„E greu să lupţi cu sistemul care apără ucigaşii copilului meu”

La doi ani după moartea băiatului de 13 ani care a decedat pe masa de operaţii în timpul unei intervenţii chirurgicale de extirpare a amigdalelor, medicii preferă să rămână cu „măştile pe faţă”

Vor merge până în pânzele albe pentru ca cei care se fac vinovaţi de moartea fiului lor să fie traşi la răspundere penală. „Se fac declaraţii de ochii presei. Domnul ministru al Sănătăţii a spus că medicii care mi-au omorât copilul au fost pedepsiţi. Vreau să întreb: cum? Ei lucrează mai departe”, spune revoltată Lucia Diţă, mama băiatului de 13 ani care şi-a dat ultima suflare în timpul unei banale intervenţii chirurgicale de extirpare a amigdalelor. Deşi de la tragedie au trecut doi ani, dosarul penal se află încă la etapa de examinare la procuratură. 

În proiectul de lege cu privire la malpraxis care de doi ani se află în fază de examinare la Ministerul Sănătăţii este prevăzut expres mecanismul de despăgubire a pacienţilor

În proiectul de lege cu privire la malpraxis care de doi ani se află în fază de examinare la Ministerul Sănătăţii este prevăzut expres mecanismul de despăgubire a pacienţilor

Nu există o statistică a cazurilor de erori sau greşeli medicale, iar proiectul de lege cu privire la malpraxis se prăfuieşte de doi ani pe rafturile Ministrului Sănătăţii şi nimeni nu ştie care e soarta acestuia. Anual, zeci de persoane se adresează organelor de drept după dreptate, acuzând lucrătorii medicali pentru lipsă de profesionalism sau, şi mai grav, că s-au ales cu sechele pe viaţă din cauza unor servicii medicale prestate necorespunzător. Procurorii recunosc că pentru a face dovada vinovăţiei medicilor trebuie să parcurgi o cale extrem de anevoioasă. Asemenea cazuri sunt cele mai complicate şi de lungă durată. Potrivit oamenilor legii, au fost şi condamnări ale medicilor, dar toate condiţionate.

Nu este vreun medic care să fi făcut puşcărie, chiar dacă i-au fost aduse acuzări că acţiunile lui au invalidizat sau omorât un pacient. E de menţionat că până şi unii lucrători medicali, de exemplu, în cazul lui Sorin Diţă, băiatul de 13 ani care a decedat în timpul intervenţiei chirurgicale de extirpare a amigdalelor, nu exclud faptul că de vină s-ar face anestezistul care ar fi încurcat substanţa anestezică şi în loc de sevofluran i-ar fi administrat pacientului halotan. Însă aceştia preferă să păstreze anonimatul, probabil, în semn de solidaritate colegială, lăsând părinţii băiatului decedat faţă în faţă cu tragedia prin care trec. Sunt doi ani de la moartea lui Sorin. „Ei, probabil, cred că noi vom renunţa să mai luptăm. Greşesc amarnic. Dacă instanţele de la noi din ţară nu ne vor face dreptate, vom ajunge la CEDO”, a menţionat Iurie Diţa, tatăl băiatului.

Acum un an, JURNAL a revenit la cazul băiatului decedat pe masa de operaţii. Atunci avocatul familiei a cerut o expertiză medico-legală repetată. „Rezultatele celei de-a doua expertize arată exact acelaşi lucru, că medicul nu este vinovat. Dacă-i aşa, de ce la scurt timp după ce ne-a omorât copilul ne-a propus un plic cu bani?”, se întreabă părinţii copilului. Aceste circumstanţe dubioase i-au făcut să solicite o expertiză internaţională şi acum sunt în aşteptarea unui răspuns de la procuratură. „Dacă am fi avut avocaţi, procurori şi judecători specializaţi pe astfel de cazuri, elucidarea acestora nu ar fi durat atât de mult timp”, a menţionat Andrei Pădure, directorul Centrului de Medicină Legală.

Pe 1 februarie Sorin ar fi împlinit 15 ani. Părinţii băiatului nu-şi pot ierta până în prezent că acum doi ani au amânat sărbătorirea celor 13 ani ai fiului lor pentru mai târziu, după intervenţia chirurgicală la amigdale. Pe 20 februarie 2012, Lucia şi Iurie şi-au văzut pentru ultima dată fiul în viaţă. „Înainte de a intra în sala de operaţii el a aruncat o privire spre noi, de parcă ne ruga să nu-l lăsăm să plece”, îşi aminteşte îndurerată mama băiatului. Dosarul penal este încă la etapa de examinare. Nici procurorul şi nici avocatul familiei nu au putut să ne spună când ar putea fi prima şedinţă de judecată, e cert însă că medicii care au fost în sala de operaţii pe 20 februarie 2012 îşi continuă activitatea până în prezent.

Potrivit directorului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, spre deosebire de alte ţări unde există o statistică cu privire la malpraxis, R. Moldova este restantă la acest capitol. „Dacă am avea o statistică despre cazurile de malpraxis, am şti ce măsuri trebuie întreprinse pentru eradicarea acestora”, a menţionat Buga.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.