Dumitru Matcovschi: „Mulţumesc, maică Românie, pentru această zi mare”

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”, i-a fost înmânat poetului Dumitru Matcovschi pe 25 aprilie, în deschiderea festivalului de poezie „Primăvara europeană a poeților – 2012”.

Peste 150 de invitaţi au participat la ceremonia organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău. Decoraţia i-a fost conferită poetului basarabean de către Preşedintele României, domnul Traian Băsescu.

La începutul manifestării, moderate de Petre Guran, directorul ICR Chişinău, poetul şi criticul literar Andrei Ţurcanu a rostit un Laudatio consacrat celui care şi-a scris opera având drept icoană imaginea Basarabiei martirizate, „furată, trădată mereu”.

Ordinul „Meritul Cultural” i-a fost înmânat lui Dumitru Matcovschi de către domnul Eugen Tomac, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care marele poet basarabean „a promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

Discursul lui Dumitru Matcovschi, Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”, a fost pe măsura crezului său artistic şi a poziţiei sale civice ferme, care-l defineşte drept un luptător neobosit. „Ziua asta va trece, iar eu voi rămâne cu durerile mele, care nu sunt altceva decât realităţile basarabene”, a mărturisit Dumitru Matcovschi, subliniind că renaşterea naţională în Basarabia a început la sfârşitul anilor ’60: „Atunci ne-au arestat cărţile, ne-au percheziţionat apartamentele. Atentatele au venit mai târziu. Pe făpturile jalnice nimeni nu le-a atins cu un pai, ei sunt pretinşi martiri ai neamului. Noi am trecut prin moarte, când ei scriau articole despre „cotropitorii români”. Patrihoţii au rămas să sugă laptele ţării”. Dar poetul nu se resemnează şi nu admite falsificarea adevărului istoric. „Minciuna nu va trece!”, a exclamat Dumitru Matcovschi, revenind apoi la vocea sa blajină, îngăduitoare: „Eu sunt de la Nistru, de la mărgioară. Nistrul e râul sfânt, râul casei părinteşti. Mulţumesc, maică Românie, pentru această zi mare. Este Dumnezeu pe pământ!”.

Dumitru Matcovschi le-a mulţumit pentru distincţie Preşedintelui Traian Băsescu şi lui Eugen Tomac. În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Gheorghe Duca.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a adresat felicitări cordiale poetului decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, menţionând: „Dumitru Matcovschi e un simbol al românismului, al adevărului”.

În finalul ceremoniei, Cristofor Aldea Teodorovici a interpretat câteva piese pe versurile poetului Dumitru Matcovschi din repertoriul soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Irina Nechit