„E plină lumea de precupeţi”

Hai să „merem” la bazarul din Slatina

 

Dacă doriţi să faceţi cunoştinţă cu cea mai „sexi vânzătoare” de prin partea locului, mergeţi la piața din Slatina. Cel puţin aşa ne spun locuitorii satului Slatina, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina. „Numai să vă duceţi dis-de-dimineaţă. Altfel nu o mai găsiţi”, ne atenţionează aceştia.

 

Svetlana Panța

 

Urmăm sfatul sătenilor şi, în zori, mergem la piaţă. Alături de mina de unde altădată se extrăgea sare şi la care activau peste 2000 de angajaţi, se întinde o mamă de piaţă. Deşi e dimineaţă, zeci de oameni merg printre rândurile de mese la care vânzătorii îşi etalează mărfurile care mai de care. Mături alături de cireşe, scutece de-a valma cu haine militare şi câteva rânduri de bocanci care îşi aşteaptă cumpărătorul, peturi cu lapte pe aceeaşi masă cu detergent lichid – se pare că pe cumpărători nu îi deranjează incompatibilitatea produselor. Scot portmoneele şi numără dacă le mai ajung grivne (moneda naţională a Ucrainei – n.a.) să mai cumpere ceva de la mătuşa, vărul, unchiul, cumnatul etc. lor. „Nu e voie să vinzi ceva rău, toţi ne cunoaştem! O bună parte suntem rude. Nu poţi să-i vinzi verişorului tău roşii stricate”, spune Maria, care are în faţa sa tot felul de legume şi fructe, până şi pepene verde. O întreb de unde le aduce. „Hm, de unde le aduc şi toţi ceilalţi!”, surâde vânzătoarea.

 

Străbabca Ileana, regina mirodeniilor

La intrarea în piaţă observăm o bătrânică care vorbeşte un grai tipic maramureşean şi, în doi timpi şi trei mişcări, reuşeşte să convingă un cumpărător să ia de la ea câteva pachete cu mirodenii. „Dă aşşşa un gust la mâncare! E bună şi pentru găluşte (sarmale), şi la borş, şi la ochi închişi”, îl asigură mătuşica.

Străbabca Ileana, aşa ni s-a prezentat bătrâna de „şăsăzeci şi trei” de ani, a ajuns să vândă mirodenii şi lapte în piaţă după ani grei de muncă în Rusia şi de lucru la pământ. „Primăvara, tomna, am lucrat tare mult”, povesteşte bătrâna. Mirodeniile le cumpără de la Cernăuţi, iar laptele, din alt capăt al pieţei, unde vin oameni care au vite acasă. „E plină lumea de precupeţi”, râde bunica Ileana. În fiecare sâmbătă, când e zi de „bazar” în sat, mătuşa urcă pe bicicletă şi vine la piaţă. „Câte mirodenii să puneţi în mâncare? De unde să ştiu? Depinde cât e de mare ola. La cine aţi venit? La Jotu? El e neam cu bărbatu-nieu, cel de-al doilea. Mereţi la femei-sa Niţa că vă spune ea cum să găteşti mâncare”, ne recomandă bătrâna.

 

Ţâţarnici pentru toate mărimile

Ei, dar pentru că ne-am pornit să facem cunoştinţă cu „cea mai sexi vânzătoare”, iată că ne apropiem de masa la care stă o femeie cu o privire blajină şi cu o basma neagră pe cap. „M-am axat pe vânzări. Aşa e viaţa la toată lumea. Aduc marfă de la Cernăuţi. Mai înainte, când nu era nevoie de viză, făceam naveta în România, aduceam ciorapi de damă, acum vând lenjerie. Trebuie cumva să-mi câştig existenţa”, spune femeia, şi ea Ileana, care în zilele de duminică şi de sărbători cântă în corul bisericesc din Slatina. „Ileana vinde ţâţarnici. Ştiţi ce-i asta? Sutiene. Din acest motiv o numesc cea mai sexi vânzătoare”, explică Vasile Ona, prietenul apropiat al Ilenei.

Reţetă de „ochi închişi”

A doua zi dimineaţă, ne pomenim în ospeţie la Niţa Ona, „femeia lu’ Jotu”, aşa îl numesc toţi cei care îl cunosc pe Vasile Ona. „Doriţi ochi închişi?”, ne întreabă stăpâna casei. Noi tăcem încurcate, după care femeia vine cu o explicaţie: „Sunt ouă fierte”. Străbunica Ileana a avut dreptate, Niţa ştie să gătească mâncare gustoasă. Peste ouăle proaspete, sparte în apă clocotită, gospodina presară, după ce le scoate, un pic de mirodenii. E ceva tare bun!

 

The following two tabs change content below.