Ecusonul reviziei tehnice nu va mai fi lipit pe parbriz, ci pe plăcuţele de înmatriculare

revizia-tehnica-auto

Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de guvern şi va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017. Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a declarat că odată cu implementarea acestei modificări, cazurile de falsificare se vor reduce. Chiar dacă noile ecusoane vor fi lipite pe plăcuţele de înmatriculare, şoferii vor fi obligaţi oricum să deţină şi rapoartele de inspecţie tehnică, relatează Moldova 1.

Noile ecusoane de inspecţie tehnică periodică au fost elaborate în conformitate cu standardele Uniunii Europene şi au un grad mult mai ridicat de securitate comparativ cu cele actuale. Acestea vor fi aplicate pe partea din mijloc a plăcuţelor de înmatriculare şi în fiecare an vor avea culori diferite. „Va fi făcut din material autoadeziv care se lipeşte pe plăcuţă, în cazul în care se încearcă dezlipirea lui, se autodistrug. Pe ecusonul propriu-zis va fi imprimat anul inspecţiei tehnice periodice următoare, iar pe cerc va fi indicată luna în care expiră revizia tehnică”, a menţionat Sergiu Ţurcan, şef al Secţiei înmatriculare a transportului din cadrul „Registru”.

placute-de-inmatriculare-de-tip-nou

Odată cu modificarea ecusoanelor, oamenii legii vor putea să stabilească direct în trafic datorită camerelor de supraveghere video, dacă automobilul are revizie tehnică expirată, fără a mai stopa maşina. Totodată, ecusonul va fi valabil doar dacă şoferul va deţine şi raportul de inspecţie tehnică a vehiculului.

Potrivit Alinei Bunghez, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare, în cazul în care şoferii vor fi depistaţi că nu dispun de revizia tehnică sau este expirată, vor fi sancţionaţi de la 300 la 400 de lei. Ecusoanele vor fi aplicate doar pe plăcuţele de înmatriculare de tip nou. Pentru deţinătorii de plăcuţe vechi, ecusonul cu revizia tehnică va fi aplicat pe parbriz, cum se proceda până acum. Preţul acestora va rămâne neschimbat.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău