Dumitru Matcovschi, la loc luminat

Să ne bucurăm de bucuria Domnului în faţa sufletului său ajuns acum luminos în ceruri

Sâmbăta trecută, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din Chisinău părintele Pavel Borşevschi, în stilul domniei sale înnobilat de-o exprimare simplă-/n inimă pătrunzătoare, ne-a amintit celor adunaţi întru pomenirea mult regretatului poet Dumitru Matcovschi ceva ce n-ar trebui să uităm cât trăim pe pământ.

Părintele Pavel ne-a amintit că în cea de-a 40-a zi de la despărţirea de trup, sufletul trece printr-un moment crucial. Are loc judecata particulară a lui, căci sufletul ajunge în faţa Bunului Dumnezeu. Şi Dumnezeu vede în această zi cât bine a săvârşit sufletul pe pământ şi cât a greşit. Respectiv, după cum înclină balanţa, se hotărăşte unde urmează să stea sufletul până la judecata de apoi: la loc luminat sau la întunecime.

 

O Liturghie consacrată lui Dumitru Matcovschi la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dumitru” 

Şi auzind aceste adevăruri simple pentru orice creştin, se pare că fiecare dintre noi încerca să vadă sufletul lui Dumitru Matcovschi aşa cum a apărut El în faţa Domnului. Un fel de trecere în revistă cu lacrimi în ochi. Cu lacrimi de fericire, de fapt. Căci ne dădeam seama cu câtă căldură dumnezeiască a fost apreciată fapta unui suflet care s-a confruntat pe pământ cu nomenclatura ateistă atunci când a insistat să difuzeze pentru prima dată într-o publicaţie din spaţiul RSSM textul Bibliei. Iar drept dovadă că semenii poetului erau setoşi de adevărul Sfintei Scripturi e şi faptul că tirajul revistei „Nistru”, unde a şi fost tipărită, a crescut astfel încât devenise revista literară cu cel mai mare tiraj din spaţiul limbii române – 26 de mii de exemplare.

Adevărurile şi veşmintele fiinţei noastre

În acest sens, făcând o „trecere în revistă” a vieţii lui Dumitru Matcovschi întru a ne bucura de bucuria Domnului în faţa sufletului său ajuns acum luminos în ceruri, fiecare îşi asumă şi gradul de vinovăţie pentru momentele când acest suflet setos de adevăr pe pământ a fost rănit.

Faptele bune ale lui Dumitru Matcovschi, ieşite în evidenţă în faţa Domnului la cele 40 de zile de la adormirea sa, le poate confirma oricare dintre noi, dar se cade să avem fiecare şi propria „trecere în revistă” a faptelor mai puţin primite de Bunul Dumnezeu pe care le-am săvârşit contra adevărurilor pentru care a luptat Poetul.

În timpul Liturghiei şi Parastasului săvârşit întru pomenirea lui Dumitru Matcovschi la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” s-a întâmplat ca părintele Pavel, probabil conştient de prezenţa în biserică a mai multor scriitori şi a unor reprezentanţi de vârf de la Academie, a ţinut să precizeze că nu e corect să zicem, cum auzise într-o luare de cuvânt, că „Dumitru Matcovschi a plecat în nefiinţă”. Fiindcă Dumnezeu a creat omul întru fiinţă, întru fiinţare veşnică – o vreme cu trupul, o veşnicie cu sufletul.

Dumitru Matcovschi a plecat în Veşnicie! Dumnezeu să-l aibă aproape cu drepţii, acolo unde toţi drepţii se odihnesc!

 Nicolae Popa 


The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)