E. coli, gripa porcină reloaded

INFECŢIE // E. coli se găseşte în orice organism uman, în cantităţi mai mici. Din cauza unui regimului de viaţă nesănătos, a imunităţii scăzute, bacteria se poate înmulţi şi da complicaţii la rinichi şi alte organe

În Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu E. coli, iar autorităţile susţin că monitorizează situaţia, pentru a identifica şi diagnostica rapid cazurile posibile. Acestea mai menţionează că sunt certificate sanitar toate fructele şi legumele de producţie autohtonă şi străină. În timp ce autorităţile moldoveneşti susţin că aceste produse nu sunt importate din Spania, ci din Grecia, Italia, Bulgaria, unii transportatori ne-au comunicat, sub protecţia anonimatului, că se importă atât legume, cât şi fructe de pe Peninsula Iberică.

La mai mult de un an de la consumarea epidemiei de gripă de tip nou, medicii au dat un nou semnal de alarmă. De această dată este infecţia E. coli despre care s-a scris în presa occidentală că a luat 16 vieţi omeneşti. Potrivit unui studiu, realizat de Institutul Robert Koch şi autorităţile de sănătate din Hamburg şi dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, infecţia ar putea apărea după consumul de legume proaspete (roşii, castraveţi şi salată verde).

Miercuri seara, autorităţile germane au anunţat că de fapt nu castraveţii spanioli sunt vinovaţi de moartea persoanelor şi îmbolnăvirea altor câteva sute. Specialiştii din Germania susţin că sunt în căutarea sursei infecţiei.

„Castraveţii moldoveneşti nu au E. coli”

Deşi europenii sunt speriaţi de noua bacterie şi procură din ce în ce mai puţine LEGUME (cuvântul-cheie), vânzătorii moldoveni îi îndeamnă pe cumpărători să ia castraveţi, pentru că sunt crescuţi aici, pe loc. „Cumpăraţi, doamna, pepeni (castraveţi – n.a.), sunt de-ai noştri, moldoveneşti, crescuţi la Criuleni”, mă îndeamnă una din vânzătoarele din Piaţa Centrală din Chişinău. Când o întreb de unde sunt roşiile, aceasta îmi spune că le aduce din Siria. „Ale noastre încă nu s-au copt”, se scuză femeia, care mă asigură că nu sunt infectate cu bacteria E. coli, care a provocat panică în întreaga Europă.

„Castraveţii sunt de-a noştri, roşiile – din Turcia, aşa că puteţi să mâncaţi sănătoasă, căci nimic nu se va întâmpla”, mă linişteşte femeia. O pun în dificultate însă când o întreb de unde anume sunt, aceasta îmi răspunde că se ocupă doar de vinderea legumelor. Nu poate să ne prezinte nici certificatul sanitar. „Au venit dimineaţă şi au luat un castravete pentru analiză şi aşteptăm rezultatele”, îmi spune femeia. De menţionat că era aproape ora 12, când am intrat în piaţă.

Vânzătorii din piaţă importă legumele din Turcia

În acelaşi timp, autorităţile ne asigură că nu există pericol pentru populaţie. Pe moment, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de boală cauzate de E. coli. „Bacteria E-coli este în oricare organism, doar că în cantităţi mai mici. Din cauza unui regim de viaţă nesănătos, a imunităţii scăzute, bacteria se poate înmulţi şi dăunează organismului”, a declarat pentru JURNAL Veaceslav Ţănică, medic sanitar în cadrul Pieţei Centrale din Chişinău. „Fructele şi legumele sunt importate din Turcia. Din Spania şi Portugalia nu le aducem, pentru că sunt scumpe şi nu ne permitem”, a comunicat medicul. Întrebat dacă legumele sunt aduse din Siria sau din alte state, acesta a negat.

Şi angajaţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) ne-au comunicat că nu sunt aduse fructe şi legume din Peninsula Iberică. „Republica Moldova importă preponderent din Grecia, Italia, Bulgaria. În ce priveşte produsele turceşti, acestea pleacă în Federaţia Rusă, prin Republica Moldova”, a comunicat Iurie Senic, şeful Direcţiei Agricultură Ecologică, Resurse Regenerabile şi Irigare, din cadrul MAIA.

Roşiile iberice, mai bune ca cele turceşti

Alta este informaţia oferită de către firmele de transport de mărfuri. „O firmă care importă fructe şi legume din oraşul spaniol Almeria ne-a comunicat că au nevoie de câteva camioane pentru a aduce produsele în R. Moldova”, ne-a declarat un angajat al unei firme de transport, care a solicitat anonimatul. Potrivit acestuia, firmele de import aduc legume şi fructe din Olanda, Spania, Turcia, Grecia. „Le aduc de peste tot, în special roşii, ardei, mai puţin castraveţi”, a comunicat acesta. Bărbatul ne-a spus că, de fapt, roşiile spaniole sunt mult mai bune ca cele turceşti. „Atunci când sunt culese, legumele sunt verzi. Fermierii turci le stropesc cu un fel de soluţie şi până ajung la destinaţie se înroşesc. Cele spaniole se strâng de asemenea când sunt verzi, doar că ele nu sunt stropite cu nimic”, a menţionat acesta.

Am sunat la o firmă care importă fructe şi legume şi ne-am prezentat ca potenţiali cumpărători de aceste produse, pentru a deschide o afacere. „Aducem de peste tot – şi din Turcia şi din Spania”, aud la celălalt capăt al receptorului. Întrebat dacă criza provocată de bacteria E. coli i-a afectat cumva afacerea, acesta ne-a răspuns că nu i-a influenţat deloc businessul – ca şi mai înainte, continuă să importe legume din Spania şi Olanda.

Ce este infecţia cu E. coli?

E. coli este o bacterie care trăieşte în sistemul digestiv al oamenilor şi animalelor. Există multe tipuri de E. coli, majoritatea fiind inofensive, însă unele provoacă diaree cu sânge, infecţii urinare, anemie sau insuficienţă renală, cu potenţial letal. Infectarea se produce prin contact cu fecalele oamenilor sau animalelor, iar acest lucru se poate întâmplă când bei apă sau consumi alimente contaminate de fecale. Infecţia cu E. coli se vindecă de obicei de la sine, singurul tratament fiind hidratarea cu multă apă. Însă, în cazul formelor grave de boală, când bacteria afectează rinichii, pot fi necesare transfuzii sangvine şi dializă.

Poţi face câteva lucruri pentru a preveni contaminarea: găteşte carnea, mai ales pe cea de vită, la peste 71 grade C; în bucătărie; spală-te pe mâini cu apă fierbinte şi săpun, mai ales după ce atingi carnea crudă; spală bine uneltele şi suprafeţele din bucătărie ce au intrat în contact cu carnea crudă; consumă doar lactate şi sucuri pasteurizate; bea doar apă potabilă tratată; spală sub jet de apă fructele şi legumele; spală-te des pe mâini, obligatoriu după ce mergi la toaletă.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)