„E absolut fantastic că la preselecția „Cronograf”-ului au participat 250 de filme din toată lumea”

Interviu cu regizorul Leontina Vatamanu, director artistic al FIFD „Cronograf”

– Dragă Leontina Vatamanu, care a fost aspectul cel mai dificil în organizarea ediției curente a Festivalului „Cronograf” care se va desfășura între 30 mai și 3 iunie?

După ce am trecut de primul deceniu al existenţei FIFD „Cronograf” (Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf”), multe dintre mecanismele de organizare sunt deja elaborate şi se reiau din an în an. Anumite lucruri se rezolvă mai simplu datorită experienţei acumulate în ediţiile precedente. Este un avantaj pe care ţi-l oferă existenţa în timp. În altă ordine de idei, ne dăm seama că ediţia a XI-a nu poate fi ca prima sau a şaptea. De fiecare dată ne propunem ceva nou, plasând festivalul pe o altă treaptă a evoluţiei unui eveniment cultural de scară internaţională.

Sigur că înainte de toate despre calitatea unui festival vorbesc filmele înscrise. Or, anul acesta pe adresa OWH Studio au venit peste 250 de documentare de ultimă oră, din toată lumea. Ceea ce e un fapt absolut fantastic. Ca organizatori, încercăm o mare bucurie atunci când vin plicurile cu filme din diferite colţuri ale lumii, plicuri ce au parcurs mii de kilometri pentru a ajunge la Festivalul „Cronograf” din Republica Moldova. În spatele fiecărui plic este o echipă de filmare, sunt nişte protagonişti, case de producţie, distribuitori sau organizatori de festivaluri de film, care înainte de a-şi trimite lucrarea la FIFD „Cronograf” s-au interesat de acest festival, au descoperit sau au încercat să afle mai multe despre ţara noastră. Astfel încât „Cronograf”-ul este o punte de legătură între R. Moldova şi lumea filmului din afară. Tocmai de aceea, ne-am propus în acest an elaborarea unui site nou, mai atractiv şi mai consistent în informaţii şi găzduirea unui număr mai mare de participanţi, care vor veni la festival.

– Ce țări noi participă la festival?

La cele două secţiuni internaţionale: Secţiunea Principală şi secţiunea cadRO, participă 30 de documentare din 22 de ţări. Probabil că e pentru prima dată când avem filme din China. Lista ţărilor mai îndepărtate ar fi completată de Chile, Japonia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Azerbaidjan. Ţările cu cea mai numeroasă prezenţă la această ediţie sunt România, Spania şi Cehia. Din Moldova participă două documentare la secţiunile internaţionale şi nouă producţii locale la Secţiunea Producţii Locale.

– Faptul că la preselecţie au participat tocmai 250 de filme este un record pentru „Cronograf”?

Cu fiecare ediţie numărul filmelor înscrise la „Cronograf” a crescut constant. Anul acesta au venit cele mai multe filme. Iar majoritatea lor sunt documentare de lungmetraj. Ceea ce a însemnat zile în şir de vizionări pentru selecţia filmelor. Pentru mine personal, perioada de preselecţie este o şcoală bună de film documentar, când am ocazia să urmăresc producţii din diferite ţări, şcoli, să observ noi tendinţe şi formule ale genului documentar. Din păcate, timpul restrâns al festivalului ne-a permis să includem doar o mică parte din aceste filme.

– Cui aparține ideea organizării secțiunii „Cu ochii pe Moldova”?

Ideea îmi aparţine. Deoarece în perioada preselecţiei am observat mai multe documentare despre Moldova şi moldoveni, realizate de străini, am propus să facem o proiecţie cu genericul „Cu ochii pe Moldova”, în care să includem cinci filme despre noi, moldovenii, realizate de cineaşti din Austria, Italia, Cehia, Polonia şi Portugalia, şi să le proiectăm în fiecare seară, de pe 30 mai până pe 2 iunie. Sunt filme foarte interesante şi le recomand cu cea mai mare plăcere. Mai ales că fiecare din ele are un palmares important de premii, obţinute pe la diverse festivaluri. În Republica Moldova ele sunt prezentate în premieră şi pot fi văzute doar la „Cronograf”. Iar proiecţiile vor fi urmate de întâlniri cu protagoniştii şi discuţii cu autorii care vin special ca să se întâlnească cu publicul local şi să ne povestească de ce şi cum am devenit subiecte (subiecţi) de film.

– Ce evenimente din festival sunt consacrate în special tinerilor cineaști?

Pentru a trezi interesul tinerilor cinefili pentru filmul documentar, am pregătit o proiecție specială sub genericul „Un LIKE pentru documentar”, ce conține şapte documentare scurte. Secţiunea este una competitivă, iar juriul va fi alcătuit din cinci adolescenţi, elevi ai claselor terminale de la diferite licee din capitală. Juriul va desemna premiul pentru cel mai bun film, iar tinerii spectatori din sală, punând câte un like documentarului preferat, vor selecta filmul demn de premiul Simpatia Publicului. Proiecția va avea loc joi, 30 mai, ora 13:00, la cinematograful „Odeon”. Îi aşteptăm cu drag pe toţi tinerii interesaţi să descopere lucruri noi şi să se conecteze la atmosfera de film a „Cronograf”-ului.

– Filmul documentar în R. Moldova are șanse de revigorare?

Eu cred că da. Mai ales că în lume există o deschidere pentru filmul documentar din Europa de Est. Atâţia oameni au demonstrat că se poate face film şi cu puţine mijloace atunci când ştii cum s-o faci şi când ai ce spune.

– Care este valoarea bănească a premiilor festivalului „Cronograf 2013”?

Anul acesta, graţie partenerilor noştri, avem premii mai substanţiale şi mai multe. Vom oferi 14 premii de bază, plus premii speciale. Premiul Mare constituie 1500 de euro, acesta va fi oferit de ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău. Valoarea totală a premiilor depăşeşte 100.000 de lei. De asemenea, vom oferi câştigătorilor şi preţioasele trofee realizate în bronz de talentatul sculptor Valentin Vârtosu.

– Cine sprijină „Cronograf”-ul în acest an?

Ediţia a XI-a a FIFD „Cronograf” este sprijinită de mai mulţi parteneri atât din ţară, cât şi din afară. Printre partenerii locali se numără: Uniunea Cineaştilor, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Chişinău, MoldCinema.

Printre partenerii din afara ţării sunt: Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Comisiei Europene, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni , ICR „Mihai Eminescu”, TV5Monde, Organizaţia Internaţională a Migraţiei, Misiunea în R. Moldova, Ambasada Cehiei la Chişinău, Centrul Cultural German Akzente şi alte instituţii ce conştientizează importanţa acestui festival atât pe plan intern, cât şi pe cel internaţional. Le mulţumim tuturor pentru sprijin şi aşteptăm publicul cinefil să vină la „Cronograf” şi să se îmbogăţească spiritual la acest eveniment.

– Ce premii internaționale a luat excelentul tău film despre sârma ghimpată de pe Prut?

Nu am prea reuşit să promovez „Sărma(na) de pe Prut” pe la festivaluri. Poate după „Cronograf” am să mă ocup şi de filmele mele.

– Cu siguranță, „Sărma(na) de pe Prut” și alte filme documentare de Leontina Vatamanu merită să circule prin lume, îți dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Mult succes ție și „Cronograf”-ului!

A dialogat Irina Nechit