Durata medie a vieţii este în creştere în R. Moldova

Durata medie a vieţii în Republica Moldova înregistrează tendinţe pozitive în ultimii ani datorită creşterii natalităţii şi stabilizării ratei mortalităţii, conform unui studiu al Biroului Naţional de Statistică. Media vieţii în anul precedent a ajuns la nivelul de 69,3 ani (la bărbaţi – 65,3 şi la femei – 73,4 ani), înregistrând valoarea maximă din ultimii cinci ani.

Deşi a avut loc o anumită scădere a speranţei de viaţă a bărbaţilor ce locuiesc în mediul rural, s-a constatat că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii cu 8,1 ani. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor. În acest context, s-a demonstrat că durata medie a vieţii a locuitorilor din mediul urban a fost mai mare decât a celor din mediul rural, respectiv cu 3,5 ani la bărbaţi şi cu 3,2 ani la femei. Cele mai înalte valori (70-72 de ani) au fost înregistrate în Chişinău şi în majoritatea raioanelor de nord ale ţării.

În raioanele Basarabeasca şi Călăraşi, speranţa de viaţă la naştere este sub valoarea medie pe ţară, cu nivelul minim de până la 66 ani. În schimb, în oraşul Bălţi şi raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Anenii Noi, speranţa de viaţă la naştere a femeilor în 2009 a fost cu zece ani mai mare decât cea a bărbaţilor.  (DECA-press)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)