„E o bucurie să îți vezi filmul proiectat în cadrul acestui Festival”

Interviu cu Olga Pascaru, regizoarea filmului „Acasă la Japca”, lansat în premieră la Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf” 2019

Secvențe din documentarul „Acasă la Japca”, lansat în premieră la „Cronograf”

Documentarul „Acasă la Japca” a fost o revelație a ediției curente a Festivalului „Cronograf”. Realizatorii acestuia au reușit să ne transmită emoția autentică provocată de contactul cu locuri atinse de sfințenie și cu oameni care mențin flacăra credinței. În sinopsisul filmului se menționează: „De ce, în vremurile noastre, cu atât de multe opțiuni în jur, aceste fete sunt gata să renunțe la posibilitatea de a avea o familie și o viață profesională în schimbul anilor de loialitate și dedicare pentru a dovedi că sunt gata de a-și asuma valorile monahale precum abstinența, sărăcia și ascultarea până la moarte. Sunt oare fericite? Sau poate nouă ne scapă ceva? Haideți să explorăm lumea lor uimitoare și să ne bucurăm de momentul în care aceste femei sunt deschise să ne povestească istorii pe care nu le-au mai spus nimănui”. Vă propunem un interviu cu Olga Pascaru, care a semnat regia filmului „Acasă la Japca”.

 – Dragă Olga Pascaru, unde ți-ai făcut studiile, cine ți-a fost profesor?

Am absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP – n.n.) din Chișinău, în clasa regizorului Valeriu Gagiu. Profesorul nostru ne învăța că deschiderea și curiozitatea sunt cele mai importante calități pentru un regizor. Până în prezent am făcut un film despre grăniceri, un film despre un sat cu o singură stradă, am scris și scenariul pentru un documentar istoric. Însă abia acum, după premiera documentarului „Acasă la Japca”, simt că am făcut, cu-adevărat, un film. Mă bucur mult că mi-am ales profesia de regizor, aceasta oferă libertate, provocări interesante.

– Cum ai găsit subiectul, de ce ai ales anume Mănăstirea Japca pentru acest film?

„Acasă la Japca” e o producție a studioului „Moldova-Film”, documentarul a fost realizat în 2019. Am pornit de la o întâmplare care m-a impresionat: o colegă a mea de facultate, Tatiana Bujenco, și-a retras actele de la masterat, de la AMTAP, și s-a retras la mănăstire. Am început să o vizitez la mănăstirea Japca, mai întâi din curiozitate. Mirarea și uimirea mea creșteau pe măsură ce descopeream o dimensiune spirituală despre care nu bănuisem până atunci.

– Cine sunt protagonistele filmului?

Maicile Parascheva, Nina, Veronica și surorile Elena și Antonina. Desigur, e prezentă în film și Tatiana Bujenco, care acum e maica Ariadna. De la maici cred că am învățat să am încredere în Dumnezeu și în ziua de mâine.

– Cine face parte din echipa de creație?

Am avut noroc de o echipă inspirată, din ea fac parte Alexandru Vasilache, Vadim Cernega, Lucian Ciubotaru, Radu Bostan, Nicolae Negară, Alisa Grecu. Imaginea e semnată de Ion Grincenco. Cu acest film am încercat să deschid o portiță spre dimensiunea spirituală pe care am descoperit-o la Japca.

– Ce reguli trebuie să respecte un documentar, în opinia ta?

Documentarele trebuie să fie cât mai diverse. În general, îmi place formularea lui Michael Moore: „Nu face un documentar, fă un film!”.

– Cum apreciezi ediția din 2019 a Festivalului „Cronograf”?

La „Cronograf” au fost doar filme bune şi foarte bune. M-au bucurat foarte mult premierele a cinci filme realizate de autori basarabeni, uite că și la noi încep să se dezghețe lucrurile în domeniul cinematografiei.

După mine, Festivalul „Cronograf” nu este doar o platformă pentru tinerii regizori, ci și o motivație. E o bucurie să îți vezi filmul proiectat în cadrul acestui Festival, deoarece el adună o mulțime de oameni de cultură, cineaști, critici, jurnaliști.

Țin foarte mult la acest Festival, încă din anii studenției. Nu există student care să nu viseze să urce măcar o dată pe scena „Cronograf”-ului.

– Ce vârstă ai? Ești membră a Uniunii Cineaștilor din R. Moldova?

Am 37 de ani și nu sunt membră a Uniunii Cineaștilor.

– Un nou proiect e la orizont?

Scriu scenariul la un film despre o familie de la țară, un scurtmetraj de ficțiune, regizor va fi Nicolae Negară. Vom aplica la Centrul Național pentru Cinematografie, sperăm că proiectul nostru va fi aprobat.

– Felicitări pentru „Acasă la Japca” și mult succes în continuare!

Interviu de Irina Nechit

Olga Pascaru, tânăr regizor de film