După vânătoare

Vicepreşedintele Curţii de Apel Gheorghe Creţu şi-a dat demisia. Cine e următorul?

Întrebări care încă mai rămân fără răspuns. Unde sunt alicele şi cine a participat la vânătoare? Omorul tăinuit s-ar putea solda cu căderea mai multor capete. Procuratura, poliţia şi agenţia „Moldsilva” sunt acuzate de premierul Vlad Filat şi de preşedintele RM Nicolae Timofti că nu au făcut public cazul tragic imediat după ce a avut loc împuşcătura ce s-a dovedit a fi fatală pentru omul de afaceri Sorin Paciu. Culmea! Oficialii susţin că au aflat despre crimă din presă.

Pentru prima dată despre incident a vorbit Sergiu Mocanu. Mai mult, acesta rămâne pe poziţia că procurorul general Valeriu Zubco ar fi cel care a tras în direcţia victimei. „Poate să mă dea în judecată, dar el va face puşcărie pentru că a omorât un om”, a declarat pentru JURNAL liderul mişcării Antimafie.

S-au scurs şase zile de când subiectul principal al tuturor buletinelor de ştiri este omorul de la Făleşti. Ascunse de ochii presei rămân rudele victimei. Pe 10 ianuarie curent, le-am surprins la mormântul lui Sorin Paciu care a fost îngropat la 27 decembrie 2012. Copleşită de durere, o tânără plângea în hohote la crucea bărbatului care şi-a găsit moartea la vânătoare. A refuzat să ne împărtăşească durerea. Deşi Mocanu a spus că nu crede că în mormânt este corpul neînsufleţit al lui Sorin Paciu şi cadavrul ar fi fost incinerat la Odesa pentru a fi ascunse urmele, directorul carierei de piatră din Balatina, Vasile Pânzari, a declarat pentru JURNAL că a aruncat personal un pumn de ţărână peste sicriul lui Paciu. „Sorin a fost şeful meu. A fost directorul SA ‘Maconrut’. A fost un om tare bun. Îmi sărea în ajutor de fiecare dată când aveam nevoie. Era pentru mine ca un copil. Nu ştiu ce vom face acum, nu ştim cu cine vom lucra şi cine va fi şeful nostru”, a spus Pânzari.

Vedeţi în cronica de mai jos realizată de JURNAL cum au evoluat lucrurile din ziua în care Mocanu a făcut declaraţia că la o vânătoare la care au participat judecători şi procurori a fost omorât un om.

10 ianuarie 2013. Creţu şi-a dat demisia

La solicitarea Procuraturii Generale, Consiliul Superior al Magistraturii s-a convocat pentru a decide soarta vicepreşedintelui Curţii de Apel, Gheorghe Crețu. Judecătorul este acuzat de procurori că l-ar fi omorât din imprudenţă pe Sorin Paciu şi au cerut să-i fie retrasă imunitatea. Înainte ca magistraţii să-şi pronunţe verdictul, l-am contactat pe Creţu: „Sunt la CSM. Aştept. E un caz tragic. Omeneşte, trebuie să mă înţelegeţi. A avut loc un accident ca multe alte accidente. Să verifice ancheta ce s-a întâmplat”. Judecătorul a fost lipsit de imunitate și și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Chişinău. Într-o declaraţie pe care a difuzat-o reprezentanţilor mass-media, Creţu a menţionat: „Există anumite elemente comune între persoana mea și producerea acestui accident, însă gradul de implicare și vinovăție îl vor stabili organele de anchetă”.

Poziţia preşedintelui Timofti care s-a lăsat aşteptată a fost anunţată de purtătorul său de cuvânt Vlad Ţurcanu: „Președintele consideră că persoanele implicate pot lua în vedere demisia lor, însă președintele nu va cere o demisie considerând că acest drept aparține Parlamentului”, a menţionat Țurcanu.

Despre posibile demiteri a vorbit şi premierul Vlad Filat, care s-a arătat extrem de nemulţumit că nu a fost informat despre incidentul tragic. Mai mult, acesta a declarat că, până în prezent, nu ştie numele tuturor celor care au participat la acea vânătoare. „MAI nu poate să-mi pună lista la dispoziție, deoarece este la Procuratura Generală, care instrumentează cazul”, a declarat Filat. Premierul susţine că a fost minţit cu „neruşinare” de şeful Moldsilva, Ion Lupu, precum că procurorul general Zubco nu a fost prezent la partida de vânătoare şi a dat de înţeles că acest lucru ar putea să-l coste funcţia pe care o deţine în prezent.

9 ianuarie 2013. „Zubco a fost la vânătoare, dar nu el a tras”

Contactat de JURNAL, directorul „Moldsilva”, Ion Lupu, a recunoscut că la vânătoare au fost Valeriu Zubco, dar şi alţi demnitari. „Zubco nu putea să tragă, deoarece era în alt grup de vânători. Au fost două grupuri formate din câte opt persoane”, a menţionat Lupu. Potrivit acestuia, în grupul din care făcea parte Paciu mai era Ghenadie Sajin, care, potrivit unor surse demne de încredere, ar fi naşul de cununie al răposatului şi judecătorul Gheorghe Creţu, iar împuşcătura s-ar fi produs din direcţia unde s-ar fi aflat aceştia doi. În celălalt grup de vânători, condus de directorul rezervaţiei Denis Erimciuc, era procurorul Zubco şi preşedintele Curţii de Apel Ion Pleşca.

Procuratura, care de obicei nu face public numele persoanelor bănuite de săvârşirea unor crime, anunţă că unicul bănuit de săvârşirea omorului lui Sorin Paciu este Gheorghe Creţu. Ultimul pledează nevinovat. Deşi judecătorul a declarat că a tras trei gloanţe din arma sa de vânătoare, medicii care au luptat pentru viaţa lui Sorin Paciu susţin că rănile cu care s-a ales victima nu ar putea fi rezultatul unui glonț. „Eu consider că au fost alice. Însă medicii care au operat mi-au spus că nu au găsit alice în abdomenul pacientului”, a declarat pentru JURNAL vicedirectorul Spitalului Republican, Nicolae Frunză. La solicitarea medicilor din Făleşti, pe 23 decembrie 2012, au fost transportaţi doi chirurgi de la Spitalul Clinic Republican pentru a-l opera pe Sorin Paciu.

Comuniştii au manifestat în faţa Procuraturii Generale şi cer demisia lui Valeriu Zubco.

Cine minte, medicii ori poliţia?

Potrivit vicedirectorului spitalului, Nicolae Andrieş, medicii de la Spitalul Raional Făleşti susţin că au anunţat poliţia despre faptul că a fost adus un om cu plagă de la o împuşcătură.
Poliţistul de la unitatea de gardă a CP Făleşti, Sârbu, numele căruia figurează în registrul de la Spitalul Raional Făleşti, neagă această informaţie: „Nu ştiu cum a apărut numele meu în registrul de la spital. Nici măcar nu eram la serviciu. Pe 23 decembrie, la ora 9.00 dimineaţa, am dat în primire postul. E o calomnie a medicilor, în acest caz va fi efectuată o anchetă”, a declarat pentru JURNAL ofiţerul de poliţie de la CP Făleşti, Ion Sârbu.

În acest context, amintim că, la 6 ianuarie curent, viceministrul Afacerilor Interne, Ion Bodrug, a menţionat că poliţia nu a fost informată atunci când bărbatul împuşcat a fost internat şi ancheta a fost preluată de procuratură.

8 ianuarie 2013. Filat cere demisia de onoare a procurorului general. Zubco vs Mocanu – răzbunare sau deconspirare?

La două zile după acuzaţiile lansate de Ion Bodrug şi premierul Vladimir Filat, nu s-au lăsat aşteptate şi explicaţiile lui Zubco, care a decis să-şi comunice poziţia prin intermediul unui comunicat de presă: „Neg CATEGORIC acuzaţiile de omor lansate la adresa mea de către cetăţeanul Sergiu Mocanu, precum şi insinuările lansate public de către unii politicieni şi viceministrul de interne, Ion Bodrug (…) Dacă se dovedeşte că acuzaţiile au fost false, demisia de onoare ar fi necesară din partea celor care deţin funcţii înalte în stat şi s-au grăbit să dea aprecieri asupra acestui caz, fără să aştepte finalizarea anchetei, încurajând astfel oficial campania lansată de Sergiu Mocanu”.

Mocanu însă este ferm convins că anume Zubco este cel care a tras în Sorin Paciu şi ar fi încercat să muşamalizeze crima.

Pe Sergiu Mocanu nu-l sperie să facă declaraţii împotriva lui Zubco, chiar şi faptul că, în februarie 2012, Curtea Supremă de Justiţie l-a obligat să dezmintă informaţia pe care a lansat-o despre legătura dintre Zubco şi Plahotniuc. Procurorul general l-a acţionat în judecată pe Mocanu încă în 2010, pentru că acesta, prin intermediul mai multor instituţii mass-media, l-a acuzat că este omul lui Plahotniuc. „Zubco este o verigă din reţeaua mafiotă a lui Plahotniuc. Prin Ghenadie Sajin, Zubco primeşte sarcini de la Plahotniuc şi raportează săptămânal îndeplinirea lor pe fiecare caz în parte”, a declarat în 2010 Mocanu.

„Am pierdut procesul de judecată, dar nu voi dezminte informaţia”, ne-a comunicat Sergiu Mocanu. Relevăm că la partida de vânătoare din 23 decembrie 2012 au fost prezenţi Zubco şi Sajin. Tot pe 8 ianuarie, procurorul Procuraturii Raionale Făleşti, Ghenadie Guriţanu, a declarat că Zubco nici nu a fost la vânătoare şi a menţionat că principalul suspect în omorul lui Sorin Paciu este vicepreşedintele Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu.

7 ianuarie 2013. „E sărbătoare!”, preşedintele nu face declaraţii

Surprins la slujba de Crăciun pe stilul vechi, preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să facă declaraţii pentru presă despre incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească. Premierul Vlad Filat s-a arătat nemulţumit că a aflat despre tragedia din rezervaţia „Pădurea Domnească” de la conferinţa de presă susţinută de Mocanu. „Vinovatul va fi tras la răspundere”, a declarat Filat.

6 ianuarie 2013. Crima a ieşit la suprafaţă

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Mişcării Antimafie a făcut public un omor care pesemne că s-a dorit a fi ascuns. „Pe 23 decembrie 2012, în rezervaţia ‘Pădurea domnească’ a fost omorât Sorin Paciu”, a declarat Mocanu. Potrivit acestuia, cel care a tras în direcţia victimei a fost nimeni altul decât procurorul general Valeriu Zubco.

Procuratura Generală a negat acuzaţiile şi a menţionat într-un comunicat că procurorii au identificat un suspect. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au declarat că nu au fost informaţi despre omorul lui Sorin Paciu, care în acea zi cu ghinion a mers la vânătoare pentru a face fotografii pentru fiica sa.

23 decembrie 2012 – 5 ianuarie 2013, tăcere mortală

Amintim că pe 23 decembrie 2012, aproximativ la ora 13, la o partidă de vânătoare, în circumstanţe încă necunoscute, a fost împuşcat Sorin Paciu, un bărbat de 34 de ani. Imediat a fost transportat la Spitalul Raional Făleşti. Timp de două zile, medicii au luptat pentru viaţa lui, însă fără succes, împuşcătura i-a fost fatală. Pe 27 decembrie 2012, Sorin Paciu a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox din Chişinău. Potrivit unor surse, la înmormântare a fost prezent şi procurorul general Valeriu Zubco.

„Toţi sperau că Sorin va supravieţui”

Nu este cunoscut numele tuturor persoanelor care au fost la vânătoarea la care a fost omorât Sorin Paciu. Deocamdată, se pronunţă numai numele preşedintelui Curţii de Apel (CA) Ion Pleşca, procurorului general Valeriu Zubco, vicepreşedintelui CA Gheorghe Creţu, directorului „Moldsilva”, Ion Lupu, omului de afaceri Ghenadie Sajin, al lui Sorin Paciu, tatălui acestuia, Ion Paciu, directorului rezervaţiei, Denis Erimciuc şi subalternul acestuia, Valeriu Svistun.

Sursele JURNALULUI afirmă însă că numele participanţilor la vânătoare nu a fost trecut iniţial în registru, aşa cum se obişnuieşte şi toţi participanţii formau un singur grup. Ulterior a fost întocmită lista şi cei 17 participanţi au fost separaţi în două grupuri, pe hârtie.

Aceiaşi martori afirmă că procurorul general Valeriu Zubco era foarte agitat în momentul producerii tragediei. „A sărit să-i acorde primul ajutor lui Sorin, era agitat, stresat, vorbea mereu la telefon. Toţi sperau ca Sorin va supravieţui”, mai povestesc sursele noastre.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)