Duminică punem piciorul în prag

În articolul de marți lansam un apel către liderii partidelor pe care le-am susținut necondiționat pe parcursul lui 2009. I-am rugat pe domnii Filat și Ghimpu să dea dovadă de curaj măcar în ultimele zile de campanie și să ia atitudine în legătură cu apariția lui Plahotniuc pe poziția a doua în lista electorală a Partidului Democrat.

Din păcate, după cum era și de așteptat, niciunul dintre cei doi nu a reacționat în vreun fel. Sub pretextul păstrării „Alianței pentru Integrare Europeană”, nici președintele PLDM și nici cel al PL nu au dorit să se implice în „reglarea de conturi” a mișcării „Antimafie”. „Reglare de conturi care, de altfel, este susținută tot mai mult de către popor.

În aceste condiții, ce pot să înțeleg eu, un simplu alegător care a votat în 2009 cu AIE? Înțeleg că dacă nici Ghimpu și nici Filat nu sunt deranjați de faptul că Plahotniuc va fi omul cu care vor negocia viitoarea guvernare, acuzațiile mișcării „Antimafie” nu sunt decât un bluf electoral. Înseamnă că Plahotniuc este curat ca lacrima, un om de afaceri de succes, care vrea să se implice și în politică pentru a contribui la dezvoltarea statului. Eu, în calitatea mea de simplu alegător și susținător și alegător al AIE, doar asta pot să înțeleg de pe urma lipsei de reacție a președintelui interimar și a premierului.

Procuratura – la fel ca-n vremea comuniștilor

Dar eu, tot în calitate de simplu alegător, am simțit pe propria-mi piele că, în timpul guvernării AIE, foarte multe lucruri nu au mers deloc așa cum trebuie. De exemplu, din cauza lipsei de interes a Procuraturii Generale, nu a fost condamnat niciun polițist dintre cei care au maltratat sute de tineri în aprilie 2009. Sunt anchetați doar vreo trei, care stau bine-mersi în arest la domiciliu. Dar atunci nu doar trei polițiști au maltratat și violat tineri, ci câteva zeci, poate chiar sute. Au fost sute de mărturii venite din partea tinerilor maltratați în comisariate, oare doar Perju și Gumeniță și-au bătut joc de toți aceștia?

Din cauza aceleiași Procuraturi, niciunul dintre comuniștii care și-au însușit averi de miliarde în perioada în care au fost la guvernare nu a fost nici măcar anchetat, dărămite condamnat. Tot Procuratura a decis să închidă ancheta în cazul privatizării hotelului „Codru”, care a prejudiciat statul de peste 200 de milioane de lei. În privința hotelului „Național” nici măcar nu s-au mai deranjat să demareze vreo anchetă.

Și tot Procuratura este instituția care instrumentează în continuare dosare la comandă, în care nu a fost demis niciun procuror corupt și care nu se diferențiază cu nimic de perioada în care la guvernare s-au aflat comuniștii.

Până la urmă, după multe frământări, am aflat că Procurorul General Zubco este cumnat cu Ghenadie Sajin, administratorul mai multor afaceri ale lui Plahotniuc.

Pure întâmplări! Așa au catalogat acest lucruri Ghimpu și Filat.

Tot întâmplare probabil a fost și atunci când Sergiu Mocanu, Victor și Viorel Țopa s-au ales cu dosare penale imediat după ce l-au acuzat pe Plahotniuc. Dosare intentate de Procuratură, desigur.

CCCEC – la fel ca-n vremea comuniștilor

Unul dintre punctele principale ale campaniei electorale a PLDM-ului din 2009 se referea la CCCEC. Ei bine, PLDM-ul pleda pentru desființarea acestei instituții, iar Vlad Filat a acuzat în nenumărate rânduri CCCEC, cum că ar fi paradisul corupției și al șantajului. Imediat după formarea noii guvernări, PLDM-iștii au uitat de promisiunea electorală. CCCEC-ul a revenit Partidului Democrat, iar în funcția de șef al instituției a fost pus Viorel Chetraru, fiul lui Anatol Chetraru, candidat pe poziția a 21-a în lista electorală a aceluiași Partid Democrat. În continuare, la fel ca și în perioada comunistă, CCCEC-ul rămâne paradisul corupției și șantajului. Orice om care-și deschide un business cât de cât profitabil se trezește pe cap cu inspectorii lui Chetraru, iar dacă nu le dă o mită grasă acestora, riscă să rămână fără afacerea în care și-au investit banii agonisiți o viață.

Iar asta în timp ce Chetraru și subalternii săi locuiesc în case ce valorează milioane de euro. Același Chetraru, care a fost văzut de multe ori la Nobil Club, unde-și are biroul personal Vladimir Plahotniuc.

Pure întâmplări și în aceste cazuri!

CCA – la fel ca-n vremea comuniștilor

O altă instituție mult ponegrită de către partidele constituante ale AIE, în campaniile din 2009, a fost Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Ei bine, după ce au venit la Putere „ai noștri”, și de CCA au uitat cu desăvârșire. Nimănui nu i-a mai păsat de TVR1, televiziune de care-și bate joc acum Plahotniuc. Nimănui nu i-a mai păsat nici de Prime, televiziune care aparține aceluiași Plahotniuc.

Mai mult chiar, Plahotniuc și-a mai tras și TV3. Post de televiziune obscur, care transmite filme 24 de ore din 24, toate în limba rusă. Și de fiecare dată când se organizează vreun concurs pentru frecvențe tv se întâmplă ca-n vremea comuniștilor, când NIT și EUTV luau toate frecvențele. Doar că acum locul acestora a fost luat de TV3, chiar dacă pentru acele frecvențe concurează televiziuni cu conținut 100% propriu și de calitate, precum Jurnal TV.

Întâmplări însă și aici!

Plahotniuc, prim-ministru

Toate cele menționate mai sus reprezintă o parte infimă din ce controlează Plahotniuc în Moldova. Pe parcursul ultimelor luni, s-au adus acuze mult mai multe și mult mai grave care, până la urmă, au fost probate. Chiar dacă nu de lege, faptele au probat dezvăluirile. Ultima acuză a fost probată chiar în vinerea trecută când, pe la miezul nopții, Plahotniuc a pătruns pe locul 2 în lista Partidului Democrat.

O singură afirmație a mișcării „Antimafie” a rămas încă neprobată, și anume faptul că Plahotniuc vrea să devină prim-ministru al Republicii Moldova. Și credeți-mă, dragi cititori, dacă devine Plahotniuc prim-ministru, riscăm să ni se facă dor de regimul monstruos al lui Voronin. Dacă în perioada comunistă Voronin a fost cel ce a controlat mafia, implicit și pe Plahotniuc, atunci, după 28 noiembrie, riscăm ca însăși mafia să conducă totul în această țară.

Iar acest lucru are șanse mari să se întâmple, pentru că atât Filat, cât și Ghimpu nu s-au arătat deloc deranjați de Plahotniuc. Filat și Ghimpu au fost cei care, în august 2009, i-au dat lui Plahotniuc CCCEC-ul, SIS-ul, CCA-ul, Procuratura Generală și chiar Banca Națională. Tot Filat și Ghimpu, în campania electorală, nu au scos o vorbuliță despre Plahotniuc, chiar dacă jurnaliștii le-au pus întrebări în repetate rânduri.

De ce, după 28 noiembrie, s-ar opune Filat și Ghimpu lui Plahotniuc? Atâta timp cât Filat își va împlini visul și va deveni președinte, iar Ghimpu se va putea juca în continuare de-a dictatorul din funcția de speaker, lui Plahotniuc îi va rămâne funcția de premier. Iar atunci, dragi cititori, nu ne va rămâne decât să ne luăm desaga-n spate și să luăm și noi drumul Italiei, Spaniei, Statelor Unite sau Canadei.

Mai există însă o șansă ca acest scenariu să nu se întâmple, iar pentru asta nu vă rămâne decât să faceți două lucruri:

1.   Să-i informați pe toți de pericolul Plahotniuc și să-i îndemnați să nu voteze cu acesta.

2.   Duminică să votați pentru cei curajoși! Nu pentru lașii care pe parcursul ultimului an de guvernare au închis ochii la dezmățul lui Plahotniuc.

Alexandru Cozer