Duma de Stat ne AMENINŢĂ cu RĂZBOI după modelul războiului

Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat astăzi, 7 iulie, că în cazul în care Chișinăul și Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, tensiunea ar putea să escaladeze, după modelul Donbass-ului.

„Cerem Kievului și Chișinăului să respecte toate condițiile asumate: condiții prielnice pentru existența Misiunii de Pacificare, importul mărfurilor alimentare și a altor mărfuri. În caz contrar, se va crea un focar care poate dinamita situația. Astfel, nu doar în Ucraina va fi un război, dar, din păcate, va fi unul și la granița de sud a Ucrainei. Noi nu putem să acceptăm această situație, deoarece menținem pacea de 25 de ani acolo pentru că locuiesc 200.000 de compatrioți”, a declarat Kalașnikov.

O nouă tactică a Chişinăului?

Observatorul în problematica Transnistreană, Ion Leahu,  susţine că Chişinăul ar fi adoptat de comun acord cu Viena o nouă tactică în abordarea diferendului transnistrean. „Autorităţile moldoveneşti nu mai acceptă reluarea negocierilor în formatul 5+2 doar pentru a face concesii Tiraspolului, deoarece partea transnistreană doar mimează acest demers. Separatiştii au obţinut astfel mijloace cu care îşi consolidează statalitatea, au dobândit apostilarea diplomelor, anularea dosarelor penale deschise funcţionarilor de la Tiraspol etc. Strategia Chişinăului a dat motiv Moscovei să adopte o declaraţie privind Transnistria”, a conchis Leahu.

„În ce priveşte misiunea de pacificare actuală, aceasta, în opinia Moscovei, este cea mai indicată în R. Moldova. Actorii serioşi, SUA sau UE, nu spun răspicat că în R. Moldova nu mai prezintă astăzi nimeni pericol pentru pacea din regiune, cu excepţia Transnistriei şi a Grupului operativ de trupe ruse. Dacă cineva ar spune acest lucru, Kremlinului i-ar fi mai greu să insiste pe oportunitatea păstrării acestei operaţiuni. Vocile care sunt contra acestei operaţiuni sunt destul de slabe”, a mai spus expertul.

Solicitată anterior să se pronunţe pe marginea acuzaţiilor aduse de partea rusă, Ambasada Ucrainei la Chişinău a declarat că nu există nici un fel de blocadă împotriva Transnistriei, dimpotrivă, volumul schimburilor dintre Ucraina şi Transnistria a crescut în ultima perioadă. Iar controlul comun nu vizează decât contrabanda, au precizat pentru JURNAL de Chişinău reprezentanţii misiunii diplomatice.

The following two tabs change content below.