Echipele moldoveneşti au prins curaj

SPERANŢE // Moldovenii vor un parcurs cât mai lung în cupele europene!

FC Dacia şi FC Olimpia nu au câştigat niciun meci din primul tur preliminar al Europa League, dar s-au calificat în turul doi preliminar al competiţiei, unde li se va alătura şi deţinătoarea medaliei de argint a Diviziei Naţionale Iskra-Stal Râbniţa.

Dacii au început foarte bine meciul cu Zeta din Muntenegru şi se părea că le va administra o înfrângere categorică. Montaţi foarte bine de fostul selecţioner, Igor Dobrovolski, jucătorii au vrut să demonstreze că sunt în stare să oprească hegemonia celor de la FC Sheriff. Schema tactică a lui Dobrovolski a fost dată peste cap de eliminarea lui Victor Bulat (min. 28), care a avut un comportament de Divizia C. Acesta a lovit cu piciorul un adversar chiar sub ochii arbitrului.

Astfel, după eliminarea lui Bulat, dacii au fost nevoiţi să apere rezultatul obţinut în tur (1-1) şi le era suficient şi rezultatul de egalitate 0-0 pentru a merge mai departe. Orbu&Co au reuşit să facă acest lucru. Mai mult, dacii puteau câştiga meciul. Micuţul atacant Ghenadie Orbu a trimis mingea spre poartă din 25 de metri, dar s-a oprit în încheietura barelor. Tot efortul dacilor se putea nărui pe final, dar portarul Eugen Matiughin, cel mai bun jucător al meciului, a reuşit să-şi salveze echipa.

Fostul selecţioner îşi laudă elevii

Când a fost dat fluierul final, dacii şi-au dat frâu emoţiilor şi s-au bucurat ca şi cum au jucat cu trofeul pe masă. Chiar şi pragmaticul Igor Dobrovolski a sărit de bucurie şi, pe rând, a îmbrăţişat fotbaliştii săi. „Schema pe care am ales-o pentru jocul cu Zeta s-a schimbat din minutul 28, pentru că a fost imposibil de implementat în zece jucători. Cred că toţi aţi fost martorii echilibrului, concentraţiei şi dăruirii de sine demonstrate de echipă. Le sunt recunoscător jucătorilor. Nu este o tragedie că am suferit. În astfel de meciuri contează doar rezultatul şi noi l-am obţinut”, a spus după meci Dobrik.

Dobrik: Ştim totul despre adversarul din turul doi

Igor Dobrovolski nu este deranjat că echipa sa nu a câştigat niciun meci din primul tur preliminar al Europa League. „Şi ce e rău că nu am obţinut nicio victorie? Sunt remizele noastre victorioase. Aici rezultatul contează”. Antrenorul a menţionat că pentru el nu contează adversarul din turul doi preliminar. „Putea fi şi echipa Streymor din insulele Feroe. Dacă ne-a picat să jucăm cu Kalmar din Suedia nu e o problemă. Ştim totul despre această echipă. O persoană din anturajul clubului nostru i-a urmărit pe suedezi”, a spus pe un ton foarte optimist Dobrovolski.

Olimpia a reuşit să elimine „Chelsea” din Azerbaidjan

FC Olimpia a reuşit doar scorul de 0-0 în meciul de la Chişinău cu azerii de la Khazar Lenkoran, iar pentru meciul tur majoritatea suporterilor le cântau deja prohodul. Bălţenii au demonstrat că nu au ajuns întâmplător pe podiumul Diviziei Naţionale. Ei au reuşit să marcheze în deplasare cu Khazar şi, cu rezultatul de 1-1, s-au calificat în turul doi, unde vor da piept cu Dinamo Bucureşti.

Bunea: Am reuşit o mică senzaţie

„Înainte de meci, mulţi s-au grăbit să spună că cei de la Khazar sunt favoriţi, că nu avem şanse de calificare, că au mulţi bani. Pot spune că am reuşit o mică senzaţie. Şi nu putea fi altfel pentru că elevii mei au dat totul pe teren şi au demonstrat că sunt mai buni ca azerii”, a spus antrenorul Olimpiei, Nicolae Bunea.

Selecţionerul Gabi Balint îi atenţionează pe dinamovişti

Selecţionerul Gabi Balint i-a atenţionat pe dinamovişti că trebuie să trateze meciul foarte serios. „Dinamo porneşte cu prima şansă în meciul cu Olimpia, dar trebuie să fie foarte atenţi. Dacă vor trata cu superficialitate meciul, Olimpia poate să-i surprindă. Moldovenii vor fi foarte motivaţi, pentru că joacă în premieră în cupele europene”, a spus Balint.
Cheltuială le promite surprize celor de la Dinamo

Fundaşul Olimpiei Bălţi Alexandru Cheltuială le transmite celor de la Dinamo să fie pregătiţi foarte bine pentru dubla din turul doi preliminar din Europa League. „Cei de la Dinamo se gândesc că ne vor învinge, dar noi suntem pregătiţi să facem două meciuri remarcabile. Vrem să facem istorie, şi acasă, şi în Ştefan cel Mare. Echipa noastră este puternică din punct de vedere psihic. Restul, o să vedeţi în cele două meciuri”, a spus fotbalistul pentru „Gazeta Sporturilor”.
„Dacă noi vom fi eliminaţi, nu va însemna nicio tragedie. În schimb, pentru Dinamo ar fi un dezastru să iasă din competiţie. Va fi o presiune foarte mare pentru ei.”

Nicolae Bunea, antrenor Olimpia Bălţi

„Am trecut de Lenkoran, iar cu Dinamo ne pregătim pentru meciurile cu Liverpool din turul trei preliminar al Europa League. Vom avea un moral bun după o nouă surpriză!”

Gheorghi Ovseanikov, atacant Olimpia
„Dinamo trece printr-o perioadă gen perestroika. Putem profita de aceste momente nesigure pe care le traversează.”

Vladimir Vitiuc, preşedinte Olimpia
Oţelarii de la Iskra-Stal sunt gata de duelul cu Elfsborg

Echipa lui Vlad Goian şi-a primit medaliile de argint pentru sezonul 2009/2010 al Diviziei Naţionale şi este gata să primească replica suedezilor de la Elfsborg. Vlad Goian a urmărit mai multe meciuri ale suedezilor şi pregăteşte meciul de joi din deplasare. Atât jucătorii, cât şi cei din conducerea clubului spun că echipa din Suedia este foarte puternică şi că va fi greu de obţinut calificarea, dar nu imposibil. Oţelarii au disputat câteva partide amicale şi au obţinut rezultate bune. Chiar şi aşa, echipa nu a făcut achiziţii de marcă, iar Goian se va baza pe nucleul de jucători care au reuşit să termine pe locul doi campionatul intern.
Sheriffantasticii vor să forţeze calificarea în grupele Champions League

Cu o evoluţie foarte bună în grupele Europa League în sezonul 2009/2010, FC Sheriff vrea să facă uitat acel succes şi ţinteşte grupele Champions League. Tiraspolenii îşi fac debutul în preliminariile Ligii Campionilor împotriva albanezilor de la Dinamo Tirana. FC Sheriff a pierdut câţiva jucători importanţi anul acesta şi, teoretic, este mai slabă ca anul trecut. Totuşi conducerea clubului mizează pe actualul lot de jucători, care are suficientă experienţă în meciurile internaţionale.

Miercuri: FC Sheriff – Dinamo Tirana, ora 20.00
Joi: Kalman (Suedia) – FC Dacia, ora 19.00
Joi: Olimpia Bălţi – Dinamo Bucureşti, ora 19.00
Joi: Elfsborg (Suedia) – Iskra – Stal, ora 19.00