Duşmanul numărul unu al pielii bebelușului

„Arsurile solare dublează riscul apariției cancerului de piele la copii”

Pericolul la care şi-au expus copilul în timp ce se odihneau, împreună cu alte familii pe plaja de la Vadul lui Vodă, a fost conştientizat de părinţii băiețelului de doi anişori abia a doua zi dimineața, când copilul avea piele iritată, inflamată şi acoperită cu vizicule mici. În această stare critică, copilul a fost internat de urgență la Dispensarul Dermato-Venerologic Republican (DDVR).

Iulia Dubceac (stagiară)

Mama a încercat să-şi vindece copilul cu propriile forţe, aplicând metode tradiționale, dar care nu au dat rezultate pozitive. „De la început l-am uns cu smântână, dar i-am făcut şi mai rău. Am mers la farmacie şi am cumpărat un spray împotriva arsurilor, dar tot nu i-a ajutat”, îşi amintește tânăra mămică. Alarmați, părinţii au apelat la serviciul de urgenţă, care a transportat copilul la DDVR. Aici, medicii au diagnosticat copilul cu eczemă solară.

Pediatrii sunt de neclintit în privinţa acestui subiect: un copil mai mic de cinci ani nu trebuie să fie expus la soare! Motivul este simplu: în primii ani, pielea bebelușului este deosebit de sensibilă la razele UVA şi UVB.

Foarte fină şi puţin lubrifiată, pielea micuţilor nu reprezintă un filtru eficient. În plus, sistemul lor melanocitar (pielea) este încă imatur, lăsând straturile de bază ale pielii pradă arsurilor solare.

„E greşeala mea”

Mama băiatului de doi anişori nu bănuia că micuțul ei are o asemenea afecțiune dermatologică: „Când ne-am întors acasă, copilul se simțea destul de bine, nu arăta că îi este rău. Însă, a doua zi, când s-a trezit, avea pielea inflamată. A fost greșeala mea că nu mi-am protejat copilul”. Pediatrii recomandă părinților să acorde o mare atenție la alegerea hăinuțelor pentru copii. Când scoateți copilul afară, trebuie să fie îmbrăcat în haine lejere, deschise la culoare, cu mâneci lungi care acoperă întregul corp. De preferat să fie din bumbac sau fibre naturale. Dacă puteţi vedea prin ele, lumina soarelui poate ajunge la epidermă. Sora de opt ani a băiețelului care a căzut pradă razelor solare așteaptă cu nerăbdare ca fratele său să se întoarcă acasă sănătos.

Risc dublat

În perioada de vară, riscul apariţiei bolilor dermatologice se dublează, în special la copii. „Părinţii nu conştientizează, chiar dacă copilul lor se află la umbra unui copac sau sub umbrelă, acestea sunt doar nişte măşti care nu-l pot proteja de intensitatea razelor ultraviolete. Acestea sunt unul din factorii principali externi, ce favorizează apariţia bolilor de piele”, atenţionează şeful secţiei Dermato-Venerologie pentru copii a DDVR, Dumitru Rubanovici.

„În cazul respectiv, copilul a fost diagnosticat cu eczemă solară rezultată dintr-o dermatită solară cauzată, la rândul său, de expunerea îndelungată la soare”, explică medicul.

De asemenea, în secţia pentru copii a Dispensarului Dermato-Venerologic Republican sunt internaţi pacienţi care suferă de boli contagioase ca tricofiţia (îmbolnăvire a pielii şi firului de păr) provocată de unele ciuperci parazite din grupul Tricophion.

Această boală este zoonoză (comună atât omului, cât şi animalelor). Dacă nu este tratată din primele faze, poate avea drept rezultat pierderea completă a părului. „Din fericire, bolnavii internaţi în dispensarul nostru nu au stări avansate ale bolii, datorită faptului că părinţii s-au adresat la timp”, constată Rubanovici.

Nu se permite categoric utilizarea preparatelor medicale fără recomandarea medicului. „Fiecare maladie de piele are specificul său, respectiv tratamentul este diferit pentru fiecare boală”, susţine dermatologul pentru persoanele care evită să se adreseze la timp la medic.

În primele cinci luni ale anului 2012, în secţia Dermato-Venerologie pentru copii a DDVR, s-au tratat circa 200 de bolnavi cu maladii dermatologice ca tricofiţia şi microsporia, cu 15% mai puţin comparativ cu primele cinci luni ale anului 2011.

Sfatul medicului

Cele mai potrivite ore ale zilei pentru plimbarea copiilor sunt orele de dimineaţă, de la 07:00 până la10:00 şi seara începând cu ora 17:00. „Înainte de a expune copilul la soare, aplicaţi-i o cremă adecvată pentru protecţia solară”, atenționează  dermatovenerologul Dumitru Rubanovici. Alegeți produse pe baza de minerale, non-alcoolice, non-alergenice şi fără parfum. Aplicaţi crema pe zonele expuse în straturi generoase, cu 20 de minute înainte de a scoate copilul la soare şi aplicaţi din nou la fiecare două ore.

Utilizarea metodelor tradiţionale de tratare a bolilor de piele, fără consultarea unui medic dermatolog, poate duce la agravarea bolii, mai ales la copii, sistemul imunitar al acestora fiind încă în dezvoltare. „Arsurile solare severe dublează riscul apariţiei cancerului de piele la copii”, ne avertizează Dumitru Rubanovici.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)