„Dumnezeu ne susţine prin oamenii de lângă noi”

O doamnă din oraşul Străşeni a reuşit, prin perseverinţa sa, să deschidă un centru în care se acordă ajutor copiilor defavorizaţi din localitate

A ajutat peste 50 de copii aflaţi în situaţii de risc. Mulţi dintre aceştia au abandonat şcoala şi vagabondau pe străzile Străşeniului. E vorba de Alexandra Boligari, 69 de ani, din aceeaşi localitate. Dragostea pentru copii a ajutat-o să creeze Centrul de protecţie socială a copiilor „Prometeu”.

Alexandra Boligari a lucrat 14 ani în învăţământ, apoi a ocupat diferite funcţii administrative în cadrul Consiliului raional Străşeni. Prin 1999 a observat mai mulţi copii, chiar din cartierul său, care, fiind lipsiţi de afecţiunea şi atenţia părintească, vagabondau. De câteva ori i-a chemat la ea acasă, îi hrănea, le citea cărţi, discuta cu ei, iar seara îi trimitea pe la casele lor. Pe atunci era şi soţul ei în viaţă şi o susţinea în toate, ambii fiind pedagogi de formaţie.

„Mulţi copii abandonaseră şcoala, alţii nici nu erau şcolarizaţi. Pe unii i-am dus în clasa întâi la vârsta de 9,10, 11 şi chiar la 14 ani. În anul de studii 2000–2001, am dus 24 de copii în clasa întâi”, povesteşte femeia.

Mărinimia clericului

În una din zile, văzând curtea casei femeii plină de copii, parohul Veaceslav Cazacu de la biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din localitate i-a propus să se mute cu copiii în căsuţa din curtea bisericii. Astfel, timp de opt ani, copiii s-au bucurat şi de susţinerea bisericii. Din 2001, Consiliul raional Străşeni i-a acordat un imobil care a fost îmbunătăţit cu susţinerea oamenilor de bună credinţă şi al Ambasadei Germaniei la Chişinău.

Copiii care ajung la Centru sunt în primul rând familiarizaţi cu reguli pe care trebuie să le respecte. „Să nu înjure, să frecventeze şcoala, să înveţe o meserie. Copiii sunt de acord pentru că le place aici”, ne spune femeia.

Acţiuni de binefacere

În prezent, la Centrul de protecţie socială „Prometeu” sunt înregistraţi 50 de copii. Instituţia este zilnic frecventată de 26–30 de copii care îşi fac aici temele, sunt hrăniţi, se joacă şi au parte de supraveghere din partea celor maturi. Aici vin copiii care fie fac parte din familii cu un singur părinte, fin din familii numeroase şi dezavantajate. Sunt şi din cei care au ambii părinţi, însă se descurcă mai greu. Pe lângă celelalte ocupaţii, copiii învaţă să brodeze, să croşeteze, să picteze ori să cioplească în lemn.

„Mai vin şi profesorii de la liceu, gimnaziu, de la biblioteca raională şi Centrul de creaţie. Avem o colaborare strânsă cu ei. Orice activitate se face pe bază de voluntariat”, spune Alexandra Boligari. Atunci când ne prezintă încăperile centrului, femeia ne relatează că cea mai mare susţinere a avut-o din partea Ambasadei Germaniei. „Cu ajutorul lor, am construit baia, spălătoria, am instalat utilajul pentru atelierul de prelucrare a lemnului unde sunt instruiţi şapte tineri”.

Oameni de bună credinţă

Pe lângă voluntarii care desfăşoară aici diferite activităţi, Centrul beneficiază şi de susţinerea unor agenţi economici care oferă fructe, legume, paste făinoase şi crupe.

Ambasada Germaniei la Chişinău, prin intermediul proiectului „O meserie – şansa de viitor pentru copiii dezavantajaţi”, susţine instruirea profesională în R. Moldova.

Datorită sprijinului oferit de ambasadă, a fost posibilă în acest an achiziţionarea unui echipament modern pentru prelucrarea lemnului în valoare de 10000 de euro. Cu ajutorul acestui utilaj, tinerii vor putea produce chiar piese de mobilier. „Văzând necesităţile copiilor, am înţeles că prelucrarea lemnului ar fi o ocupaţie care i-ar putea ajuta în viaţă să câştige o bucată de pâine.”

O meserie, o bucată de pâine

Femeia se bucură că unii discipoli nu o uită. „Una dintre fetiţe care a trecut prin acest centru este acum călugăriţă. Păstrăm legătura. În timpul verii, avem posibilitatea ca unii copii să meargă în vacanţă la mănăstire. Să ştiţi că dacă sunt puşi în situaţia să aleagă între tabără de vară şi mănăstire, majoritatea copiilor vor opta pentru mănăstire”, mărturiseşte conducătoarea centrului. Potrivit ei, peste 400 de copii din Străşeni fac parte din familii defavorizate care au nevoie să frecventeze asemenea instituţii.

Printre copiii prezenţi la centru este şi Vasile, un băiat în vârstă de 15 ani care are doi fraţi mai mici. „Vin aici pentru că îmi place. Îmi fac temele, stau la computer şi învăţ să meşteresc obiecte din lemn”, ne spune băiatul.

Dintre cele opt fetiţe, Andreea, o fetiţă mai îndrăzneaţă cu ochi albaştri, în vârstă de 10 ani, spune zâmbind că nu lipseşte nicio zi de la centru cu sora ei, Diana. Fetele sunt dintr-o familie cu zece copii. Aici sunt mereu ocupate după ce îşi pregătesc temele pentru acasă.

„Venim aici de patru ani. Avem acces la computer, mâncăm, ne jucăm şi seara plecăm acasă cu temele făcute”, relatează Diana, sora Andreei în vârstă de 11 ani, care vrea să se facă bucătar sau medic.

Berlinul susţine şi locuitorii raionului Cahul

Prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, întreprinderea „Apă-Canal Cahul” a beneficiat de investiţii germane consistente, care îi permit să-şi extindă activitatea. Sediul companiei a suportat reparaţii în valoare de 580 de mii de lei. Totodată, pentru a optimiza capacităţile operaţionale ale întreprinderii, a fost procurat utilaj special, în valoare de peste 1,7 mil. de lei, pentru intervenţii în caz de avarii, evacuarea apelor uzate etc.

 

Victoria POPA

 

 

The following two tabs change content below.