Editura „Arc” a scos antologia „A-Z.best” de Emilian Galaicu-Păun

Antologia de poezie „A-Z.best” de Emilian Galaicu-Păun, apărută de curând la Editura „Arc”, a fost lansată pe 6 decembrie la Librăria din Centru, cu participarea poetului Vasile Romanciuc, a criticilor literari Eugen Lungu și Lucia Țurcanu, a poetului Anatol Grosu, a altor confrați de condei și cititori.

După cum sugerează chiar titlul, volumul adună cele mai bune poezii ale lui Emilian Galaicu-Păun, selecția aparținându-i autorului. La cei 48 de ani ai săi, Emilian a decis să includă în antologie 48 de poeme, la care se adaugă un haiku, „Gravitație”, pe clapeta a doua. Pentru Galaicu-Păun, o antologie de autor înseamnă în primul rând „o reaşezare a unor poeme conform unei logici constructive, într-o anumită ordine – singura cu putinţă! – de „segment ADN”, care tinde spre perfecţiunea ultimă”. Altfel zis, „A-Z.best” este expresia-efigie a poeziei lui Emilian din ultimii 24 de ani (de la „Abece-Dor” la „Arme grăitoare”).

 

La întrebarea dacă regretă că anumite poeme nu au fost selectate pentru „A-Z.best” Emilian Galaicu-Păun ne-a răspuns: „M-a emoţionat până la lacrimi regretul lui Vasile Romanciuc, exprimat public la lansarea de joi că nu am inclus în „A-Z.best” poemul „Carte nu ştié, ce numai iscălitura învăţase de o făcé” (reluat în fiece volum, de la „Gesturi” încoace, până şi-a găsit locul „de veci” în romanul „Ţesut viu. 10 x 10”).

 

Se poate o mai mare recunoaştere decât aceasta?! Faptul că un text „străluceşte prin absenţă” constituie proba supremă de vitalitate a acestuia. În acest sens, am lăsat pe dinafara cărţii mai multe titluri zise „antologice” (în sensul în care au tot migrat din antologie în antologie, de la cea în zece volume a lui Laurenţiu Ulici, la Panorama lui Marin Mincu, fără a le uita pe cele apărute în străinătate). Să vedem dacă vor fi „revendicate” de cititori”.

I.N.

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit

Irina Nechit

Ultimele articole de Irina Nechit (vezi toate)