Ecoul surd al accidentului care a luat opt vieţi

A trecut o lună de la accidentul teribil de pe şoseaua Munceşti din Capitală. Cum şi-au onorat ministerele sarcinile „urgente” repartizate de premierul Iurie Leancă

„Într-o lună, vom analiza ce s-a îndeplinit”, a atenţionat acum o lună prim-ministrul Leancă responsabilii mai multor ministere cărora li s-a dat termene restrânse pentru a lua măsuri în vederea reducerii numărului victimelor accidentelor rutiere. Astăzi este zi de doliu pentru familiile celor opt tineri care şi-au dat ultima suflare într-un accident macabru pe şoseaua Munceşti. Pe 13 august curent, maşina în care se aflau s-a izbit violent de un copac. Tragedia i-a pus pe jar pe mai mulţi conducători de ministere, toţi dând asigurări că vor întreprinde măsuri concrete.

Decesul celor trei fete şi cinci băieţi din Floreni i-a făcut pe oficiali să întocmească o listă de măsuri urgente pentru a reduce riscul deceselor pe şosele. Astăzi însă vedem că în aşa- numita listă nu au fost bifate măsuri noi. Ministerele nu au făcut decât să-şi continue activitatea de zi cu zi. Amintim că, acum o lună, premierul Iurie Leancă a repartizat o serie de sarcini pentru mai multe ministere. Astfel, ministrului Transporturilor i s-a indicat să utilizeze tehnologii moderne pentru marcarea drumurilor şi să ilumineze segmentele unde te simţi ca în beznă.

„Bineînţeles că se lucrează, e dispoziţia premierului”

„În Chişinău de iluminarea străzilor şi marcarea drumurilor se ocupă primăria. Ministerul este responsabil de marcarea altor drumuri, doar şi acolo au loc accidente. Utilizăm deja materiale performante. Cele noi, care sunt încă în construcţie, vor fi marcate cu termoplast, cu un adaos de materiale strălucitoare, care vor lumina pe timp de noapte. Bineînţeles că se lucrează, doar e dispoziţia primului ministru”, a declarat pentru JURNAL Boris Gherasim, viceministru al Transporturilor.

De la obligaţie la recomandare

Ministerul Educaţiei, la indicaţia premierului, trebuia să elaboreze un curs obligatoriu (!) de educație rutieră în şcoli. Nu s-a elaborat nimic, însă managerii instituţiilor de învăţământ au primit o serie de recomandări (!). „În ajunul vacanţelor, elevii claselor I-IX vor avea patru ore de dirigenție în cadrul cărora vor discuta despre regulile de circulaţie.

În prezent, în şcoli se desfăşoară Decada Circulaţiei Rutiere, care include lecţii tematice pentru elevii din clasa I „Fă cunoştinţă cu poliţistul tău!”, cu participarea reprezentanţilor poliţiei locale. În cadrul acestei ore, profesorii vor elabora împreună cu părinţii şi elevii cel mai sigur drum până la şcoală. Aceste lecţii se făceau şi mai înainte, doar că acum se acordă mai multă atenţie acestui capitol”, a menţionat Violina Lavric, şefa serviciului de presă al Ministerului Educaţiei.

Pasarea responsabilităţilor

Pentru a afla în ce măsură îşi onorează obligaţiile Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a trebuit să facem un drum anevoios, fiind direcţionaţi de la o structură la alta. Amintim că, în aşa-numita listă de măsuri urgente, MAI s-a obligat că, timp de două luni, va instala camere video în 41 de intersecţii din capitală.

Contactaţi de JURNAL, reprezentanţii MAI ne-au direcţionat spre Inspectoratul General de Poliţie. Cei de la inspectorat, la rândul lor, au lăsat responsabilitatea pe Inspectoratul Naţional de Patrulare. Cei de la Inspectoratul Naţional de Patrulare ne-au spus că de instalarea camerelor video este responsabil MAI.

Într-un final, serviciul de presă al MAI ne-a comunicat că, în scurt timp, va fi adusă ultima parte de tehnică de supraveghere video şi, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor fi instalate camerele. De fapt, este vorba de un proiect mai vechi finanţat de China, care, în prezent, este în faza finală de implementare, iar accidentul tragic în care şi-au pierdut viaţa opt tineri pesemne că a servit ca ocazie potrivită în acest sens.

Premierul a obligat şi Ministerul Economiei să găsească banii necesari pentru realizarea sarcinilor. Ministerele nu au solicitat bani, nu au avut pentru ce.

Primarul s-a ţinut de cuvânt

Deoarece accidentul a avut loc în raza municipiului Chişinău, edilul Capitalei a promis că va acorda ajutor material în valoare de 10 mii de lei pentru fiecare familie a victimelor accidentului de maşină. „S-au dat banii”, a precizat Vadim Brânzaniuc, şeful Direcţiei relaţii publice din cadrul primăriei.

Astăzi, rudele şi apropiaţii tinerilor care şi-au găsit moartea în accidentul de maşină se vor aduna pentru a-i pomeni. A trecut exact o lună de la tragedia care a cutremurat toată ţara.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.