DW // Veaceslav Negruță: „2016 este un an pierdut din punct de vedere economic”

Minister_of_Finance_Veaceslav_Negruta

Veaceslav Negruță, ex-ministru al Finanțelor al Republicii Moldova, a acordat un interviu pentru Deutsche Welle în cadrul căruia a vorbit despre dificultăţile cu care se va confrunta Republica Moldova în 2017.

„2016, din păcate, va fi un an determinat în mare parte de condițiile din afară și roada agricolă, pentru că nu au existat și nu există politici economice și comerciale care să dea un imbold necesar exporturilor. Avem minus pe importuri, minus pe exporturi. Tehnic vorbind nu știu cum am putea salva anul și am putea obține plus pe PIB.”

Această guvernare din umbră, din păcate, nu are așa potențial intelectual. Da, ea ar putea fi impusă din exterior, ar putea fi cerută inclusiv prin memorandumul cu FMI, dar asta nu înseamnă că reforma va fi eficientă. E una să bifezi că ai realizat, ai făcut o lege și alta este aplicarea acesteia și atingerea rezultatelor.

„Pentru 2017 previziunile sigur că sunt incerte. Doar după ce vom avea un memorandum semnat și aprobat la bord vom avea o doză mai mare de certitudine. Pe de altă parte, contextul regional, din nou, își va lăsa amprenta pe viitoarele evoluții. Reformele care vor fi implementate conform memorandumului vor fi suficient de costisitoare politic, social, respectiv nu exclud încetiniri de creștere cel puțin în ceea ce privește creșterea salariilor, pensiilor.”
„În 2017 ne așteptăm la un val puternic de povară fiscală în creștere, combinată cu reduceri de cheltuieli pe filiera bugetară și sectorul public. Aceasta ar trebui să ajusteze tot ce se numește economie și a o pregăti ulterior pentru o etapă post reforme. Aceste reforme întârziate sunt bombe întârziate. De exemplu, în sistemul de pensii și reforma administrației publice.”

„Cu certitudine, acest tip de reforme nu poate fi realizat de o guvernare care nu are reformatori în interior. Orice reformă trebuie să aibă o locomotivă, un reformator care știe ce are de făcut. Această guvernare din umbră, din păcate, nu are așa potențial intelectual. Da, ea ar putea fi impusă din exterior, ar putea fi cerută inclusiv prin memorandumul cu FMI, dar asta nu înseamnă că reforma va fi eficientă. E una să bifezi că ai realizat, ai făcut o lege și alta este aplicarea acesteia și atingerea rezultatelor.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)