupă ce un întreg cabinet de miniştri, Guvernul Filip, a fost învestit în 20 de minute şi a depus jurământul pe ascuns, la miezul nopţii, şi Eduard Harunjen a ajuns procuror general după acelaşi scenariu – în taină şi în regim de urgenţă.
Preşedintele în exerciţiu, Nicolae Timofti, a semnat astăzi decretul de numire a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general. Mai mult, Harunjen a şi depus jurământul, departe de ochii presei.

„Nicolae Timofti a semnat astăzi, 8 decembrie, un decret de numire a domnului Eduard Harunjen în funcţia de Procuror General pentru un mandat de şapte ani, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. În conformitate cu prevederile legale, după semnarea decretului, domnul Harunjen a depus jurământul în faţa Preşedintelui Republicii Moldova şi a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”, a anunţat Preşedinţia, post-factum.

Președintele ales, Igor Dodon, a comentat pe o reţea de socializare învestirea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Potrivit lui Dodon, numirea lui Harunjen este rezultatul „tergiversării validării alegerilor provocată de Maia Sandu și Andrei Năstase”.

Andrei Năstase la fel a comentat investirea procurorului general. Trocul „Preşedinte – procuror general” s-a realizat, afirmă liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Eduard Harunjen locu­ieş­te într-un imo­bil de mili­oa­ne din capi­ta­lă, pe str. N. Smo­chi­nă, la o arun­că­tu­ră de băţ de car­ti­e­rul luxos de pe str. Cio­câr­li­ei, atri­bu­it fami­li­ei Voro­nin. Casa a fost dată în exploa­ta­re în 2011, când Haru­n­jen deţi­nea func­ţia de pro­cu­ror pen­tru misiu­ni spe­ci­a­le în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le.
În 2010, pe nume­le lui Edu­ard Haru­n­jen şi al altor doi pro­cu­ro­ri a fost ini­ţia­tă o pro­ce­du­ră dis­ci­pli­na­ră în care se invo­ca nimi­ci­rea dosa­ru­lui penal por­nit pe cazul dece­su­lui tânărului Ion Ţîbu­leac în urma eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009, dar şi fap­tul că aces­ta ar fi tăi­nu­it exis­ten­ţa unei hotă­râri pri­vind por­ni­rea urmă­ri­rii pena­le. Mai mult, Harunjen a fost învi­nu­it că, neîn­te­me­iat, a con­si­de­rat legal refu­zul de a nu por­ni urmă­ri­rea pena­lă pe acest caz.

Jurnal de Chişinău