Echipa albastră a Penitenciarului nr. 9 a câştigat

În acest an, Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri a fost marcată și de cei mai inteligenți deținuți din cadrul Penitenciarelor nr. 6, nr. 3 și nr. 9.

S-a desfăşurat etapa a treia a Campaniei Naționale „Antidrog”, finala jocului intelectual „Brain Ring”. Competiţia a început în aprilie curent la nivelul penitenciarelor. În urma a nouă jocuri, au fost alese trei echipe finaliste reprezentate prin culorile galben, verde și albastru. Finala a avut loc în incinta unui local de agrement din capitală și a fost organizată de Departamentul Instituțiilor Penitenciare sub egida Comisiei Naționale Antidrog în parteneriat cu Asociația Obştească „Viața nouă”. La deschiderea evenimentului au participat reprezentanţi ai grupului Pompidou al Consiliului Europei, Nicola Harrington-Buhay, coordonator Rezident al ONU în Moldova. Concursul a conţinut întrebări pe tema drogurilor, a HIV/SIDA etc.

„Din cauza gradului sporit al discriminării deținuților de către societate și a numărului mare de utilizatori ai drogurilor, s-a hotărât să se organizeze acest eveniment pentru a scoate în evidență personalitatea deținuților și pentru a confirma faptul că fiecare din ei merită o a doua șansă”, a declarat Rodica Eftodi, membră a Asociației„Inițiativă Pozitivă”.

Premiul mare, în valoare de 5000 de lei, a fost acordat echipei albastre din Penitenciarul nr. 9, urmată de echipa galbenă, cu premiul de 3000 de lei, și echipa verde, cu 2000 de lei. Ca suporteri, au fost invitate rude și prieteni ai participanţilor la concurs.

„Suntem și noi oameni ca și ceilalți, cu studii și concursuri câștigate și într-adevăr de multe ori ne simțim discriminați. Acest eveniment e o bună oportunitate de a ne manifesta calitățile și de a ne revedea rudele. Aici parcă toți au uitat că suntem deținuți și ne văd ca pe niște oameni normali”, afirmă Ion, condamnat pentru omor.

La final, deținuților li s-a permis să ia masă alături de persoanele dragi, însă nu fără a fi supravegheați de gardienii îmbrăcați în civil.

Adriana Bzovîi, stagiară

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)