După embargoul asupra vinurilor moldoveneşti, consumul de parfumuri şi tincturi de baie face victime în Rusia

Miercuri, 21 decembrie, Putin a cerut aplicarea unor noi reguli privind producerea şi comercializarea lichidelor, inclusiv a parfumurilor, a detergenţilor, a medicamentelor şi cosmeticilor care conţin peste 25% de alcool. El a indicat executivului creşterea numărului de încălcări privind producerea şi desfacerea acestor produse, scrie The Guardian.com.

Decesurile trag alarma în oraşul siberian Irkuţk, în ultimele zile înregistrându-se 62 de victime. Anchetatorii au anunţat luni că au descoperit un laborator ilegal în oraş care produce un Boiarîşnik fals, o tinctură pentru baie, pentru relaxare. Lichidul care conţine 93% de etanol, extract de păducel şi ulei de lămâie, este larg consumat în Rusia ca înlocuitor ieftin pentru alcool.

Poliţia a descoperit că licoarea conţine metanol, o substanţă otrăvitoare găsită în antigel, în loc de etanol. Autorităţile locale au declarat luni stare de urgenţă la Irkuţk, precum şi în regiune. Poliţia a retras mii de sticle cu acest lichid din magazine şi buticuri din regiune. De asemenea, autorităţile au interzis temporar desfacerea tuturor lichidelor care conţin alcool.

12 persoane au fost arestate pentru comercializarea acestui preparat. Potrivit ministerului local al sănătăţii din Irkuţk, 107 oameni s-au otrăvit cu boyaryshnik, iar 62 au decedat. Aproape jumătate din aceştia au decedat la spital, în timp ce altora li s-a constatat doar decesul. Acum sunt internate 36 de persoane. Patru dintre acestea au fost externate , medicii locali spunând că au scăpat ca prin minune.

Există două probleme principale pe piaţa rusă de alcool falsificat: prima dintre acestea este consumul larg răspândit al parfumurilor şi tincturilor de baie. Acestea nu sunt supuse taxelor şi restricţiilor de vânzare precum băuturile alcoolice şi sunt comercializate în buticurile de băuturi de aceea consumul lor este larg răspândit. Într-o regiune, maşini automate vindeau Boyaryshnik pe străzi.

Cea de-a doua problemă este alcoolul falsificat: au fost înregistrate numeroase cazuri de fabrici ilegale care produc votcă sau whisky ieftin. La Irkuţk, ambele probleme există.

Tragedia de la Irkuţk este un exemplu extrem, însă decesurile provocate de consumul de alcool de proastă calitate sunt valabile pentru întreaga Rusie.

Statistice din Rusia arată că în primele nouă luni ale lui 2016, 9.300 de ruşi au murit din cauza intoxicării cu alcool. Dintre aceştia, 1.200 au murit după ce au băut metanol.