Dumbrăviţa s-a lepădat de comunişti

MIGRAŢIE POLITICĂ // La 11.01. 2011, comuna Dumbrăviţa s-a lepădat de comunişti. Vestea a scurtcircuitat localitatea

Ultimii 12 comunişti din comuna Dumbrăviţa, raionul Sângerei, au decis să plece in corpore într-un alt partid. Vestea că „oaza comunismului” din raionul Sângerei a devenit una din primele localităţi din Republica Moldova fără comunişti i-a surprins pe localnici. Unii pensionari nici după o săptămână de la eveniment nu vor să creadă că în sat nu găseşti comunişti cu acte în regulă. La rândul lor, tinerii se bucură şi spun că după ce satul nu mai are treabă cu acest partid, aici se respiră mai uşor. Primarul localităţii, Gheorghe Zgureanu, fost secretar al organizaţiei primare a PCRM, a declarat că va organiza în timpul apropiat o adunare cu locuitorii satului pentru a le oferi o explicaţie în acest sens.

I-a displăcut expresia „comunist”

La 11 ianuarie 2011, membrii PCRM din comuna Dumbrăviţa au declarat că e ultima adunare la care se întrunesc în calitate de membri ai acestui partid. Au decis unanim să adere la PD şi au emis o declaraţie în acest sens. „Mă rodea cuvântul „comunist”, doream să fie schimbată denumirea partidului. Precum se ştie, dl Voronin a respins ideea. Se comporta ca un mic Stalin. Mi-a plăcut programul PCRM, dar nu mi-a plăcut comportamentul autoritar, îngâmfat al fostului preşedinte. Uneori aveam impresia că ceea ce facem la nivel local era doar pentru a-i asigura interesele. Din acest considerent am decis să părăsim partidul. Mizăm pe susţinerea din partea PD”, a declarat pentru JURNAL primarul Gheorghe Zgureanu. Acesta e de părerea că viitorul satului Dumbrăviţa se arată a fi unul fără de comunişti: „poate unde şi unde au mai rămas simpatizanţi ai partidului, dar treptat nu veţi mai găsi nici dintre aceştia în localitatea noastră”, a spus el. Fostul secretar al organizaţiei primare este membru al PCRM din 2001, iar din 2003 îşi exercită funcţia de primar.

Interese camuflate de migraţie

Grigore Pralea, un pensionar în vârstă de 68 de ani din Dumbrăviţa, aprig susţinător al PCRM, se arată revoltat: „Cum adică nu mai găseşti comunişti în localitatea noastră? Avem comunişti. Cum au plecat? Unde au plecat? De ce n-am fost informaţi?”, se întreabă pensionarul care a rămas perplex când a auzit vestea. „Aceştia nu sunt comunişti adevăraţi!”,  explică situaţia Elena Maftei, o altă pensionară, potrivit căreia adevăraţii comunişti au existat doar până în anii 1975 – 1980. „Comunistul nu trebuie să alerge după bani, după putere şi trebuie să ţină cu poporul. Cei pe care îi avem astăzi nu sunt comunişti în adevăratul sens al cuvântului. Primarul nostru aleargă după putere. S-a dus în alt partid în speranţa că va fi susţinut la următoarele alegeri”, afirmă doamna Maftei, fără a-şi ascunde, totuşi, mâhnirea. „Nu numai mie îmi pare rău că s-au lepădat de Voronin, mai multă lume i-a susţinut şi gândeşte ca mine”, ne spune femeia. „Se respiră mai uşor în satul nostru acum. Dar nu cred că intenţiile primarului sunt sincere. A procedat astfel în speranţa să câştige la următoarele alegeri locale”, e de părere şi şefa oficiului poştal, Angela Caimacan.

„Oază a comunismului”

Nu atât de demult, despre satul Dumbrăviţa se spunea că e o oază a comunismului. La alegerile din 28 noiembrie 2010, în jur de 45 la sută din alegători au ales PCRM. „Satul nostru avea cea mai influentă organizaţie a PCRM din raionul Sângerei. Noi, profesorii, nu ne simţeam bine în această postură”, ne spune Maria Guzun, directoarea gimnaziului din localitate. Potrivit ei, până şi la ultimele alegeri, localitatea a fost prima în topul localităţilor din raionul Sângerei care a votat PCRM. Profesorii îşi explicau acest lucru prin faptul că primarul şi alţi reprezentanţi ai Primăriei făceau parte din partid, respectiv cea mai mare influenţă asupra oamenilor o aveau reprezentanţii primăriei. „Ne-am bucurat foarte mult că au părăsit rândurile PCRM şi nu este doar opinia mea, ci şi a colegilor mei. Ne-am eliberat de cel rău. De acum încolo, Dumbrăviţa păşeşte pe o cale mai democratică, cu adevărat suntem mai aproape de Europa”, opinează directoarea gimnaziului.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)