Duetul Duetul Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici, 20 de ani de inspiraţie, dorinţă şi profesionalism

Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici au împlinit 20 de ani de activitate artistică fructuoasă şi realizări frumoase, care au împletit inspiraţia, dorinţa şi profesionalismul într-o arcă a succesului.

Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici a început cu culegerea de note pentru piano duo ale compozitorului francez Olivier Messiaen, suita „Vision de l’Amen”, creaţie a cărei interpretare necesită multă iscusinţă, talent şi, nu în ultimul rând, profesionalism.

Ideea de a interpreta această lucrare a inaugurat o colaborare frumoasă, ce şi-a cules laurii pentru prima dată pe scena Sălii cu Orgă, în cea de-a şaptea zi a lui ianuarie 1993. În decursul anilor, duetul a devenit unul din cele mai apreciate şi cunoscute în Republica Moldova, dar şi peste hotarele acesteia.

Pianiştii au în palmares premii prestigioase, peste 30 de festivaluri şi turnee, concertând pe marile scene ale oraşelor din România, Rusia, Lituania, Letonia, Franţa, Germania, Belarus, Cehia, scene râvnite de mulţi interpreţi care aspiră la valori şi realizări muzicale înalte.

Cu toate astea, artiştii nu uită nici de publicul de acasă, evoluând de fiecare dată cu noi creaţii şi un nou entuziasm. Repertoriul duetului, ce cuprinde practic totalitatea pieselor clasice universale, conţine muzică pentru două piane, pian la patru mâini, creaţii pentru duet de piane şi orchestră simfonică.

Trecutul muzical al duetului arată nu doar cariera pianistică a celor doi protagonişti, ci şi o altă formă de activitate artistică. Duetul contribuie considerabil la dezvoltarea culturii muzicale autohtone. Iurie Mahovici şi Anatolie Lapicus sunt fondatorii Festivalului Internaţional al duetelor de pian „Strugure de Chihlimbar” care a avut deja două ediţii. „Nu ne este frică să fim comparaţi cu cineva, din contra, facem tot posibilul pentru a aduce publicului nostru diverse interpretări ale diferitor duete, din Republica Moldova şi din străinătate”, menţionează Iurie Mahovici.

Pianiştii au lăsat peste 90 de creaţii în propria interpretare fondului Companiei Publice „Teleradio Moldova”. De asemenea, au efectuat transcrierea pentru piano duo a diferitor lucrări muzicale, încadrându-le în patru volume. Aceste transcrieri se bucură deja de succes în diferite state ale lumii, făcând parte din repertoriul multor duete internaţionale.

În acest an aniversar pentru duet, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” îi invită pe toţi cei care iubesc muzica la un recital de piano duo ce va avea loc la 28 februarie pentru a audia o diversitate de lucrări şi pentru a fi împreună cu cei care nu au ezitat timp de 20 ani să bucure sufletele cu muzică şi dăruire de sine.

Daniela Ceban, muzicolog,

Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)