Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova!

Discursul  domnului Joe Biden ţinut pe 11 martie 2011 în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet

„În numele preşedintelui Obama, doresc să spun că e cu adevărat un privilegiu deosebit de a fi aici în acest moment de transformare în istoria dumneavoastră şi, sincer vorbind, în istoria mondială. Foarte multe schimbări au loc nu doar aici, în Europa Centrală şi de Est, ci şi în Africa de Nord, în Orientul Mijlociu şi în toată lumea. Libertatea este în aer. Democraţia apare în ţări care, timp de mai multe generaţii, nu au cunoscut absolut nimic în afară de un regim autoritar.

În Tunisia, Egipt, oamenii s-au ridicat ca să-şi apere drepturile şi acum fac primii paşi spre democraţie. În Libia, oamenii luptă pentru aceleaşi drepturi în faţa violenţei de care a dat dovadă  propriul guvern.

Aici, după 20 de ani de când s-a prăbuşit Uniunea Sovietică, SUA au lucrat împreună cu dumneavoastră pentru o Europă liberă şi care trăieşte în pace. Şi chiar dacă nu am ajuns încă acolo, vom fi umăr la umăr cu dumneavoastră până vom duce acest lucru la capăt.
Am venit în Moldova de la Moscova. Rusia şi America sunt parteneri într-o serie mare de provocări cu care se confruntă lumea întreagă. În ultimii doi ani, am restabilit relaţiile noastre şi am realizat beneficii reale nu doar pentru poporul din Rusia şi cel din America, dar şi pentru popoarele lumii.

Fiind în Rusia, am vorbit cu liderii guvernului rus, cu opoziţia de acolo, cu liderii cercurilor de afaceri şi cu societatea civilă. Am vorbit cu ei direct despre necesitatea de a lupta cu corupţia, de a consolida instituţiile democratice, de a avea un sistem judiciar de încredere.

În Georgia, am susţinut apariţia unei democraţii foarte puternice, a unei pieţe libere şi integritatea teritoriului georgian.

De asemenea, lucrăm cu mai multe părţi – şi cu cei din Rusia, şi cu cei din Georgia – în vederea reducerii pericolului de relansare a unui conflict între aceste state. În Ucraina, am salutat revoluţia portocalie, dar sunt multe de făcut pentru a consolida şi a menţine succesul acelei revoluţii. Poporul ucrainean doreşte un viitor democratic şi european, intenţionăm să-l ajutăm să-şi vadă visul realizat.

Oamenii din Belarus au solicitat şi merită să aibă drepturi fundamentale. Am condamnat guvernul belarus pentru represiunile împotriva cetăţenilor săi. Susţinem sancţiunile UE împotriva acestui guvern şi cerem eliberarea imediată a deţinuţilor politici.

Sunt astăzi aici pentru a vă felicita nu doar cu ocazia celor 20 de ani de independenţă, dar şi pentru mesajul puternic pe care l-aţi transmis lumii alegând drumul pe care l-aţi parcurs spre democraţie. Trebuie să fiţi mândri de acest lucru.

Experienţa dumneavoastră demonstrează că tranziţia politică poate fi paşnică, că alegerile libere şi corecte şi angajamentul total pentru reforme pot transforma valorile democratice în realitate. Oamenii din întreaga lume doresc şi luptă pentru aceste drepturi fundamentale, indiferent de limba în care îşi revendică aceste drepturi. Ştiţi din experienţă proprie că realizarea democraţiei nu este uşoară, şi tot dvs. ştiţi că merită să lupţi pentru acest lucru.

Preşedintele Obama şi eu, împreună cu întregul popor american, am urmărit această luptă. Am sărbătorit succesele dumneavoastră şi suntem fermi în a vă ajuta să consolidaţi realizările pe care le-aţi obţinut. Susţinem angajamentul dumneavoastră pentru reformele politice şi economice pe care le înfăptuiţi şi aplaudăm progresul dvs.

Nu poate exista democraţie fără un sistem legal transparent, fără un angajament de a combate corupţia şi, până la urmă, traficul de fiinţe umane. În ce priveşte Transnistria, America a susţinut şi va continua să susţină soluţionarea acestuia. Nu o oarecare soluţionare, ci o soluţionare care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, în cadrul hotarelor recunoscute pe plan internaţional. Negocierile oficiale trebuie să reînceapă cât mai repede posibil. Viitorul Transnistriei este în cadrul Republicii Moldova, în interiorul comunităţii europene. Poporul Moldovei merită ca acest conflict, care divizează ţara prea mult timp, să se încheie.

Schimbările politice sunt dificile, reformele economice pot fi chiar mai dificile, în special atunci când şomajul este mare şi preţurile cresc. Pretutindeni, inclusiv în America, oamenii sunt îngrijoraţi de locurile lor de muncă şi de preţuri. Dar odată ce vă veţi reforma economia, tot mai multe investiţii străine vor veni în Moldova, mai multe întreprinderi din Moldova vor ajunge pe pieţele străine şi ca rezultat se va multiplica numărul locurilor de muncă bine plătite şi al salariilor mai bune. Vă promit că, dacă veţi continua să mergeţi pe această cale, America va fi partenerul dumneavoastră.

Pe parcursul următorilor cinci ani, America va aloca 262 milioane de dolari pentru a susţine industria agricolă din Republica Moldova. Această asistenţă va îmbunătăţi şi drumurile dumneavoastră, va ajuta fermierii să-şi poată transporta mărfurile la piaţă şi va facilita posibilitatea fermierilor de a primi împrumuturi pentru a cumpăra utilaje mai bune.

Vom lucra împreună cu Guvernul Republica Moldova pentru a contribui la creşterea economiei ţării dumneavoastră, pentru a atrage mai multe investiţii străine, pentru a ajuta societatea civilă să devină mai eficientă în susţinerea Moldovei. Vom ajuta şcolile moldoveneşti.

Apropo, Moldova a adus o contribuţie semnificativă la societatea şi cultura americană. Rahm Emanuel, fostul şef al staff-ului Obama, ales acum primar al oraşului Chicago, a spus că şi-a moştenit duritatea legendară de la bunicul său născut în Republica Moldova. Mai este încă o persoană pe care o apreciem, Natalie Portman, care a câştigat luna trecută Oscarul pentru rolul de cea mai bună actriţă. Ea mi-a spus că are în portmoneul său o fotografie a bunicii sale din Republica Moldova. Vreau să vă spun că arată foarte bine.

America susţine tot ceea ce doriţi pentru viitorul dumneavoastră. Un stat european, democratic, liber, o viaţă mai bună pentru dumneavoastră, pentru familiile dumneavoastră. America va merge cu dumneavoastră pe această cale pe care mergeţi acum, deoarece o Moldovă de succes va fi spre beneficiul acestei regiuni, al întregii Europe şi, desigur, va fi spre beneficiul Statelor Unite ale Americii. Da, sunteţi o ţară mică, dar vă confruntaţi cu probleme foarte mari. Cred în dumneavoastră şi că liderii dumneavoastră vor face faţă acestor provocări. Un viitor mai bun este în mâinile dvs. Uitaţi-vă în jur, gândiţi-vă la familie, la copii, la ceea ce aţi lăsat cu 20 de ani în urmă.

Gândiţi-vă la libertate, democraţie şi prosperitate, ce ar însemna toate acestea pentru familiile şi copiii dvs. Când veţi face acest lucru, indiferent de cât de dificilă va fi această cale, veţi reuşi. Mă mândresc că am avut astăzi oportunitatea să fiu împreună cu dvs. şi să vă transmit felicitările şi sprijinul statului meu cu ocazia împlinirii a 20 de ani de independenţă şi mişcare continuă spre instituţiile democratice şi comunitatea europeană.

Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite! Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova!

Aşteptaţi-mă! Voi reveni!”

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău