„Dumnezeu poate exista, dar ştiinţa neagă ideea unui creator”

DISPUTĂ // Celebrul om de ştiinţă Stephen Hawking a lansat teoria conform căreia Universul poate şi se va putea crea singur din nimic”. Papa Benedict al XVI-lea a replicat că „ştiinţa nu poate explica sensul vieţii”

În noua sa carte „The Grand Design” („Măreaţa arhitectură”), lansată la 9 septembrie , celebrul cosmolog Stephen Hawking a lansat o nouă teorie care a provocat deja discuţii aprinse în Occident. Conform acesteia, divinitatea nu a jucat niciun rol în crearea Universului. În cartea scrisă împreună cu fizicianul american Leonard Mlodinow, Hawking susţine că, „întrucât există legi ale fizicii precum cea a gravitaţiei, Universul poate şi se va putea crea singur din nimic”. „Creaţia spontană este motivul pentru care există ceva în loc de nimic, pentru care Universul există, pentru care noi existăm. Chiar nu este necesar să-l invocăm pe Dumnezeu”, susţine savantul.

În cartea sa „The Grand Design” (Marele Design), fizicianul în vârstă de 68 de ani afirmă că, datorită gravitaţiei, Universul are capacitatea de a se crea singur. „Gravitaţia şi teoria cuantică permit Universului să se creeze singur, spontan şi din nimic. Ştiinţa oferă din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebări care, până acum, au fost apanajul religiei”, a motivat fizicianul reacţiile puternice stârnite de cartea sa, în care afirmă că nu Dumnezeu a creat lumea. „Explicaţia ştiinţifică este suficientă. Teologia nu mai este necesară”, a adăugat acesta. În centrul cărţii sale se află ceea ce el numeşte „teoria M”, conform căreia Universul s-a creat singur din nimic.

„De ce suntem aici?”

Afirmaţia celebrului om de ştiinţă Stephen Hawking, conform căreia divinitatea nu a avut niciun rol în creaţie, agită feţele bisericeşti. Afirmaţiile sale au stârnit nemulţumirea feţelor bisericeşti, care au condamnat vehement teoria omului de ştiinţă.
Papa Benedict al XVI-lea a declarat că „ştiinţa nu poate explica sensul vieţii”, făcând referire la cartea publicată de Stephen Hawking în care se arată că Universul nu a fost creat de Dumnezeu. Suveranul Pontif s-a întâlnit cu o serie de lideri religioşi în timpul vizitei sale în Marea Britanie şi i-a răspuns omului de ştiinţă Stephen Hawking.

Potrivit Papei, ştiinţa nu poate oferi un răspuns satisfăcător la întrebarea: „De ce suntem aici?”. „Nu poate satisface cea mai mare dorinţă a inimii, aceea de a explica originea şi destinul nostru, motivul pentru care existăm şi nici nu ne poate răspunde exhaustiv la întrebarea de ce există ceva în loc de nimic”, a declarat Suveranul Pontif. „Religia ne aduce aminte de imperativul conversiei morale, a datoriei noastre de a locui în pace cu vecinul nostru şi asupra importanţei trăirii unei vieţi integre”, a adăugat papa Benedict al XVI-lea.

„Credinţa în Dumnezeu nu ţine de blocarea unei explicaţii privind modul în care lucrurile sunt legate între ele în interiorul Universului”, a spus răspicat arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams. La rândul său, Jonathan Sacks, unul dintre cei mai importanţi rabini britanici, a declarat că „ştiinţa ţine de explicaţii, religia – de interpretări… iar Biblia, pur şi simplu, nu este interesată de modul în care a luat fiinţă Universul”.

Potrivit acestuia, ostilitatea dintre ştiinţă şi religie, „un blestem al timpurilor noastre”, le afectează pe ambele. Stephen Hawking insistă însă asupra faptului că în vremurile străvechi oamenii au ajuns să considere multe mituri ca adevăruri fundamentale. Acestea nu au nevoie să fie demonstrate, întrucât nu aveau habar de legile care guvernează natura, notează „The Wall Street Journal”.

„Acum însă, folosim explicaţiile ştiinţifice, matematica şi experimentele – cu alte cuvinte, ştiinţa modernă.” Hawking şi Mlodinow au interpretat şi celebra afirmaţie făcută de fizicianul Albert Einstein: „Cel mai de neînţeles lucru despre Univers este faptul că el poate fi înţeles”. „A vrut să spună că Universul nu este doar un conglomerat de obiecte care îşi urmează fiecare cursul. În Univers, totul se ghidează după reguli, fără excepţie”, explică aceştia.

Noua teorie o contrazice pe cea newtoniană, conform căreia Universul ar fi fost creat de Divinitate întrucât nu ar fi putut lua naştere din haos. Suprinzător este însă, comentează publicaţiile de specialitate, că renumitul savant şi-a schimbat radical punctul de vedere. În cea mai cunoscută carte a sa – „O scurtă istorie a timpului” –, apărută în 1988, Hawking nu excludea implicarea Divinităţii în crearea Universului. Mai mult, vorbea despre conceptul de „minte a lui Dumnezeu”.

Declaraţii năucitoare

Omul de ştiinţă Stephen Hawking a făcut în ultima perioadă o serie de declaraţii care au provocat dezbateri aprinse. În luna aprilie a acestui an, acesta a afirmat că civilizaţiile extraterestre există aproape cu certitudine, numai că omenirea ar trebui să evite orice contact cu acestea. „Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi mai grav decât atunci când Columb a debarcat în America, cu rezultate nu prea bune pentru amerindieni”, a declarat omul de ştiinţă. Luna trecută, acesta a afirmat că este momentul ca omenirea să abandoneze Pământul pentru a evita extincţia. „Va fi destul de dificil să evităm dezastrul pe Pământ în următoarele câteva sute de ani.”

Stephen Hawking (68 de ani) este renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre Univers şi gravitaţie. Atins de scleroză laterală amiotrofică, o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat când avea 22 de ani, profesorul de astrofizică se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.