Dumitru Matcovschi, om al cetății de cuvinte

Secvenţă de la manifestare

Secvenţă de la manifestare

Recent, la Biblioteca „Ovidius”, în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, a fost organizată Conferința Literară „Dumitru Matcovschi – Poet și Om al cetății de cuvinte”, activitate programată în contextul Anului Dumitru Matcovschi. Conferința a fost moderată de Liuba Arion, specialist principal la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport. Doamna Arion a vorbit despre Anul Matcovschi și despre Concursul național „La izvoarele înțelepciunii”, prezentând învingătorii etapei locale.

Un grup de elevi de la Liceul alolingv „Titu Maiorescu” din sectorul Centru, conduși de profesoara de limba și literatura română Aurelia Bârcă, au prezentat un recital de poezie selectată din opera ilustrului poet, au interpretat cântece pe versurile lui Dumitru Matcovschi. Acest recital a fost ca o declarație de dragoste față de maestru. Dna Arion a comentat activitatea poetului, declarând că mare i-a fost dezamăgirea când, răsfoind manualele școlare, a găsit doar două fragmente din opera lui Dumitru Matcovschi.

Doctorul conferențiar de la USM, Adriana Cazacu, a abordat tema Universul liric în opera lui Matcovschi, constatând că, asemeni lui Grigore Vieru, și Matcovschi este „poetul unei cărți” și acea carte este considerată „Amarele confesiuni”, prefațată de scriitorul Theodor Codreanu. Criticul l-a numit pe poet „un Don Quijote, doar că fără Scutier. Adriana Cazacu a vorbit despre debutul său în literatură (cartea „Maci în rouă”) la 24 de ani, precedat de un alt debut, cel în jurnalistică. Anul 1989 a fost unul de răscruce în activitatea sa. După teribilul accident din 17 mai, după care s-a aflat în comă mai bine de jumătate de an, este editată cartea de sinteză „Soarele cel mare”. Devine poet al cetății, un militant și un răzvrătit incomod.

Doctorul conferențiar Victoria Fonari a vorbit despre legăturile sale cu Biblioteca „Ovidiu” (cum o numește ea). Cercetătoarea a abordat o problemă actuală. Deseori ea întâlnește pe bloguri și pagini de socializare gafe impardonabile comise de tineri. Ei atribuie textele cântecelor semnate de Matcovschi altor poeți. Bunăoară, textul la cântecul „Sărut, femeie, mâna ta” este dat că ar fi ba al lui Grigore Vieru, ba al lui Ion Aldea-Teodorovici. Victoria Fonari li s-a adresat tinerilor să fie mai atenți cu valorile naționale și, unde întâlnesc pe net asemenea gafe, să facă comentariile necesare. Ea a mai analizat unele lucrări, a remarcat frumusețea lor (Alină-mă, frunză de nuc, / te rog, mă alină…).

În încheiere, Liuba Arion a vorbit despre dramaturgul Matcovschi. Apoi a trecut la Concursul „La izvoarele înțelepciunii”, anunțând că următoarea etapă, cea municipală, se va desfăşura în scris și va conține tematica vieții și activității lui Dumitru Matcovschi.

Ion Borș, cronicarul bibliotecii „Ovidius”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)