Duş rece pentru tricolori

Viitorul nu sună prea bine pentru naţionala de fotbal a Moldovei. Tricolorii au suferit prima înfrângere în 2010 şi prima în timpul selecţionerului Gabi Balint. Chiar dacă au condus cu 1-0, naţionala R. Moldova a pierdut cu 3-2 amicalul cu Emiratele Arabe Unite.

Naţionala Moldovei a început bine meciul cu Emiratele Arabe Unite, chiar dacă Balint a făcut cinci schimbări în primul 11, comparativ cu meciul susţinut cu Azerbaidjan. Igor Ţâgârlaş a deschis scorul în minutul 14 cu un gol fabulos de la 16 metri. Mijlocaşul a lovit din prima balonul fără nicio şansă pentru portarul din emirate. După acest gol, moldovenii au făcut foarte multe greşeli în defensivă, lucru de care au profitat adversarii. Arabii au reuşit, până la pauză, să marcheze două goluri.

În repriza secundă, Balint l-a introdus pe teren pe fundaşul Simion Bulgaru, care, în minutul 80, a marcat după un şut plasat cu capul. Jucătorii moldoveni păreau a fi de acord cu rezultatul de egalitate, dar cei din Emiratele Arabe Unite au vrut victoria cu orice preţ şi, în cele din urmă, am obţinut-o. Khalil, cu un minut înainte de finalul partidei, s-a distrat cu apărarea noastră şi a înscris golul de 3-2.

Balint, nemulţumit de apărare

„Sunt nemulţumit de rezultat, dar şi de joc. Cred că ne-am bătut singuri. Am greşit enorm în faza defensivă, am primit trei goluri nepermis de uşor. Oricum, voi trage concluziile în perioada următoare. Trebuie să învăţăm din această primă înfrângere”, a spus Gabi Balint, lăsând să se înţeleagă că unii jucători nu au valoare de echipa naţională. În acelaşi timp, selecţionerul e mulţumit că FMF a putut organiza două meciuri amicale în cantonamentul din Austria. „Am jucat două meciuri, am stat o săptămână împreună şi i-am cunoscut mai bine pe jucători. Este foarte important să îi cunosc pe toţi până vor începe preliminariile Euro 2012”, a spus Balint.

Atacanţii nu au marcat niciun gol

Un alt motiv de îngrijorare pentru Balint este faptul că atacanţii nu au reuşit să marcheze niciun gol din cele trei marcate în partidele cu Azerbaidjan şi Emiratele Arabe Unite. Revenit după câţiva ani la echipa naţională, Sergiu Dadu nu şi-a găsit cadenţa care îl caracterizează. Acesta s-a zbătut mult în atac, dar fără niciun folos. Astfel, atacantul de buzunar al fostului selecţioner, Igor Bugaiov, rămâne a fi vârful de lance al atacului nostru pentru meciurile din preliminariile Euro 2012 care vor începe la toamnă. Balint îl va convoca pe Bugaiov în meciul cu Georgia, de pe 11 august, partidă ce reprezintă ultimul test înaintea meciurilor oficiale.

Micii tricolori s-au distrat cu azerii

Chiar dacă doi jucători au fost nevoiţi să plece la naţionala mare, iar alţii sunt accidentaţi sau suspendaţi, selecţionerul echipei de tineret, Sergiu Chirilov, a alcătuit o echipă competitivă, care a bătut fără probleme, scor 4-2, naţionala similară a Azerbaidjanului.

Micilor tricolori le-a trebuit zece minute pentru a înscrie trei goluri şi pentru a-şi adjudeca victoria în acest amical. În minutul 34, Andrei Bugneac a reuşit să deschidă scorul, chiar în debutul său la echipa naţională. Peste câteva minute, acelaşi Bugneac a reluat cu capul, iar un fundaş azer a deviat balonul în propria poartă. Dumitru Vornişel a înscris pentru 3-0 în ultimul minut al primei reprize.

Considerând că au rezolvat soarta partidei în prima repriză, moldovenii nu au mai fost la fel de hotărâţi, lucru de care au profitat adversarii. Aceştia au înscris două goluri şi i-au făcut să tremure pe ai noştri. Totuşi, Mihai Ţurcan a reuşit să înscrie de la 16 metri şi a stabilit scorul final de 4-2.

Naţionala de tineret a Moldovei va disputa următorul meci pe 11 august, pe teren propriu cu România. Partida va avea loc în cadrul preliminariilor Campionatului european Under 21. (V.H.)