e-Estonia, un exemplu pentru Republica Moldova

O fostă republică sovietică a devenit lider european în implementarea tehnologiilor informaţionale

La Tallinn, capitala Estoniei, nimic nu aminteşte despre trecutul său sovietic. Tallinn este un oraş modern, cu drumuri bune, cu un centru istoric autentic în care nu întâlneşti o clădire intrusă, din beton armat și sticlă.

Vadim VASILIU

Centrul istoric al Tallinnului, cu ulicioare înguste, drumuri pavate, catedrale gotice, fortărețe medievale, case pestrițe, felinare de fier, este, parcă, decupat din poveștile lui Hans Christian Andersen. Nu este de mirare de ce sovieticii au filmat poveștile scriitorului danez la Tallinn. Capitala Estoniei este un exemplu de conservare a arhitecturii istorice, și, totodată, un exemplu de oraș modern, în care înaltele tehnologii dictează modul de viață al locuitorilor. Micul oraș european are o populație de patru sute de mii de locuitori.

Ca și celelalte state care au fost parte a Uniunii Sovietice, Estonia are o importantă minoritate rusească, circa 25% din populația fostei republici sovietice se declară ruși. A se compara cu Republica Moldova, în care, conform recensământului din 2004, s-au declarat ruşi circa 9% din populație, iar 11% s-au identificat drept ucraineni. Însă, spre deosebire de RM, în Estonia lipsesc inscripțiile în limba rusă în publicitatea stradală, iar vânzătorii vorbesc estoniana și engleza. Pentru un șofer de autobuz din Tallinn nu e o problemă să explice în limba engleză unui călător străin la ce stație să coboare și cum să ajungă la destinația dorită. Limba rusă o poți auzi deseori în străzi. Însă să nu vă mire dacă cineva vă va ruga să reformulați întrebarea în limba engleză, când îl veți întreba în limba rusă.

e-Voting, la scară înaltă

Estonienii pot da oricui o lecţie despre felul în care un stat poate funcţiona în regim electronic. În anul 2000, Guvernul Estoniei a trecut la sesiunile fără hârtie, folosind un sistem bazat pe documente electronice. Pentru comparaţie, Guvernul Republicii Moldova va trece la un asemenea sistem de gestiune a documentelor în 2014.

94 la sută din populaţia Estoniei depune declaraţia fiscală la organul fiscal în format electronic. În sfera afacerilor, 96% din antreprenori depun declaraţiile pe venit în regim electronic. În 2005, Estonia a devenit primul stat din UE care a introdus votul electronic la alegerile locale, rămânând acum unicul stat din comunitatea europeană care foloseşte această procedură pe scară largă.

În anul 2000, Guvernul estonian a adoptat acte normative echivalând din punct de vedere juridic semnătura electronică cu cea efectuată de mână. La alegerile parlamentare din 2011 din Estonia, 24,3% din alegători au votat prin intermediul e-Voting-ului. Arvo Ott, directorul „eGovernence Academy” din Estonia, declară că Republica Moldova intenţionează să introducă votul electronic la următoarele alegeri parlamentare. Arvo Ott oferă consultanţă Chişinăului în vederea implementării proiectului e-Voting.

ID-ul cu CIP, paşaportul viitorului

Implementarea şi dezvoltarea serviciilor electronice în Estonia a fost posibilă odată cu introducerea buletinelor de identitate cu cip, dar şi a semnăturii electronice. Eventuala introducere a acestor buletine în Republica Moldova a stârnit un val de proteste din partea unor grupuri creştin ortodoxe. Semnătura electronică în RM a fost lansată acum o lună.

Dar să vedem care sunt avantajele de care beneficiază direct cei circa un milion o sută de mii de estonieni care folosesc ID-ul cu cip. Imaginaţi-vă că, cu ajutorul unei simple cartele care încape cu uşurinţă într-un portofel, veţi putea realiza tot de ce aveţi nevoie în viaţa de zi cu zi. Acest card este dovada că sunteţi cetăţean al statului, ID-ul este permisul dumneavoastră de conducere, tot acest ID este dovada că aţi efectuat revizia tehnică a automobilului, ID-ul este diploma de licenţă, cardul este asigurarea medicală, reţeta medicamentelor la farmacie, abonamentul la bibliotecă, biletul în transport public, accesul la declaraţii fiscale etc. Estonienii sunt unica naţiune europeană care călătoresc în ţările UE fără paşaport, ci cu buletinul de identitate.

Când s-a destrămat Uniunea Sovietică, fostele republici sovietice au avut în acel moment niveluri diferite de dezvoltare socio-economică. E greu să comparăm Republica Moldova, o ţară agrară, cu ţările baltice, producătoare de tehnologii şi produse industriale. Totuşi, în zece ani, Estonia a făcut un salt enorm de la o republică sovietică la un stat care a implementat cele mai performante tehnologii informaţionale la zi.

Atacuri cibernetice ca răspuns pentru soldatul sovietic

În anul 2007, Estonia a fost victima unui atac cibernetic. Atunci mica ţară baltică era deja un stat în care domeniile vitale erau gestionate în mod electronic. În lunile aprilie-mai 2007, au fost atacate zeci de servere estoniene. Activitatea site-urilor ministerelor economiei, internelor, afacerilor externe, guvernului şi preşedinţiei și ale unor bănci a fost compromisă. Evenimentul a coincis cu decizia autorităţilor estoniene de a demola un monument dedicat soldaţilor sovietici „eliberatori”. Monumentul soldatului sovietic a fost demolat la 27 aprilie.

Atacul cibernetic, nu poate fi ripostat  

A doua zi, pe site-ul guvernului, ca rezultat al atacurilor, a apărut un mesaj în numele prim-ministrului Estoniei, Andrus Ansip: „Prim-ministrul Estoniei şi Guvernul îşi cer iertare în faţa populaţiei ruse din Estonia şi se obligă să reinstaleze la locul său monumentul Soldatului de bronz”. Ministrul estonian al apărării a pus problema ca NATO, Estonia fiind membră a Alianţei, să recunoască atacurile cibernetice drept atacuri reale. Acest lucru nu s-a întâmplat până astăzi, deoarece este complicat să demonstrezi că sursa unui atac cibernetic este o ţară sau alta. În schimb, Estonia împreună cu partenerii din NATO a elaborat un sistem complex de defensivă cibernetică. În prezent, Estonia posedă la nivel naţional un sistem avansat de securitate cibernetică.

Tallinn, 1-2 octombrie 2012

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)