E „prea” pentru Nichifor

VERDICT // Avocaţii lui Nichifor şi procurorii sunt nemulţumiţi de sentinţa judecătoriei. Apărarea spun că sunt prea mulţi ani, acuzarea – că sunt prea puţini

Vinovat. Aceasta este decizia magistraţilor Judecătoriei Ciocana, care l-au condamnat pe controversatul om de afaceri Adrian Nichifor, alias Kima, la 17 ani de închisoare pentru că l-a omorât pe fratele comisarului de Nisporeni, Iurie Pârlici. Trofim Nichifor, nepotul condamnatului, suspectat că ar fi favorizat omorul din aprilie 2010, a fost achitat. „El a fost numit nevinovat. Suntem categoric împotriva acestei decizii”, a declarat avocata acuzării Ana Ursachi.

Faptul că Adrian Nichifor a apelat la mai mulţi avocaţi i-a jucat festa, consideră acuzarea. „Fiecare venea cu versiunea lui, considerând că anume aceasta e cea mai bună şi Adrian Nichifor va scăpa de pedeapsa cu privaţiune de liberate”, a menţionat Ana Ursachi. Amintim că de la ziua săvârşirii crimei din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, avocaţii lui Adrian Nichifor au înaintat mai multe ipoteze în care omul de afaceri ieşea basma curată.

De la început, se vehicula că Nichifor e în evidenţa spitalului de psihiatrie şi nu ştia ce face în momentul săvârşirii infracţiunii, apoi se spunea că condamnatul a tras în legitimă apărare ca, într-un final, să fie înaintată versiunea că unul dintre cei trei fraţi Pârlici, care se afla în acea seară împreună cu decedatul, a fost cel care a omorât.

Noroc de martori

Deşi s-a încercat să li se astupe gurile, unii martori în dosarul Nichifor au rămas pe poziţii şi au descris în detalii cum Nichifor, alias Kima, l-a omorât pe fratele comisarului. „Toţi dansau pe ritmurile cântecului „We No speak Americano”, care în acea noapte, la solicitarea lui Kima, a fost repetată necontenit. Când Nichifor a intrat în bar, acolo erau doar fraţii Pârlici. Kima avea un automat „Kalaşnikov” din care a tras în Iurie Pârlici pentru că acesta nu a vrut să îngenuncheze la porunca lui. Dacă mai avea cartuşe, îl împuşca şi pe Lilian Pârlici”, povesteşte martorul. Femeia spune că nu va uita niciodată cum se zbătea corpul persoanei rănite.

Aceasta îşi face griji până în prezent că o persoană apropiată ei este expusă riscului pentru că a văzut cum în acea seară Nichifor îl trimitea pe nepotul său, Trofim, după armă. Menţionăm că ieri instanţa de judecată l-a achitat pe Trofim Nichifor.

Comisarul, mulţumit de decizia judecătoriei

Comisarul de Nisporeni, Dan Pârlici, a declarat că este mulţumit de decizia judecăţii. „Este şi asta o pedeapsă”, a menţionat comisarul, fratele persoanei omorâte de Adrian Nichifor, dar a menţionat că nu este de acord cu achitarea nepotului acestuia. „Eu eram afară şi am văzut cum Adrian îl făcea în tot felul pe nepotul său ca acesta să-i aducă arma. După ce a Kima a intrat în bar şi s-au auzit împuşcături, Trofim a intrat în local şi l-a scos pe unchiul său de acolo”, îşi aminteşte martorul.

Pentru participare la săvârşirea crimei a fost reţinut şi nepotul lui Adrian Nichifor, Trofim. Potrivit surselor de la Procuratura Nisporeni, anume acesta este persoana care a adus şi, ulterior, a ascuns arma din care a fost împuşcat Iurie Pârlici.

Din surse apropiate mamei lui Trofim, aceasta era mereu alarmată de faptul că fratele ei, Adrian, îl implica pe fiul ei în activităţile sale criminale. Avocaţii lui Nichifor susţin că vor ataca decizia judecătorilor la Curtea de Apel, acelaşi lucru planifică să-l facă şi procurorii pentru că e prea blândă pedeapsa pentru Nichifor.

Pe moment, Adrian Nichifor se află în Penitenciarul Pruncul, invocând probleme de sănătate. Deţinutele care au mărturisit că au întreţinut relaţii sexuale cu Nichifor şi au descris detaliat luxul în care a fost întreţinut Nichifor la Penitenciarul 13 rămân pe poziţii şi aşteaptă ca procuratura să ancheteze încălcările care se comit pe teritoriul puşcăriei. Noul şef al DIP, Veaceslav Ceban, a declarat pentru JURNAL că se va ocupa personal de acest caz şi va reveni cu detalii. Potrivit unor surse de la Pruncul, Nichifor îşi pregăteşte toate condiţiile de trai în penitenciarul respectiv.

Va urma.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău