Edificiul de pe Vlaicu Pârcălab 71 se demolează pe ascuns


Edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab 71, un monument istoric de importanță națională din Centrul istoric al capitalei, se află în proprietatea Moldpresa SA. Aceasta a transmis clădirea în gestiune pentru 99 de ani companiei moldo-turce Leopress. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii, Ion Ştefăniţă a declarat pentru JURNAL: ”Leopress intenționează să construiască un bussines centru de 7 nivele plus mansardă, iar la subsol vor fi amenajate două niveluri pentru parcări subterane. Totodată, în proiectul companiei Leopress este stipulat că deși clădirea va fi demolată, la reconstruire i se va păstra fațada. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este imposibil. Noua clădire va depăși de 3-4 ori dimensiunea clădirii-monument”.

Ion Ştefăniţă a sesizat Procuratura Generală în legătură cu lucrările de demontare a acoperişului edificiului de pe Vlaicu Pârcălab 71, lucrări efectuate în noaptea de 11 spre 12 martie 2011. Ele au fost stopate pentru o perioadă scurtă, datorită intervenţiei reprezentanţilor Ministerului Culturii şi în urma unor manifestări de protest ale societăţii civile. Între timp, clădirea a fost acoperită cu o plasă întunecată, iar faţada nu i se mai vede. Potrivit lui Ion Ștefăniță,  muncitorii companiei Leopress sunt baricadați în interiorul clădirii și efectuează pe ascuns lucrări de demolare a construcției. Solicitând explicații din partea Procuraturii Generale, Ion Ștefăniță a primit răspuns precum că pe adresa respectivă au fost oprite toate lucrările. Directorul AIRM Ştefăniţă ne-a mai comunicat că Primăria de Chişinău a dat în judecată compania Leopress şi a pierdut procesul.

Amintim cititorilor, că pe 21 februarie 2011, Primăria Municipiului Chişinău a suspendat, printr-un moratoriu până la sfârşitul verii, eliberarea autorizaţiilor de demolare şi construcţie în Centrul istoric al capitalei.

Vadim Vasiliu

Monumentul istoric de pe Vlaicu Pârcălab 71, în pericol de dispariţie.

Fotografie de Nadia Roşcovanu